Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της Κύρωσης του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και αναφέρθηκε στα παρακάτω σημεία.
Για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών:
Με βάση τα δεδομένα αυτά, το ΠΑΣΟΚ, ως πατριωτικό κόμμα, δεν μπορεί παρά να έχει θετική στάση σε συνέργειες που αφορούν αμυντικές συμφωνίες, προς όφελος της χώρας. Ιδιαίτερα αμυντικές συμφωνίες, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευρω-ατλαντικής κοινότητας, αξιών και συμφερόντων. Αμυντικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν την διεύρυνση και εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει λευκή επιταγή και συνηγορεί στην απομάκρυνση της χώρας από την αυτονομία της. Τη δυνατότητα, να χαράσσει τη δική της πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, προασπίζοντας με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της. Δόγμα μας ήταν, είναι και θα είναι η υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Για την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από ΗΠΑ:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην το διεθνές περιβάλλον. Αναθεωρητικές ρητορικές δε μπορεί να γίνονται αποδεκτές, ιδιαίτερα από τους συμμάχους μας. Η δική μας θέση, σταθερή. Όπως διατυπώθηκε και δια του Προέδρου μας, Νίκου Ανδουλάκη.: να μη μπορεί μέλος – κράτος της ΕΕ να εξοπλίζει κράτος, το οποίο επιβουλεύεται την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο. Σήμερα αυτό διευρύνεται. Η πρόθεση των ΗΠΑ να αναβαθμίσει και να προχωρήσει στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία δίνουν ένα λανθασμένο μήνυμα και εδώ ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ οφείλει να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά συμβαίνει και να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.
Για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών:
καλούμαστε να αποφασίσουμε για την κύρωση της συμφωνίας αυτής σε μια χρονική συγκυρία που οι προκλήσεις και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας είναι σε έξαρση. Να θυμίσω ότι, μόλις πριν λίγες μέρες, στις 27 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη, αναφορικά με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών άνωθεν ελληνικού εδάφους. 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Ίμια, Κάλυμνο μέχρι Ρόδο και Καστελόριζο. Τα ίδια και προχθές, με νέο μπαράζ παραβιάσεων. Ενέργειες που συνιστούν συνεχείς προκλήσεις, αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Γι’ αυτό λοιπόν κ. Υπουργέ, οφείλετε απαντήσεις: Πώς θα είναι επωφελής η παρούσα αμυντική συμφωνία, για την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού; Με ποιες προβλέψεις της εξασφαλίζεται η στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας; Παραχωρείτε ως Κυβέρνηση προνόμια και διευκολύνσεις στις ΗΠΑ εντός του ελλαδικού χώρου. Ποια τα ανταλλάγματα; Διότι αν πράγματι, όπως υποστηρίζετε η συμφωνία αυτή αποτελεί απόδειξη στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, τότε μπαίνει το ερώτημα: Αρκεί η Αλεξανδρούπολη; Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να αναπτύσσουμε συμφωνίες και στρατηγικές, έναντι της Τουρκίας και του αφηγήματός της περί γαλάζιας πατρίδας.
Για την αστοχία της αμυντικής συμφωνίας:
Ειδικά στο Αιγαίο, όπου σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το εθνικό με το ευρω- ατλαντικό συμφέρον καλούνται να ευθυγραμμιστούν. Επίσης αστοχία της συμφωνίας αυτής, η πρόβλεψη που απαιτεί, να προηγηθεί γραπτή ειδοποίηση, προκειμένου η ισχύς της συμφωνίας να τερματιστεί 2 χρόνια αργότερα! Η πρόβλεψη αυτή, κ. Υπουργέ, δύσκολα μπορεί να γίνει κατανοητή και ως προς τη σκοπιμότητα και ως προς τον τρόπο που τέθηκε.
Και εδώ σας ερωτώ: Τι θα γίνει σε περίπτωση που προκύψουν στο μέλλον διαφορετικές εθνικές ανάγκες; Είναι ερώτημα που χρήζει προβληματισμού και απάντησης. Εδώ να τονιστεί, ότι στην υποθετική αυτή περίπτωση, η όποια μελλοντική Κυβέρνηση, θα βρεθεί εκτεθειμένη και δέσμια.Και τούτο, γιατί δε θα μπορεί να αφαιρέσει για 2 χρόνια προνόμια και διευκολύνσεις, που εσείς, ως Κυβέρνηση, υπογράψατε. κ. Υπουργέ, το επωφελές θα ήταν, η πρόβλεψη για λήξη της συμφωνίας στην πενταετία και δώδεκα μήνες νωρίτερα έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της.
Για τις στοχεύσεις της Τουρκίας:
Η Ελλάδα, με πατριωτισμό και ρεαλισμό πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να ενισχύσει τη θέση της. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να κινηθεί άμεσα με σχέδιο και στρατηγική, καθότι η Τουρκία, φαίνεται να διεκδικεί την ιδιότητα της ως «χώρας γέφυρας και τρίτου πόλου» ανάμεσα στη Δύση και την Ευρασία. Σκοπός της Τουρκίας είναι να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της, με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και τις περιφερειακές της φιλοδοξίες.