Αλλάξαμε την αντίληψη των επενδυτών για την Ελλάδα τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Αιτωλοακαρνανίας «AlmaAnaptixis»
Με την ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Αιτωλοακαρνανίας σήμερα στην Τριχωνίδα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο γεύμα που του παρέθεσε το Επιμελητήριο της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε στην παρούσα συγκυρία, που κατά τον ίδιο χαρακτηρίζεται αφ’ενός από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων και αφ’ετέρου στις προκλήσεις που υπάρχουν λόγω της παγκόσμιας αναταραχής, που προκύπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο αυτό που συμβαίνει. είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο δείκτης PPI στη Γερμανία τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 33,8%, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1949.Θα έρθει και εδώ αυτή η αύξηση, εκτίμησε ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι ο πληθωρισμός θα κρατήσει, όσο κρατά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Έχουμε μπροστά μας πολλές και μεγάλες δυσκολίες, υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την άλλη όμως στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ευοίωνα μηνύματα πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα στην παρούσα συγκυρία έχει το χαμηλότερο δείκτη ανεργίας μετά από 14 χρόνια. Ιδιαίτερη, ωστόσο, έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η χώρα μας κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Microsoft, η Pfizer, η Deloitte, η Αmazon, η Blackstone και άλλες, πράγμα που κατά τον Υπουργό Ανάπτυξης δείχνει την αλλαγή της αντίληψης. Τι άλλαξε και ήρθαν ξαφνικά όλοι αυτοί στην Ελλάδα αναρωτήθηκε και απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα του πρόσθεσε πως όλοι αυτοί ήρθαν γιατί αλλάξαμε τον τρόπο, που αντιμετωπίζουμε τους επενδυτές και πλέον έχει αλλάξει η αντίληψη που έχουν στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Αυτό κατά τη γνώμη του Άδωνι Γεωργιάδη είναι και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης. Ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επενδυτική έκρηξη που καταγράφεται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επ’ αφορμή και της ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει μία χρυσή ευκαιρία να καταφέρει από τη στιγμή που η ενέργεια των ΑΠΕ έχει γίνει φθηνότερη από αυτή των υδρογονανθράκων, με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, που θα γίνουν να μετατραπεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέας ενέργειας, πράγμα που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας.
Σε ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία και τις αναπτυξιακές της προοπτικές ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας παρθένος τόπος και έχει πάρα πολλά περιθώρια για επενδύσεις και ανάπτυξη. Δήλωσε αισιόδοξος για την επικείμενη επένδυση στον τομέα των megayachts στο Πλατυγιάλι καθώς επίσης και για επενδύσεις στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών μετά τη θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Καθώς το θέμα ετέθη νωρίτερα από το δήμαρχο Αγρινίου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στους χαιρετισμούς που έκαναν ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει την προσπάθεια του δήμου Αγρινίου για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Μάλιστα από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα Επιχειρηματικά Πάρκα απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον Γ. Παπαναστασίου και τον Π. Τσιχριτζή για τη μεθεπόμενη εβδομάδα να τον επισκεφθούν στο γραφείο του για το θέμα.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ιδιότυπη αναπτυξιακή απομόνωση που βιώνει η Αιτωλοακαρνανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ισόρροπη, δυστυχώς όμως η Πολιτεία διαχρονικά κοιτάζει ανατολικά. Ο δήμαρχος Αγρινίου εκτίμησε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να γίνουν πολλά στον τομέα των υποδομών και των οδικών αξόνων της περιοχής. Έφερε μάλιστα ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, το παράδειγμα του Επιχειρηματικού Πάρκου που σχεδιάζει ο Δήμος Αγρινίου στο Αγγελόκαστρο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σκοντάφτουμε στην γραφειοκρατία που έχει δημιουργήσει η ΕΤΑΔ.
Για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χαιρετισμό στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Αιτωλοακαρνανίας απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης, σταχυολογώντας τις δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε στα προγράμματα για την ενίσχυση χιλιάδων επιχειρήσεων στην περιοχή, που αγγίζουν τα 190 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ αυτών και οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν με τα λεγόμενα covid προγράμματα. Και πρόσθεσε πως πρόσφατα η Περιφέρεια ενεργοποίησε ένα μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης έχει δημιουργήσει ένα μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα για το κομμάτι των επενδύσεων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει το επενδυτικό προφίλ της περιοχής με ένα portofolio για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά. Μέρος αυτού του επενδυτικού προφίλ είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος, και το σχέδιο ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων που παρουσιάστηκε πρόσφατα και καταγράφει όχι μόνο τις ανάγκες της κάθε περιοχής, αλλά προβαίνει και στις βασικές υποδείξεις για την πολεοδομική οργάνωση τους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρές και όχι μόνο επιχειρήσεις στην περιοχή. Θα πρέπει όπως ανέφερε και οι τράπεζες να ρισκάρουν, όπως ρισκάρουμε καθημερινά και εμείς οι επιχειρηματίες. Ο Π. Τσιχριτζής στάθηκε επίσης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής όπως είναι το Πλατυγιάλι, αλλά και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν όπως η έλλειψη υποδομών, ενώ σε σχέση με την επιδίωξη για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή και αυτός με τη σειρά του στάθηκε στα εμπόδια που μπαίνουν από την ΕΤΑΔ λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να καταλάβει αν η ΕΤΑΔ θέλει την ανάπτυξη της χώρας ή την ανάπτυξη της ΕΤΑΔ.