Η νοσοκομειακή κοινότητα του «Αγίου Ανδρέα» αναμένει τις εξελίξεις και τα μέτρα που θα ληφθούν.
Μπορεί μέσα από το τραγικό συμβάν της απώλειας του 49χρονου, Θοδωρή Νεμουτιάνου, να αναδείχτηκε η ανάγκη της παρουσίας εφημερεύοντα γιατρού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων που δεν εφημερεύουν αλλά, αυτό δεν φαίνεται να αναγνωρίζεται ως αναγκαιότητα από τη διοίκηση της υγείας.
«Τα θέματα αυτά είναι λυμένα από τη δεκαετία του ’80. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο κανονισμός που καθορίζει με απόλυτη σαφήνεια τι πρέπει να γίνεται. Αλλωστε αυτόν εφάρμοσε η ίδια νοσηλεύτρια σε άλλον ασθενή που είχε προηγηθεί του 49χρονου» δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης και πρόσθεσε: «Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΓΝΠ. Η εφημερεύουσα νοσηλεύτρια – νοσηλευτής ανάλογα με το περιστατικό καλεί τον γιατρό της αρμόδιας ειδικότητας. Αφού εξεταστεί και αντιμετωπιστεί και κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία του, διακομίζεται στο εφημερεύον νοσοκομείο με ασθενοφόρο».
Ο κ. Καρβέλης χθες συμμετείχε σε σύσκεψη όλων των διοικητών των ΥΠε της χώρας στο υπουργείο Υγείας. Στο περιθώριο της σύσκεψης αυτής, συζήτησε με την ηγεσία του Υπουργείου και το θέμα του «Αγίου Ανδρέα». «Προχωράμε τις ανακριτικές διαδικασίες που έχουμε δρομολογήσει προς κάθε κατεύθυνση» περιορίστηκε να μας μεταφέρει ο κ. Καρβέλης.
Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ 2ΗΣ ΥΠΕ
Σε ότι αφορά τη νοσηλεύτρια που εφημέρευε στο ΤΕΠ το μοιραίο βράδυ, θα περάσει τελικά από το Πειθαρχική της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθώς ανήκει οργανικά στο «Δρομοκαϊτειο». Μάλιστα χθες επρόκειτο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το ΔΣ του «Δρομοκαϊτείου» να συνεδριάσει για την υπόθεση αυτή και να αποφασίσει την παραπομπή της νοσηλεύτριας στο πειθαρχικό της 2ης ΥΠΕ αλλά το ανέβαλε αναμένοντας το πόρισμα της ΕΔΕ.
«Η διοίκηση του ”Δρομοκαΐτειου” έχει στα χέρια της το βαρύτατο κατηγορητήριο για τη νοσηλεύτρια που προκύπτει από το πόρισμα της προκαταρκτικής αλλά θα αναμένει την ΕΔΕ. Ωστόσο επικύρωσε την ποινή της αναστολής του ενός μήνα που επέβαλε στη νοσηλεύτρια, η διοίκηση του νοσοκομείου ”Αγιος Ανδρέας” και θα γίνει η σχετική περικοπή του μισθού» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος προσθέτοντας για τη νοσηλεύτρια ότι ήταν: «Εμπειρη, αξιόλογη νοσηλεύτρια με σημαντική προσφορά στους ασθενείς στα 15 χρόνια που υπηρέτησε στο ”Δρομοκαΐτειο”. Γι’ αυτό και όλοι απορούμε με το λάθος που έκανε να μη φωνάξει γιατρό να επιληφθεί του ασθενούς. Στο πειθαρχικό συμβούλιο συμμετέχουν δικαστικοί οπότε αναμένουμε ορθή διερεύνηση των ευθυνών».
Καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος προσθέτει: «Παράλληλα αναμένουμε και την εισαγγελική έρευνα να διερευνηθεί εάν ο ιδιώτης γιατρός στην εξέταση του ασθενούς τις πρωινές ώρες έπραξε τα δέοντα. Ιδιώτης γιατρός που με την εφαρμογή του νέου νόμου θεωρείται προσωπικός γιατρός και θα κατευθύνει τους πολίτες στα νοσοκομεία».
Δικαίωμα της διοίκησης οι αλλαγές
Ερωτηθείς ο κ. Καρβέλης για τις αλλαγές που έγιναν σε επίπεδο προϊσταμένων και τομεαρχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στον «Αγιο Ανδρέα», και οι οποίες, όπως έγραφε χθες η «Π» αφορούν σε τομείς που δεν έχουν καμία σχέση με το συμβάν, απάντησε ότι:
«Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου έχει δικαίωμα να πάρει όποια απόφαση θέλει και να κάνει όποια αλλαγή κρίνει απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου».
Μαρίνα Ριζογιάννη – pelop.gr