Αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανόδου των τιμών της ενέργειας βρίσκονται καταναλωτές και επιχειρήσεις, με το φυσικό αέριο να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ και το πετρέλαιο να ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Ο φόβος για κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 εντός του Σεπτεμβρίου και κατά συνέπεια η αδυναμία τροφοδοσίας, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, με φυσικό αέριο φουντώνει τους φόβους και κατά συνέπεια την τιμή του.
Σύμφωνα με το Dnews, στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ νωρίτερα σήμερα η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασε ακόμη και τα 315 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας.
Μάλιστα, μια σειρά από αναλυτές είχαν διατυπώσει την εφιαλτική πρόβλεψη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ ανά Μεγαβατώρα εντός του Σεπτεμβρίου, αν εν τέλει διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία.
Πρόβλεψη που πλέον δεν φαίνεται να απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, την ανιούσα παίρνουν και οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.
Συγκεκριμένα, το ρευστό τοπίο στις ρωσικές εξαγορές σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο οι χώρες του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή οδήγησε το πετρέλαιο Brent στα 101,81 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου μειώνοντας την παραγωγή οδήγησε σε μίνι ράλι τις τιμές του μαύρου χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης από το Σεπτέμβριο και μετά συντηρεί την άνοδο.
Την ίδια στιγμή, ειδικά για τις χώρες της Ευρωζώνης, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθίσταται ακόμη πιο επώδυνη λόγω και της διολίσθισης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Το ενιαίο νόμισμα πλέον διαπραγματεύεται κάτω από το 1 δολάριο, γεγονός που σημαίνει πως πλέον δεν υφίσταται το «μαξιλάρι» που έδινε η υψηλότερη τιμή του, με δεδομένο ότι το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια.
Έτσι, η αύξηση του κόστους ενέργειας και κατ’ επέκταση παραγωγής ροκανίζει τα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα που έχουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω του φθηνού ευρώ.
Στο τραπέζι και νέα μέτρα στήριξης
Ειδικά για τη χώρα μας, το νέο εκρηκτικό τοπίο στην ενέργεια φέρνει ξανά στο τραπέζι σχέδια για επιπλέον στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ήδη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέου Fuel Pass, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το ύψος της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα για το Σεπτέμβριο ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ.
Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, όταν και αναμένεται να ξεδιπλωθεί ο οδικός χάρτης της κυβερνητικής πολιτικής για τον χειμώνα, στο πλαίσιο του οποίου εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.