Το κρέας αποτελεί πηγή τροφής υψηλής βιολογικής αξίας και σημαντική πηγή πρωτεΐνης για κάθε δίαιτα. Το κόκκινο κρέας, το λευκό κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.
Το κρέας είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β12 και ο φώσφορος. Η περιεκτικότητα του κρέατος σε πρωτεΐνες ποικίλλει από το ένα είδος κρέατος στο άλλο.
Το κρέας μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, αρνί και χοιρινό) και το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια και χήνα).
Το κόκκινο κρέας έχει υπερδιπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το λευκό κρέας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κόκκινο κρέας είναι πιο λιπαρό από το λευκό κρέας. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος περιέχει 5 γραμμάρια λίπους, ενώ μια μερίδα 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου χωρίς πέτσα περιέχει 1,9 γραμμάρια λίπους. Τα κόκκινα κρέατα έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη από τα λευκά κρέατα, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.
Το κόκκινο κρέας είναι το κρέας που προέρχεται από βοοειδή ή πρόβατα. Αυτός ο τύπος κρέατος είναι πλούσιος σε σίδηρο (ειδικά το βοδινό κρέας) και ψευδάργυρο (ειδικά το αρνί). Τα κόκκινα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά και σε ποικίλες μορφές όπως rib eyeήκεμπάπ, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.
Το λευκό κρέας προέρχεται από κοτόπουλα, γαλοπούλες και άλλα πτηνά. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνες. Τα λευκά κρέατα είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο και ψευδάργυρο, καθώς και σε άλλα μέταλλα, όπως το σελήνιο, το οποίο συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Τα λευκά κρέατα, όπως το στήθος κοτόπουλου, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τα αντίστοιχα κόκκινα. Έχουν επίσης χαμηλότερο αριθμό θερμίδων ανά μέγεθος μερίδας λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες πριν αισθανθείτε χορτάτοι.
Τα πουλερικά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το κοτόπουλο, την πάπια και τη γαλοπούλα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε νωπά είτε κατεψυγμένα. Τα πουλερικά είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά περιέχουν επίσης χοληστερόλη (η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα).
Όταν αγοράζετε φρέσκα ή κατεψυγμένα κόκκινα ή λευκά κρέατα, αναζητήστε ετικέτες που αναγράφουν “ελευθέρας βοσκής” ή “βιολογικό”, οι οποίες υποδηλώνουν ότι το ζώο εκτράφηκε σε βοσκότοπο και όχι.