Στις 20/4/2022 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του ΕΣΠΑ «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» (ΕΥΔ ΕΠΑΝΕΚ, ΑΡ. ΠΡ. 2186), δαπάνης 26 εκατ. €, εκ των οποίων τα 20 εκατ. € αφορούσαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η πρόσκληση αφορούσε τους Νομούς Εύβοιας, Ηρακλείου και Λάρισας και ανέφερε: «Επιπρόσθετα κατά την προηγούμενη περίοδο πολλές επιχειρήσεις επλήγησαν και από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή σεισμούς… με συνέπεια να επηρεαστεί ακόμα περισσότερο αρνητικά η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών… αλλοίωσαν το σύνολο των φυσικών και επίκτητων πλεονεκτημάτων των αντίστοιχων περιοχών αυτών (χλωρίδα/πανίδα, φυσικό κάλλος, κοινωνικό ιστό, υποδομές/ανωδομές) τα οποία στη βάση της αρχής της σωρευτικής αιτιότητας στήριζαν διαχρονικά την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως τις δυνατότητες ανάπτυξης με αποτέλεσμα το αρνητικό αποτύπωμα του COVID-19 να είναι βαθύτερο και οι δυνατότητες ανάκαμψης δυσχερέστερες».
Στις 31 Αυγούστου δημοσιεύτηκε η 4η τροποποίηση της πρόσκλησης και σε αυτή εντάχθηκαν επιπροσθέτως ως «Γεωγραφικές Ενότητες υλοποίησης» οι Νομοί Κεφαλληνίας, Σάμου και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Νομός Ηλείας (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας). Οι επιλέξιμες δαπάνες της πρόσκλησης αφορούν «ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, δαπάνες για αμοιβές τρίτων, δαπάνες προβολής και δικτύωσης, δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης», ενώ φορέας ενημέρωσης είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ που εδρεύει στην Πάτρα.
Προξενεί κατάπληξη πως ακόμη και από την 4η τροποποίηση της πρόσκλησης στην οποία ορθώς εντάχθηκε ο Νομός Ηλείας, απουσιάζουν συγκεκριμένοι δήμοι – περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, των οποίων οι επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας φυσικών καταστροφών, με τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της περιοχής των κοινοτήτων του Γαλατά και του Περιθωρίου του Δήμου Ναυπακτίας και της Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου. Η μεν πρώτη βιώνει ένα δεκάμηνο αποκλεισμό εξαιτίας της κατάρρευσης της Γέφυρας του Ευήνου, ιδίως οι τουριστικές επιχειρήσεις στο Κρυονέρι, η δε δεύτερη βίωσε τις μεγάλες κατολισθήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον Ευθύμιο Λέκκα «μουσείο κατολισθητικών φαινόμενων».
Κατεβλήθη προσπάθεια να ενταχθούν και υπήρξε άρνηση; Πότε, από ποιους και με ποια αιτιολογία;
Υπήρξε αμέλεια εκ μέρους της Περιφέρειας και των εν λόγω Δήμων;
Ότι και αν συνέβη, εκείνο που έχει σημασία είναι πως η 4η παράταση της πρόσκλησης έχει καταληκτική ημερομηνία τη 2α Νοεμβρίου 2022 και επομένως υπάρχει το χρονικό διάστημα να τροποποιηθεί για μια ακόμη φορά, ώστε να ενταχθεί σε αυτή ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας και οι πληγέντες δήμοι.
Κύριε Περιφερειάρχη
Εσείς που με κάθε επικοινωνιακή ευκαιρία τονίζετε «τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα»,
ΠΡΑΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!
Παναγιώτης Κατσούλης