Όλα δείχνουν, έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, πως ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Βερολίνο είναι καταλυτικός απέναντι στις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Open TV στη Γερμανία, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις από το λιμάνι για έρευνες.
Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου Μέρκελ η οποία, πρώτον, είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο “οι Έλληνες δεν αστειεύονται” – ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, η ίδια, είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά “να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες”. Δεύτερον, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως “η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές”.
Η Γερμανία επιθυμεί διάλογο
Είναι προφανές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Αγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως “δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο”.
Πληροφορίες που δημοσίευσε το Έθνος της Κυριακής (26/7) ανέφεραν επίσης πως η κυρία Μέρκελ υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη “δείχνουν” ως ηγέτιδα που τον στηρίζει, εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. “Με εκθέτεις” λένε ότι συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Τούρκο πρόεδρο η κυρία Μέρκελ.
Μάλιστα οι πληροφορίες καταλήγουν µε τη βεβαιότητα ότι η Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι είναι στο χέρι του, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να µπορέσει η Τουρκία να ενσωµατωθεί σε έναν διάλογο µε την Ευρώπη.
Στην αντίθετη περίπτωση -φαίνεται ότι του διεµήνυσε- κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και η… µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της Γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας.
Πηγή: capital.gr