Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα κρούσματα γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά, με εκατοντάδες να οδηγούνται στα Νοσοκομεία Παίδων. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και δη στη Γερμανία, το παιδιατρικό σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει.
Μια εφημερία «τρόμου» έζησε την Κυριακή (4/12) και το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Παιδιά προσχολικής ηλικίας και μαθητές από 0 έως 16 ετών, με αναπνευστικές ιώσεις και γρίπη έχουν “πλημμυρίσει” τα νοσοκομεία όλης της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά.
Τα περισσότερα εμφανίζουν υψηλό πυρετό, συνάχι και κακουχία. Συμπτώματα που οδήγησαν πολλά από αυτά μαζί τους γονείς τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το οποίο εφημέρευε την Κυριακή (4/12).
Ήταν τόσο αυξημένη η ζήτηση για γιατρό, που η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμη και τις 6 ώρες.
Οι Παιδίατροι υποστηρίζουν ότι οι ιώσεις έχουν εξαπλωθεί πλέον επικίνδυνα στα παιδιά, καθώς η θερμοκρασία έχει πέσει, συνωστιζόμαστε πλέον ολοένα και περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, ενώ δεν υπάρχουν και οι προστατευτικές μάσκες που περιόριζαν την εξάπλωσή τους.
Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα θύματα αυτής της κατάστασης, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν ανέπτυξαν αντισώματα απέναντι στους αναπνευστικού ιούς, που είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της πανδημίας.
Μιλώντας στο iatropedia ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, υποστηρίζει ότι το κύμα της έξαρσης των αναπνευστικών ιών που ταλαιπωρεί τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη κι έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα Υγείας της Γερμανίας, έχει έρθει και στη χώρα μας:
“Βεβαίως και μας αφορά κι εμάς. Δεν έχουμε βέβαια το πρόβλημα της Γερμανίας με τον συγκεκριμένο αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, αλλά έχουμε σε έξαρση άλλους ιούς και αρκετές γρίπες που ταλαιπωρούν τα παιδιά στη χώρα μας. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά σίγουρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή!”, τονίζει.
Τα διπλά self test γρίπης και κορωνοϊού
Στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον πολλές διαγνώσεις γρίπης. Κι αυτό χάρη στα νέα διπλά self test “κορωνοϊού-γρίπης” που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα οποία καταφεύγουν πλέον πολλοί γονείς όταν το παιδί τους εμφανίζει παρατεταμένο πυρετό που ξεπερνά τις 3 ημέρες.
Αυτά τα κρούσματα γρίπης, ωστόσο, δεν δηλώνονται σε κάποιο επίσημο φορέα κι αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο των ελάχιστων επίσημων καταγεγραμμένων περιστατικών.
Η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, για παράδειγμα, να κάνει λόγο για μόλις 2 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, όταν κατά την τελευταία εβδομάδα, τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι δεκάδες.
Έτσι, παρατηρείται φέτος για πρώτη φορά το φαινόμενο, οι γονείς να απευθύνονται στους γιατρούς ή στο νοσοκομείο, έχοντας ήδη τη διάγνωση της γρίπης για το παιδί τους. Στη συνέχεια οι γιατροί τους δίνουν οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους.
Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, τα παιδιά – είτε επειδή πάσχουν από άλλα υποκείμενα νοσήματα, είτε και χωρίς ιδιαίτερο λόγο – παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές από τις ιώσεις και τη γρίπη, όπως βαριές πνευμονίες ή ακόμη και άσθμα και χρειάζονται εξειδικευμένη παιδιατρική φροντίδα σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Πολλά τα άρρωστα παιδιά, ελάχιστο το προσωπικό
Γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων με τους οποίους επικοινώνησε το iatropedia, υποστηρίζουν πως οι εφημερίες είναι εξαιρετικά δύσκολες εδώ και ένα μήνα, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις και τη γρίπη, αλλά ελάχιστο προσωπικό για να εξυπηρετήσει τα εκατοντάδες περιστατικά.
Με αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές και ταλαιπωρία παιδιών και γονιών.
“Αν υπάρχουν μόνο δύο άτομα στα εξωτερικά ιατρεία για να βλέπουν παιδιά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί είναι δύσκολες οι εφημερίες”, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οι βάρδιες συμπληρώνονται δύσκολα ακόμη και για τις γιορτές, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις πολύτιμου επικουρικού προσωπικού και κανείς δεν ξέρει αν θα ανανεωθούν.
Οι παιδίατροι είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι, καθώς πριν από την πανδημία η γρίπη εμφανιζόταν από το τέλος Δεκεμβρίου και μετά, ενώ τώρα τα κρούσματα έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.
“Δεν υπάρχει προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί σ’ αυτήν την αυξημένη ζήτηση. Και περιμένουμε και μεγαλύτερη έξαρση τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τι θα γίνει; Μόλις την τελευταία εβδομάδα έχει αρχίσει το κρύο. Έχει καταρρεύσει ακόμα και το σύστημα υγείας της Γερμανίας. Εδώ τι θα γίνει;” αναφέρει ο γιατρός.
Γερμανία: Ο ιός RSV έφερε «βραχυκύκλωμα» στο σύστημα Υγείας
Το σύστημα Εντατικής Θεραπείας παιδιών στη Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι αυτό καθώς τα περιστατικά αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV -μιας κοινής, αλλά δυνητικά θανατηφόρου παιδικής ασθένειας- έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Ταυτόχρονα οι γερμανοί παιδίατροι προειδοποιούν ότι η αύξηση των παιδιατρικών λοιμώξεων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρή έλλειψη κλινών Εντατικής Θεραπείας για παιδιά.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Γερμανίας ανησυχούν, όπως λένε καθώς, μελέτη που κατέθεσε η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Επείγουσα Ιατρική (DIVI), αποκάλυψε τη δραματική έκταση του φαινομένου της έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα αποδείχθηκε πως από τα 110 νοσοκομεία που μελετήθηκαν, τα 43 δεν διέθεταν κενές κλίνες για παιδιά.
Η DIVI ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι υπάρχουν λιγότερα από 100 κενά παιδικά κρεβάτια ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο και ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.
Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που σε πολλές περιπτώσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις ακόμη και για «επιλογή παιδιών» που πρέπει να νοσηλευτούν στα περιορισμένα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας.
Σε άλλες περιπτώσεις, παιδιά με RSV ή άλλες σοβαρές ασθένειες μεταφέρονται σε νοσοκομεία με πλεονάζουσα χωρητικότητα σε άλλες Πολιτείες.
«Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπρένερ, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Δρέσδης.
«Το βλέπουμε αυτό για παράδειγμα στη Γαλλία και την Ελβετία. Όταν αυτό συμβαίνει, δημιουργούνται μεγάλες δυσκολίες στη θεραπεία», ανέφερε.
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους γονείς να επικοινωνούν με τον γιατρό τους όταν το παιδί παρουσιάζει παρατεταμένο υψηλό πυρετό, μετά το τρίτο 24ωρο.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – iatropedia