«Χωρίς μέτρα προστασίας και με δύο – τρείς ιούς σε έξαρση είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στα 200.000 κρούσματα την ημέρα», είπε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis. Τι είπε για τα σχολεία και τις παιδιατρικές ΜΕΘ.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dnews, η κα Αθηνά Λινού προβλέπει ότι στα τέλη του Φλεβάρη αναμένεται κορύφωση της γρίπης, ενώ όπως τόνισε αυτό εξαρτάται και από το πότε θα φτάσει στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» που «θερίζει» στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Όπως είπε η ίδια, το κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού ανησυχεί πάρα πολύ τους ειδικούς.
«Αυτή η μορφή του κορονοϊού είναι απλά μια παραλλαγή της Όμικρον, οπότε τα μέτρα δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λινού, προσθέτοντας ότι η «Κράκεν» εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα αλλά και ως προς την παράκαμψη των εμβολίων ή και προηγούμενης νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.
Για τη μάσκα στα σχολεία
Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας αλλά και το κλείσιμο των σχολείων η κ. Λινού υποστήριξε πως δεν είναι υπέρ του κλεισίματος, διότι αυτή η «εμπειρία ανέδειξε πιο έντονα τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Υπήρχαν παιδιά με λάπτοπ στο σπίτι και ίσως έναν γονέα να τα βοηθάει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλα παιδιά, όμως, δεν είχαν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο».
Παιδιατρικές ΜΕΘ
«Ουδέποτε η Ελλάδα είχε επαρκή αριθμό κλινών ή και ΜΕΘ, εκτός από τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας», είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, τονίζοντας ότι «ακόμη και μετά τον κορονοϊό που προέκυψε η ανάγκη για χρήση μάσκας, δεν υπήρξε αύξηση των παιδιατρικών ΜΕΘ εκτός Αθηνών».