Αύξηση κατώτατου μισθού: Πόσο θα αυξηθούν οι μέσοι μισθοί το 2023 ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dnews, αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα της τάξης του 3-4% εκτιμάται ότι επέλθει εντός του 2023 μετά και την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου 2023 έως 9%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «θα είναι μια σημαντική αύξηση, που δεν θα υπονομεύσει όμως την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» τονίζοντας παράλληλα πως «βούλησή μας είναι να ενθαρρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Με βάση λοιπόν αυτές τις εκτιμήσεις σημαίνει πως:
– αν έχουμε αύξηση του κατώτατου στο 7,75% το 2023, ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,41%.
– αν έχουμε αύξηση κατά 9,9% του βασικού μισθού το 2023. ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 4,35%.
Για παράδειγμα:
Μισθός 1.000 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 43,5 ευρώ = 1.043 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο)
Μισθός 1.200 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 52,2 ευρώ = 1.252 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο)
Ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει υποχρέωση αύξησης των μισθών άνω του νέου ορίου του κατώτατου. Αν ο μισθωτός δεν καλύπτεται από κλαδική σύμβαση και ο μισθός του κανονίζεται από ατομική σύμβαση και είναι – για παράδειγμα – άνω των 800 ευρώ δεν υπάρχει καμία υποχρέωση του εργοδότη για αύξηση λόγω αύξησης του κατώτατου.
Αν για παράδειγμα ο μισθός είναι 1.000 ευρώ και η ατομική σύμβαση κανονίζεται με βάση τον κατώτατο – ο εργοδότης πληρώνει 713 βασικό μισθό και 287 ευρώ οικειοθελή παροχή. Με την αύξηση του κατώτατου στα 785 – για παράδειγμα – μειώνεται αντίστοιχα η οικειοθελής παροχή κατά 72 ευρώ στα 215 ευρώ και ο τελικός μισθός παραμένει 1.000 ευρώ.
Συλλογικές συμβάσεις
Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συλλογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν εντός του 2022 – ορισμένες εκ των οποίων εκτείνονται και στο 2023 ή ακόμη και στο 2024 – προβλέπουν αυξήσεις μισθών, χωρίς όμως αυτές οι αυξήσεις να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της κούρσας του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ αιτία των χαμηλών μισθών είναι η απουσία κλαδικών συμβάσεων που καθίστανται υποχρεωτικές. Σήμερα οι εν ενεργεία κλαδικές συμβάσεις δεν υπερβαίνουν τις 13 και καλύπτουν το 24% των Ελλήνων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έναντι 70% που ισχύει κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Στο μεταξύ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αύξηση κατώτατου μισθού και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο με τον υπουργό Εργασίας να εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.
Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:
1.Αυξηση κατά 5,5% ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα του 751 ευρώ
2.Αύξηση κατά 6% της τάξης ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ.
3. Αύξηση κατά 7% – 8% .Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 – 57 ευρώ και θα φτάσει στα 763 – 770 ευρώ
Ωστόσο εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ότι είναι αδύνατον μέσα σ΄ αυτό το ρευστό περιβάλλον κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους να δοθούν αυξήσεις που θα ενσωματώνουν ολόκληρο τον πληθωρισμό.
Επιπλέον μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανατροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και θα έβαζε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό καλούν την κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των πολιτών, καλύπτοντας μέρος της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους.