Ορατό το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα εφόσον η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%.
Έρχονται πέντε πακέτα αυξήσεων για τους εργαζομένους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπαρασύροντας ανοδικά και δεκάδες επιδόματα και μισθολογικές ενισχύσεις.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Dnews, από τον ερχόμενο Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (από 5,5% έως 8%), ενώ από 1ης/1/2024 θα ισχύει το νέο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Επίσης, ήδη έγιναν παρεμβάσεις στα μισθολογικά των γιατρών του ΕΣΥ και για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, ορατό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα εφόσον η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%. Ειδικότερα όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους ΤΑ ΝΕΑ.
1. Κατώτατος μισθός. Από 1ης/4/2023 θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2023.
Τα τρία σενάρια αύξησης τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:
– Αύξηση κατά 5,5% ώστε ο κατώτατος να φτάσει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ.
– Αύξηση κατά 6% ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ.
– Αύξηση κατά 7%-8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα φτάσει στα 763-770 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας που σήμερα ανέρχεται στα 438 ευρώ.
2. Τριετίες. Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των παγωμένων τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας), η εξέλιξη του οποίου συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
3. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, από την 1η/1/2024, κόστους 900 εκατ. ευρώ, θα επιφέρει αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000-700.000 υπαλλήλων. Εμφαση, μάλιστα, θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια, στους εισαγωγικούς μισθούς. Αυξήσεις επίσης θα υπάρξουν και για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.
Στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.
4. Γιατροί του ΕΣΥ. Από την 1η Ιανουαρίου, για το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, καταγράφεται αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%. Αυξήσεις, επίσης, θα δουν και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.
5. Ενοπλες Δυνάμεις. Εχει θεσμοθετηθεί με κόστος 50 εκατ. ευρώ ένα πλέγμα μέτρων για τη μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, την επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού, την έκδοση απόφασης για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων. Ακόμα, έχει προωθηθεί η κατάργηση της φορολόγησης των «πτητικών» για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.