Το κύμα ακρίβειας και οι απανωτές αυξήσεις στις δόσεις δανείων που «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να ενεργοποιήσει ξανά παλαιές ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπει φρένο στη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ημερησίας», για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι μια νέα ρύθμιση οφειλών αλλά αντιθέτως σχεδιάζεται να ανοίξουν και πάλι οι παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων αλλά και των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας.
Στόχος είναι να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν όσο περισσότεροι φορολογούμενοι που τις απώλεσαν αφού δεν πλήρωναν τις δόσεις και τώρα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ,πάνω από 2.045.763 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν περισσότερα από 500 ευρώ ο καθένας και η φορολογική διοίκηση μπορεί να ασκήσει μέτρα είσπραξης εις βάρος τους καθώς δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών προς την εφορία την ώρα που τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ.
Αναβίωση ρυθμίσεων
Ειδικότερα εξετάζεται να αναβιώσουν οι παλαιές ρυθμίσεις:
1. Ρύθμιση 100-120 Δόσεων
Εφόσον αναβιώσει η ρύθμιση,θα είναι η τέταρτη κατά σειρά, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να επανενταχθούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Η ρύθμιση θα αφορά όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις αυτές και θα προβλέπει τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυσαν και τις προηγούμενες φορές.
Οι οφειλέτες που θα επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης:
- δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
- δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
- δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν ο οφειλέτης:
- δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης.
- δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.
- δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους.
- υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.
2. Ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας – ενεργειακής κρίσης
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 36 έως 72 δόσεις θα έχουν όσοι φορολογούμενοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί .
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές επιχειρήσεων βεβαιώθηκαν σε συγκεκριμένο διάστημα ενώ πιθανό και δεν μπορούν να υπαχθούν ο φετινός Φόρος Εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ .
Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της 1ης δόσεως και χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών.
Κατόπιν καθίσταται υποχρεωτική η άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).