Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τον Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος ζήτησε τη σύγκλιση Συντονιστικού συμβουλίου για την αποδοτικότερη αντιμετώπιση των εκτάκτων και απροβλέπτων συνθηκών και την βέλτιστη συνεννόηση μεταξύ των αρχών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας.
Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος και παραβρέθηκαν αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας Κουσαρίδας Ιωάννης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου Στούμπος Παναγιώτης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής από τη διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας Τέλωνας Αλέξανδρος, στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας, Προϊστάμενοι και Διευθυντές τμημάτων και διευθύνσεων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στελέχη της ΔΕΥΑΜ καθώς και του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και οι αρχές της περιοχής βρίσκονται σε επιφυλακή για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντονότερα τη περιοχή και ειδικότερα την πόλη του Μεσολογγίου από τις απογευματινές ώρες.
Ο Δήμαρχος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, επεσήμανε τα προβλήματα που προκύπτουν μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα και την διαχρονική έκθεση της περιοχής σε κίνδυνους που πηγάζουν από χρόνιες παθογένειες και παραλείψεις, την πρότερη απουσία σχεδίου δράσης και ολιστικής διαχείρισης των υδάτων.
Αναφέρθηκε ειδικά στα παράπλευρα έργα της Ιόνιας Οδού που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2016, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν, την παλαιότητα των εξοπλισμών στα αντλιοστάσια και τις συχνές βλάβες και άλλους λόγους που έχουν ως αποτέλεσμα ο δήμος μας κάθε χειμώνα να εντάσσεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και να υποφέρει από πλημμυρικά φαινόμενα.
Ακολούθως αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της Δημοτικής αρχής να κρατήσει ανοιχτές τις διόδους των ρεμάτων προς τη θάλασσα, την ενίσχυση των αναχωμάτων ακόμη και την ώρα της κακοκαιρίας σε σημεία που παρατηρήθηκε φθορά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και τον έγκαιρο καθαρισμό των φρεατίων που είχε πραγματοποιήσει ήδη από νωρίς το φθινόπωρο και ως ώρας λειτουργεί αποτελεσματικά.
Οι αρχές χαρακτήρισαν ως το πιο επικίνδυνο Ρέμα, αυτό της Αγριλιάς, για την αντιμετώπιση της υπερχείλισης του οποίου, αρκετές φορές χρειάστηκε να απομακρυνθεί κόσμος από τις εστίες του και να λάβουν χώρα μια σειρά από παρεμβάσεις με σκοπό την θωράκιση των γύρω οικισμών.
Ενώ σε επικινδυνότητα ακολουθούν τα σημεία «κλαπέτο», η θέση «θερμοκήπια μαντουβάλα» και το αυλάκι στη θέση Ταμπακαριά στα οποία συζητήθηκαν οι βέλτιστες ενέργειες για την αποφυγή πλημμύρας και την συγκράτηση των αναχωμάτων και των ρεόντων υδάτων. Αναφέρθηκαν επίσης στα δεκάδες περιστατικά καταστροφής δημόσιων αντιπλημμυρικών έργων, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους σχεδιασμούς και τη δράση των αρχών.
Τονίστηκε επίσης η σημασία της αποτελεσματικής λειτουργίας των αντλιοστασίων και η ετοιμότητα της ΔΕΥΑΜ, του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε συντονισμό και με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Στούμπος Παναγιώτης υπογράμμισε ότι ο νομός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και ως εκ τούτου το πυροσβεστικό σώμα ανέπτυξε περισσότερες δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Ενώ στο επικίνδυνο ρέμα της Αγριλιάς βρίσκεται αξιωματικός του ΠΣ και ήδη μεταφέρονται φερτά υλικά για αποκατάσταση ή ενίσχυση ρηγμάτων και την θωράκιση των σημείων.
Τέλος η Δημοτική αρχή επεσήμανε ότι αναμένεται να δοθεί παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έως την 6η Σεπτεμβρίου 2023 ενώ για τους πληγέντες θα συσταθεί επιτροπή στην οποία θα μπορούν να απευθυνθούν για τυχόν υλικές ζημίες και βλάβες που προέκυψαν από την κακοκαιρία.