Συνέντευξη στο ForMedia TV και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη παραχώρησε χθες ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφορικά με τα θέματα της επικαιρότητας και ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν την Αιτωλοακαρνανία.
Για τα κόκκινα δάνεια είπε:
«Περικόπηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, κοκκίνισαν τα δάνεια και σήμερα οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αποδόμησε τον νόμο Κατσέλη και το 2019 έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που περιφρούρησε την πρώτη κατοικία. Γι’ αυτό σήμερα ζητάμε επικαιροποίηση του νόμου 3869/10, πλαφόν στις τιμές που θα ζητάνε τα funds και να προηγηθούν οι δανειολήπτες των funds στην αγορά του δανείου τους. Είναι ντροπή ένα δάνειο που το fund παίρνει 15.000 να ζητάνε από τον δανειολήπτη 80.000 και 100.000 ευρώ.»
Για την τροπολογία «Κασιδιάρη» είπε:
«Η συγκεκριμένη τροπολογία ήρθε για δεύτερη φορά στη Βουλή. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε όταν είχαμε πει να κριθεί το θέμα από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους δικαστές να αποφανθούν. Το θέμα η κυβέρνηση το διαχειρίστηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ το εργαλειοποίησε. Εμείς αμέσως μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής καταθέσαμε τη δίκη μας πρόταση. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση αποκλείει αυτή την εγκληματική οργάνωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να ψηφιστεί από όλους. Κάποιοι απέφυγαν, είτε με ένα «παρών» είτε μέσω της αποχής. Εμείς ως ένα υπεύθυνο κόμμα είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση που αφήνει εκτός Βουλής αυτή την εγκληματική οργάνωση. Δεν αλιεύσαμε ποτέ καλές ή κακές ψήφους. Γιατί αν θυμάστε παλιότερα κάποιοι στη Βουλή ψήφιζαν και θεωρούσαν τις ψήφους τους «καλές ψήφους». Ας μη ξεχνάμε ότι το 2009-2011 όταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έδινε τη μάχη να σταθεί η χώρα όρθια κάποιοι ήταν μαζί στο Σύνταγμα ως «αντιμνημονιακές» φωνές. Ας κάνει λοιπόν καθένας την αυτοκριτική του.»
Για τις δηλώσεις του κ. Τζανερίκου είπε:
«Ο κ. Τζανερίκος ως Πρόεδρος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου είχε άποψη των πραγμάτων. Το κατά ποσό ο κ. Τζανερίκος έχει δίκιο ή όχι θα κριθεί από τους πολίτες. Εμάς μας ενδιαφέρει η Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση να μείνει εκτός Βουλής. Κάθε Κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τη Δικαιοσύνη και να μη μπαίνει σε οποιαδήποτε διαδικασία «συναλλαγής»».
Για τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης είπε:
«Η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» είναι ένα από τα μεγάλα έργα που έκανε το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ η γέφυρα αυτή είναι μοχλός ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, το υψηλό κόστος διέλευσης αποτρέπει πολλούς να την διασχίσουν. Το κόστος για διέλευση από τη Γέφυρα και επιστροφή είναι 27 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι όταν υπεγράφη η σύμβαση για τη γέφυρα, είχε τεθεί πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση των διοδίων αφότου παρέλθουν 10 χρόνια λειτουργίας της. Εφόσον υπάρχει κρίση λοιπόν, το κόστος θα έπρεπε να έχει μειωθεί. Το θέμα αυτό το έφερα δύο φορές στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ και μία επί Νέας Δημοκρατίας. Και μιας και αναφερθήκατε στο epass, πάρθηκε απόφαση πριν τρεις μήνες από την Κοινοπραξία Γέφυρα ΑΕ για αύξηση του κόστους διέλευσης. Μιλάμε για ένα δυσβάσταχτο κόστος για 44 διελεύσεις το μήνα που κάνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι που από την Αιτωλοακαρνανία πηγαίνουν στην Αχαΐα και το βράδυ γυρίζουν σπίτι τους. Μιλάμε για μια αύξηση 23%, από τα 244 ευρώ φτάναμε στα 300. Το θέμα σηκώθηκε ψηλά από τους πολίτες, από τα εργατικά κέντρα, την αυτοδιοίκηση. Μετά από επίκαιρη ερώτηση μου καταφέραμε και η αύξηση να ακυρωθεί και το κόστος να μειωθεί κατά 10€. Σήμερα ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση και μείωση του κόστους διέλευσης.»
Για τον τουρισμό στην Αιτωλοακαρνανία είπε:
«Η Αιτωλοακαρνανία προσδοκά μεγάλα οφέλη από τον τουρισμό, προσφέροντας βουνό και θάλασσα που δεν έχουν να ζηλέψουν από άλλες περιοχές. Σήμερα, πρέπει να βάλουμε τον πολιτισμό μέσα στον τουρισμό. Αν καταφέρουμε και παντρέψουμε αυτά τα δυο στοιχεία τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά. Οι πολίτες που επισκέπτονται τα μουσεία μας θα γίνουν οι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό και αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.»
Για τον πρωτογενή τομέα στην Αιτωλοακαρνανία είπε:
«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ενισχυθούν από την Πολιτεία, δεδομένης της εκτόξευσης των τιμών στις ζωοτροφές. Θα πρέπει να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αντίστοιχα πρέπει να επιδοτηθούν και τα αγροεφόδια καθώς οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις, αλλά και να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Όσο δε για το ηλεκτρικό ρεύμα, εμείς μιλάμε για φωτοβολταϊκά στη στέγη και αγροτικά φωτοβολταϊκά. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη προτάξει τα φωτοβολταϊκά και οι αγρότες να μπορούν να παράγουν ενέργεια που καταναλώνουν, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους.»
Για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τη στάση του ΠΑΣΟΚ είπε:
«Ο κ. Τσίπρας μάλλον εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Τον θυμάμαι να λέει ότι με ένα άρθρο θα σβήσει το χρέος και με έναν νόμο το μνημόνιο. Κρίθηκε από τους πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εμείς ξεκαθαρίσαμε και το λέμε εδώ και ένα χρόνο ότι δεν θα ρίξουμε νερό στον μύλο ούτε του κ. Τσίπρα ότι του κ. Μητσοτάκη. Είδαμε ότι και οι δύο απέτυχαν στην διακυβέρνηση της χώρας και γι’ αυτό θα καταθέσουμε τη δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση, η οποία θα αναφέρεται στα θέματα υγείας, παιδείας, ενεργειακής κρίσης, ακριβείας, καθημερινότητας, κόκκινων δανείων και ιδιωτικού χρέους. Αφού συμφωνήσουμε σε αυτά, ο κυβερνήτης θα βρεθεί. Η λαϊκή βούληση πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν. Θα έχουμε την τρίτη εντολή. Ας περιμένει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Αν έχουν τόσο άγχος ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας ας τα βρουν μεταξύ τους. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπεύθυνο κόμμα.»