Γράφει η Παρασκευή (Εύη) Σακκά*
Θα περίμενε κανείς, στη σύγχρονη πραγματικότητα με την έκρηξη της τεχνολογίας και της άμεσης ενημέρωσης, οι νέοι άνθρωποι να είναι βαθιά και συνειδητά πολιτικοποιημένοι, να θωρακίζουν το θεσμό της δημοκρατίας και να εξασφαλίζουν το μέλλον τους με το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουν. Την ψήφο τους. Η άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν είναι όχι μόνο το ύψιστο δικαίωμα, αλλά και η ύψιστη υποχρέωση κάθε ευσυνείδητου πολίτη που συντείνει στο ατομικό και κοινωνικό καλό. Ωστόσο, παρατηρείται μια τάση τα τελευταία χρόνια που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και αυτή δεν είναι άλλη από το να απέχουν οι πολίτες από την εκλογική διαδικασία. Δυστυχώς μάλιστα τις περισσότερες φορές τη στάση αυτή φαίνεται να υιοθετούν οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι αποτελούν και το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Με αυτή την στάση τους θεωρούν ότι γυρίζουν την πλάτη τους στο σύστημα, και βαφτίζουν την ανευθυνότητα ως αγανάκτηση.
Ο πολίτης που απέχει από την εκλογική διαδικασία συντηρεί τον ατομισμό και την μοιρολατρία, αγνοώντας κάθε συλλογικότητα και αδιαφορώντας για την εξέλιξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου του.
Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που ιδεολογικά υποστηρίζει την αποχή και την ονοματίζει πολιτική επιλογή. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν που παραπονιούνται για τους πολιτικούς και τις κυβερνητικές πολιτικές με αυτό τον τρόπο ακυρώνουν καταπατούν το ίδιο το πολίτευμα της χώρας τους, δεν πιστεύουν πραγματικά στην δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία πρακτικά εφαρμόσιμη αντιπρόταση, και ενισχύουν τα λεγόμενα τους με κενού περιεχομένου απόψεις. Επομένως , όσοι κηρύττουν την αποχή ως «πολιτική πράξη» επιλέγουν ουσιαστικά να ετεροκαθορίζονται.
Οι εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το κοινωνικό υπόβαθρό τους, από το αν έχουν ή όχι δημόσιο βήμα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, να επηρεάσουν την πορεία των πολιτικών πραγμάτων. Οι θέσεις των κομμάτων είναι δημοσιευμένες έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να μελετήσει την ιδεολογία και τις θέσεις κάθε πολιτικής οργάνωσης και να στηρίξει αυτή που αρμόζει στα ατομικά του πιστεύω.
Η επιλογή είναι απλή: είτε θα συναποφασίσεις ποιοι θα είναι εκείνοι που θα πάρουν το “τιμόνι” της ζωής σου στα χέρια τους, ή η απόφαση αυτή θα ληφθεί ερήμην σου.
*Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Κοινωνικής Δικτύωσης
ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας