Σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (17:00).
Σύμφωνα με το Dnews, σε αυτή αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του για το μέλλον του κόμματος και ιδίως η στρατηγική που επιλέγει να ακολουθήσει ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, η οποία λαμβάνει χαρακτήρα «μάχης επιβίωσης» για την Κουμουνδούρου, τουλάχιστον ως κόμματος εξουσίας.
«Ομάδα Μάχης»
Σύμφωνα με πληροφορίες του DNews, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει να «βγάλει μπροστά», δηλαδή σε ΜΜΕ και περιοδείες, μια «ομάδα μάχης», η οποία θα αποτελείται από στελέχη τα οποία έχουν αποφύγει τα φάλτσα, θεωρούνται πρόσωπα με απήχηση στα ευρεία ακροατήρια και μπορούν να εκφράσουν την πολιτική και επικοινωνιακή «γραμμή» που θα αποφασιστεί στην Κ.Ε., στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται, κατά πληροφορίες, κυρίως σχετικά νέα σε ηλικία στελέχη, όπως οι Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, πιθανότατα οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, καθώς και εμπειρότερα, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Όλγα Γεροβασίλη. Ενδεχομένως, η εν λόγω «task force» δεν θα αναλάβει μόνο το κύριο βάρος της έκφρασης στα Μέσα και στις συγκεντρώσεις, αλλά και χαρακτήρα «διαβουλευτηρίου» – εκλογικής επιτροπής.
«Προβιβασμός» ενόψει της επόμενης μέρας
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι να κάτσει ένα βήμα πίσω και να αποφύγει τη συζήτηση για το «τί έφταιξε» και «τί θα γίνει» στον ΣΥΡΙΖΑ, που μοιραία θα του τίθεται στα πάνελ, μάλλον κατά αποκλειστικότητα από τους δημοσιογράφους. Επιπλέον, επιδιώκει οι επιλογές του να συμβολίσουν την ανανέωση, την ύπαρξη δυναμικής στο μέλλον, αλλά και την ανάδειξη ενός περισσότερο τεκμηριωμένου λόγου.
Είναι, επίσης, σαφές ότι τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν σε αυτή τη φάση από τον κύριο Τσίπρα στην παρούσα φάση, θα αντικατοπτρίζουν και τις προτιμήσεις του για οποιοδήποτε σενάριο προκύψει την επόμενη μέρα των νέων εκλογών. Το τελευταίο φέρεται, αλλά και φαίνεται, να έχει ενοχλήσει πρόσωπα και εσωκομματικές ομάδες που θα υποεκπροσωπούνται σε αυτή την task force.
Συγκρότηση διαφορετικής ρητορικής και στοχεύσεων
Εικόνα προσπάθειας ανασυγκρότησης για τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου δίνουν και πληροφορίες που τον φέρουν να συναντά τεχνοκράτες της πολιτικής ανάλυσης και των μετρήσεων κοινής γνώμης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεάθηκε χθες στην Κουμουνδούρου και πιθανότατα έχει επιλέξει άλλο χώρο, προκειμένου να αποφύγει πρόσωπα τα οποία είναι ενοχλητικά, χωρίς να εισφέρουν σε ουσία και να μπορέσει έτσι να συγκροτήσει με συγκεκριμένους όρους και στελέχη την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί τις επόμενες εβδομάδες, οι πληροφορίες συγκλίνουν στα εξής:
- Αποφυγή σκυλοκαυγάδων με το ΠΑΣΟΚ και τήρηση στάσης που θα εμπνέει ηγεμονία στους προοδευτικούς ψηφοφόρους,
- αποφυγή στα ακραία μελανά χρώματα για τη ΝΔ και
- επικέντρωση στην προγραμματική πρόταση για το μέλλον της χώρας και αποφυγή περιττών περισπάσεων σε διάφορες κατευθύνσεις και στχοχοπροσήλωση σε ένα πιο σαφές στίγμα και κοινό.
Επίσης, στρατηγικής σημασία στη νέα γραμμή που αναζητείται είναι η απομάκρυνση του κόμματος από τη λογική της εποχής των μνημονίων, η οποία φαίνεται αφενός να έχει περάσει και αφετέρου να κάνει ζημιά στην Κουμουνδούρου.
Πιθανές εκπλήξεις και αλλαγή σειράς
Πάνω από όλα όμως, αυτό που πιθανότατα να ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ανταπόδοση του «σοκ» που επιφύλασσαν στην Κουμουνδούρου οι ψηφοφόροι του κόμματος με ένα αντίστοιχο «σοκ», το οποίο θα δείχνει ότι το σκληρό μήνυμα έχει ληφθεί, έχει γίνει αποδεκτό, αλλά και έχει ληφθεί υπόψη όσο τίποτα άλλο για τη συνέχεια. Αυτό το σοκ, ενδεχομένως να κρύβει κάποια ή κάποιες μεγάλες ή πολύ μεγάλες εκπλήξεις, κομβικού χαρακτήρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να δούμε πρόσωπα που εκφράζουν ανανέωση, τεχνοκρατισμό και συμπαγή ιδεολογικό λόγο, όπως ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας και η Διάνα Βουτυράκου και έχασαν για λίγο στη μάχη του σταυρού, να αναβαθμίζονται σε εκλόγιμες θέσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και μεγαλύτερες εκπλήξεις.