Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών της Σικελίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο ελληνικό βωμό της ελληνιστικής περιόδου στα πλαίσια ανασκαφών που διενεργούν στην αρχαία Σεγέστα.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας ανακοίνωσε ότι ο βωμός ήταν πιθανώς σε χρήση στο απόγειο της ελληνικής πολιτιστικής επιρροής στην αρχαία πόλη, λίγο πριν την άνοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 1ο αιώνα π.Χ.
Ήταν θαμμένος για αιώνες κάτω από λίγα εκατοστά χώματος και βλάστησης στην περιοχή της Νότιας Ακρόπολης στην αρχαία Σεγέστα, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού.
Ένας αρχαίος ελληνικός βωμός για οικογενειακή λατρεία που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια απεικονίζεται μετά την εύρεση του στον αρχαιολογικό χώρο της Σεγέστας στη Σικελία της Ιταλίας, στις 29 Ιουνίου 2023. [Credit: Flavio Leone Sisilab Coop, Culture Sicilia/REUTERS]
Ένας αρχαίος ελληνικός βωμός για οικογενειακή λατρεία που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια απεικονίζεται μετά την εύρεση του στον αρχαιολογικό χώρο της Σεγέστας στη Σικελία της Ιταλίας, στις 29 Ιουνίου 2023. [Credit: Flavio Leone Sisilab Coop, Culture Sicilia/REUTERS]
Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα κτίριο γνωστό ως Casa del Navarca ανακάλυψαν δύο λίθινα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία μετά από προσεκτική έρευνα αναγνωρίστηκαν ως βωμός της ελληνιστικής περιόδου.
Ο βωμός ήταν τοποθετημένος σε οικία για λατρεία: το πρώτο στοιχείο διαθέτει διακοσμητικά αρχιτεκτονικά ανάγλυφα, στο κέντρο ένα ανάγλυφο με καλάθια που ξεχειλίζουν από λουλούδια και φρούτα και μια σκαλιστή σχισμή για την εισαγωγή μεταλλικού γάντζου. Το δεύτερο στοιχείο αποτελείται από μια λαξευμένη επιφάνεια στις τρεις πλευρές, που υποδηλώνει ότι ήταν επιχρωματισμένη, ωστόσο ελάχιστα από τα διακοσμητικά στοιχεία σώζονται εκτός από ένα καλουπωμένο γείσο.
Ο Francesco Paolo Scarpinato, Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε: «Η τοποθεσία της αρχαίας Σεγέστας δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Οι ανασκαφές συνεχίζουν να φέρνουν στο φως διαρκώς μεταβαλλόμενα κατάλοιπα, τα οποία προσθέτουν νέες προοπτικές και ερμηνείες σε μια τοποθεσία όπου διαστρωματώνονται πολλοί πολιτισμοί».
Η Σεγέστα ή Έγεστα ή Αίγεστα (στα Ιταλικά Segesta και στα Σικελικά Siggésta) ήταν αρχαία πόλη στην βορειοδυτική Σικελία κοντά στον οικισμό Καλαφατίμι-Σεγέστα που ανήκει διοικητικά στην Ιταλική επαρχία του Τράπανι. Σήμερα, διασώζονται ένας ναός δωρικού τύπου σε εξαίρετη κατάσταση, η αγορά της πόλης, ένα αμφιθέατρο και πολλά υπολείμματα των τειχών της πόλης.
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, πρώτοι εγκαταστάθηκαν στη Σικελία οι Σικανοί που ήσαν ιβηρικής καταγωγής και είχαν εκδιωχθεί από τους Λίγυες, αν και ισχυρίζονταν πως ήταν γηγενείς κάτοικοι της Σικελίας. Κατά την άλωση της Τροίας από τους Έλληνες, μερικοί Τρώες έφθασαν στη Σικελία και συγκατοίκησαν με τους Σικανούς σε δύο πόλεις, την Έρυκα και την Έγεστα, οι οποίες έλαβαν το κοινό όνομα Έλυμοι. Η Έγεστα είχε κακές σχέσεις με τον Σελινούντα από το 580 π.Χ., γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την σικελική εκστρατεία των Αθηναίων (415-413 π.Χ). Το 409 π.Χ, οι Εγεσταίοι είχαν συμμαχήσει με τους Καρχηδόνιους, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν τον Σελινούντα. Κατά τον Πρώτο Ρωμαιοκαρχηδονιακό Πόλεμο, οι Εγεσταίοι πρόδωσαν τους Καρχηδόνιους και πολέμησαν στο πλευρό των Ρωμαίων, γι’ αυτό και ευνοήθηκαν κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Ωστόσο, κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., η πόλη της Έγεστας καταστράφηκε.
Πηγή: blog «anafkafi»