Η ανάλυση του meteo.gr για τον καύσωνα και τη θάλασσα
O καύσωνας που δοκίμασε ανά κύματα τη χώρα μας εκτός από αφόρητες συνθήκες για εκατομμύρια πολίτες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προκάλεσε και συνθήκες βρασμού στη θάλασσα.
Συγκεκριμένα, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προχώρησε σε αποτίμηση του πρόσφατου κύματος καύσωνα και το Σάββατο (29/07) δημοσίευσε χάρτες και δεδομένα του φαινομένου όσον αφορά στη θάλασσα, τονίζοντας ότι στο νότιο Ιόνιο η θερμοκρασία άγγιξε ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου.
Η ανάλυση του meteo.gr για τον καύσωνα και τη θάλασσα
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, εκτός από τα ρεκόρ θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στους μετεωρολογικούς σταθμούς και την καταπόνηση που προκάλεσαν στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, επηρέασαν σημαντικά και τη θερμοκρασία στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών.
Έπειτα από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων από τη μονάδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζονται οι διαφορές της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, πριν (5 Ιουλίου) και μετά το κύμα καύσωνα (27 Ιουλίου 2023). Με κόκκινες αποχρώσεις απεικονίζεται η αύξηση και με μπλε η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών, όπως μετρήθηκε την 27η Ιουλίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη θερμοκρασία την 5η Ιουλίου 2023.
Στο διάγραμμα διακρίνονται:
Η μεγάλη αύξηση κατά 4 με 5°C στο νότιο Ιόνιο
Η αύξηση κατά 3 με 4°C στο βορειοδυτικό Αιγαίο
Η μικρή αύξηση κατά 1 με 2°C στο κεντρικό Αιγαίο και η σχεδόν μηδενική διαφορά και μικρή πτώση της θερμοκρασίας στο ανατολικό Αιγαίο
Θερμοκρασία-ρεκόρ στο νότιο Ιόνιο
Ιδιαίτερα για την περιοχή του νότιου Ιονίου, την Πέμπτη 27/07, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας υπολογίστηκε πάνω από 30°C, η οποία αποτελεί πολύ υψηλή τιμή για την εποχή. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας μετρήθηκαν στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου (~24°C).
thebest.gr