Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Tρεις ώρες διήρκησε η τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα τη Λευκορωσία.Η συζήτηση των ηγετών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00.Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές στην Λευκορωσία και ζήτησε την επανάληψή τους.
Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.
«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης», επεσήμανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Μέρκελ, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016. Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία.
Τι είπε ο Αναστασιάδης
Το Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ με αντικείμενο την ανασκόπηση της εν εξελίξει κατάστασης στη Λευκορωσία, μετά τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών στη χώρα στις 9 Αυγούστου.
Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.
Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.
Πηγή: thecaller.gr