Τα smartwatches έχουν αντικαταστήσει πλέον σε μεγάλο ποσοστό τα παραδοσιακά ρολόγια, με μηχανισμούς (γρανάζια ή ακόμη ηλεκτρονικά με απλές ενδείξεις). Οι εφαρμογές και η διαδραστικότητα με άλλες συσκευές όπως το smartwatch μας, τα κάνουν δημοφιλή. Οι αισθητήρες που διαθέτουν πλέον τα καθιστούν ικανά να λαμβάνουν καταγραφές καρδιακών παλμών, να μετρούν την ποιότητα του ύπνου μας και ακόμα να μετρούν τις θερμίδες που καίμε, συναρτήσει βημάτων και απόστασης που διανύουμε (στοιχεία που επίσης καταγράφονται).
Πόσο ακριβή ωστόσο είναι στις καταγραφές τους τα smartwatches και πόσο θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υποψη μας και να εφησυχάζουμε από τις ενδείξεις τους; Μετρήσεις σε σύγκριση με εξειδικευμένα οξύμετρα και μετρητές καρδιακών παλμών, έχουν δείξει αποκλίσεις, άλλοτε μικρότερες και άλλοτε μεγαλύτερες. Ιδιαίτερα κατα τη διάρκεια σωματικής άσκησης που το smartwatch μας κινείται μαζί μας και δεν εφαρμόζει επαρκώς στον καρπό μας.
Επιταχυνσιογράφοι, αισθητήρες καρδιακών παλών με υπερευαίσθητες κάμερες, και GPS κάνουν μια μικρή συσκευή όπως το smartwatch αρκετά χρηστική. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις από τις μετρήσεις ιατρικών εργαλείων, όπως το πιεσόμετρο και το καρδιογράφημα. Σε γενικές γραμμές οι αποκλίσεις τους είναι μικρές, ωστόσο αυτές δεν συνιστούν ιατρική διάγνωση ή αφορμή για αλλαγή στη λήψη φαρμάκων.
Το σημαντικότερο λάθος που γίνεται κατά την καταγραφή καρδιακών παλμών μέσω smartwatches είναι η επαφή με το δέρμα και η πίεση με την οποία ο αισθητήρας αγγίζει το χέρι μας, ακόμη και το σημείο στο οποίο εφάπτεται το ρολόι. Ένα χαλαρό λουράκι, μεταφράζεται σε αστάθεια στην επαφή και κατ επέκταση εσφαλμένη ή στην καλύτερη περίπτωση διακοπτώμενη μέτρηση καρδιακών παλμών. Το λουράκι του smartwatch θα πρέπει να επιτρέπει την συνεχόμενη επαφή με το δέρμα μας. Να μην είναι πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφιχτό.
Καταγραφές που σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου μας και την κίνησή των χεριών μας κατά τη διάρκειά του, εκτιμώνται πιο ακριβείς χάρη στον επιταχυνσιογράφο, που συλλαμβάνει ακόμη και την πιο μικρή κίνηση, ενώ εμείς κοιμόμαστε.
Καταγραφές που σχετίζονται με την πίεση αίματος, αφορούν σε τελευταία μοντέλα smartwatches που διαθέτουν ειδικό αισθητήρα. Σε ερευνητικό στάδιο και σχετική έγκριση βρίσκονται και εφαρμογές που αφορούν σε καρδιογράφημα το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για υπερτασικούς και άτομα με κολπική μαρμαρυγή.
Πηγή: thebest.gr