Αναρτήθηκε η 1η πρόσκληση της παρέμβασης Π3-75.1, για την «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», του ΣΣ ΚΑΠ της Ελλάδας 2023 – 2027 η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024. Εκπεφρασμένος στόχος της παρέμβασης είναι η ανανέωση των γενεών.
Δυσλειτουργίες έχουν διαπιστωθεί στην Πρόσκληση Π3-75.1 με αποτέλεσμα να υπάρχουν εύλογες ανησυχίες.
Ο Τομεάρχης Αγροτικών της Νέας Αριστεράς επισημαίνει και αναδεικνύει τις προτάσεις που κατέθεσε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ώστε το πρόγραμμα να είναι περισσότερο λειτουργικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νέων γεωργών, και είναι οι εξής:
1. Δυσκολίες στη μίσθωση αγροτεμαχίων: Ο περιορισμός στη δυνατότητα αντικατάστασης αγροτεμαχίων για την οκταετία παρακωλύει τη βιώσιμη ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων και την απαραίτητη εναλλαγή καλλιεργειών.
2.Υπερβολικές απαιτήσεις ελάχιστης έκτασης για ελιές: Ο ορισμός 67 στρεμμάτων για την ελάχιστη τυπική απόδοση των 12.000 ευρώ δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και τις αυξημένες τιμές του ελαιόλαδου.
3.Περιορισμός γεωγραφικής ευελιξίας: Ο αποκλεισμός αλλαγής μόνιμης κατοικίας μεταξύ περιφερειών καθ’ όλη τη διάρκεια της οκταετίας δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικές κοινωνικές ή φυσικές μεταβολές.
4.Φορολογική μεταχείριση των επιδοτήσεων: Η μη ένταξη των επιδοτήσεων ως μέρος της τυπικής απόδοσης δυσχεραίνει την επίτευξη των οικονομικών υποχρεώσεων των νέων γεωργών.
5.Μοριοδότηση για πτηνο-κτηνοτροφικές μονάδες: Η έλλειψη μοριοδότησης για έγκριση ίδρυσης σχετικών μονάδων αποθαρρύνει επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.
6. Ευελιξία για δημιουργία οικογένειας: Ο αποκλεισμός υποψηφίων που δημιουργούν οικογένεια με αγρότες μετά την προδημοσίευση δημιουργεί κοινωνικές δυσχέρειες.
Με βάση τα παραπάνω η Νέα Αριστερά απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα παρακάτω ερωτήματα:
1.Προτίθεται να επανεξετάσει τα προβλήματα που θέτει η ΕΘΕΑΣ και να ενσωματώσει τροποποιήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των νέων γεωργών;
2.Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για την προτεινόμενη μείωση των απαιτούμενων στρεμμάτων για ελαιοκαλλιέργειες και την προσαρμογή των δεσμεύσεων στις σύγχρονες πρακτικές και τιμές της αγοράς;
3.Θα υιοθετηθούν μέτρα που να διασφαλίζουν μεγαλύτερη γεωγραφική και κοινωνική ευελιξία στους νέους γεωργούς, ειδικά σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή κοινωνικών αλλαγών;
4. Υπάρχει πρόθεση για αναθεώρηση της φορολογικής μεταχείρισης των επιδοτήσεων ώστε να συνυπολογίζονται στην τυπική απόδοση και να διευκολύνουν την εκπλήρωση των ετήσιων υποχρεώσεων;
5. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της Κυβέρνησης γενικότερα, πέραν του σχετικού προγράμματος, για την αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού;
6.Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στην παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών;