Το Εσπερινό Γυμνάσιο Γενικό Λύκειο Αγρινίου στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus έγινε σχολείο υποδοχής και φιλοξενώντας πέντε (5) μαθητές και μαθήτριες και δύο (2) εκπαιδευτικούς από το Εσπερινό Γυμνάσιο Λύκειο Λεμεσού στο διάστημα 25 έως 29 Νοεμβρίου 2024.
Κατά την πρώτη μέρα συνάντησης ημέρα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, η διευθύντρια κα Θεοδωροπούλου Ελένη καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους υπογραμμίζοντας την ευκαιρία που δημιουργείται για την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων και συνεργασίας για ανταλλαγή καλών διδακτικών πρακτικών και την επίλυση κοινών προβλημάτων. Ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του Εσπερινό Γυμνασίου Λυκείου Αγρινίου υποδέχτηκαν εγκάρδια τους φιλοξενούμενους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς έχοντας ετοιμάσει παρουσιάσεις σχετικές με τη λειτουργία του σχολείου, την πόλη του Αγρινίου και τις προγραμματισμένες δράσεις του προγράμματος.
Την Τρίτη το πρωί, μαθητές του Γυμνασίου μαζί με τους μαθητές του σχολείου της Κύπρου επισκέφτηκαν τη λίμνη Τριχωνίδα και θαύμασαν το σπουδαίο της οικοσύστημα αποκτώντας γνώσεις για το περιβάλλον της. Το απόγευμα της ίδιας μέρας βρεθήκαν στο Πανεπιστήμιο της πόλης του Αγρινίου. Η κα Παναγιώτα Σταθοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας τους υποδέχτηκε θερμά και μετά από μία ωραία παρουσίαση αποκομίσαν όλοι σημαντικές πληροφορίες για την αειφόρα γεωργία, βιοποικιλότητα και την τεχνολογία των τροφίμων. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησε ξενάγηση στο εργαστήρια του Πανεπιστημίου, για το επιστημονικό αντικείμενο, το πρόγραμμα σπουδών, την έρευνα, και τις προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος.
Ακολούθως την Τετάρτη το πρωί μαθητές και καθηγητές του σχολείου μαζί με την ομάδα μαθητών και καθηγητών της Κύπρου επισκέφτηκαν το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί τους έγινε ενημέρωση για την οικονομία της περιοχής και ειδικότερα για την παραγωγή τοπικών προϊόντων όπως οι περίφημη ποικιλία “Ελιά Αγρινίου”. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το σχολείο μας πραγματοποίησε μία σειρά παρουσιάσεων και επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας με τη συνδρομή του ΕΚΦΕ Αγρινίου. Αυτά αφορούσαν τη διεύρυνση της ποιότητας δειγμάτων νερού της περιοχής μας, νερών του δικτύου, εμφιαλωμένου, λίμνης, θάλασσας, ποταμών κτλ. Επίσης παρασκευάσαμε φαρμακευτικά σαπούνια ελαιολάδου και τα δωρίσαμε στους Κύπριους μαθητές και τους συνοδούς τους.
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα. Στην αρχή έγινε επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη, όπου όλοι εντυπωσιάστηκαν από της μοναδικής τέχνης έργα του. Αργότερα έφτασαν στο κάστρο των Ιωαννίνων και ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό μουσείο και στο Φετιχιέ τζαμί του Αλή Πασά.
Κατόπιν πήραν το καραβάκι από τη λίμνη και βρέθηκαν στο νησάκι των Ιωαννίνων . Επισκέφτηκαν το χώρο που δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, έκαναν τη βόλτα στα στενά του νησιού γοητευμένοι από τα όμορφα σπίτια και τις καθαρές αυλές τους. Στη συνέχεια γευμάτισαν στην πόλη των Ιωαννίνων, έκαναν βόλτα στην αγορά και το βραδάκι αποχώρησαν για το Αγρίνιο γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις.
Τελευταία ημέρα της παραμονής των φιλοξενούμενων επισκέφτηκαν τις ελληνικές αλυκές Μεσολογγίου, όπου ο κ. Τσορτανίδης τους ξενάγησε στο υπαίθριο χώρο των αλυκών και εξήγησε τη διαδικασία της συλλογής αλατιού, προσφέροντας και ένα δώρο στους Κύπριους επισκέπτες. Η συνέχεια ήταν πράγματι εντυπωσιακή, καθώς το Ξενοκράτειο μουσείο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη του Μεσολογγίου. Η Κα Γουρίνα τους ξενάγησε στο χώρο του μουσείου, όπου εκτίθενται πολλά και μοναδικά ευρήματα από όλο το νομό. Αμέσως μετά επισκέφτηκαν το Βυρώνειο ίδρυμα και τον κήπο των ηρώων όπου τους ξενάγησαν η κα Σαρακανίδα και η κα Χαραλαμποπούλου αντίστοιχα, με μία πλούσια και λεπτομερή ξενάγηση, η οποία ΄΄ταξίδεψε΄΄ τους επισκέπτες στην ιστορία της πόλης. Κατόπιν κατευθύνθηκαν προς την Τουρλίδα, απολαμβάνοντας τη λιμνοθάλασσα με τα φλαμίνγκο και τις πελάδες και έμαθαν για την ιστορία του αλατιού. Άφησαν πίσω το Μεσολόγγι και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Ναυπάκτου. Ανέβηκαν στο κάστρο και περπάτησαν μέχρι την κορυφή του, που είναι και το μουσείο, απολαμβάνοντας από ψηλά την μαγευτική θέα. Αργά το απόγευμα επέστρεψαν στο σχολείο, όπου στην εκδήλωση που ακολούθησε οι Κύπριοι συνοδοί καθηγητές και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές παρουσίασαν την ιστορία του νησιού, δίνοντας έμφαση στην τουρκική εισβολή, καθώς και τις δράσεις του σχολείου τους.
Η βραδιά κύλησε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και αποχαιρετιστήριους λόγους τόσο από την πλευρά του σχολείου εκ μέρους της διευθύντριας όσο και από τους μαθητές και συνοδούς καθηγητές του σχολείου της Κύπρου σε ένα ομολογουμένως θερμό κλίμα.
Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι μέσω αυτής της δράσης προωθήθηκε ενεργά μεταξύ των δύο συνεργαζόμενων σχολείων η αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης, η κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, η ψηφιακή εκπαίδευση και η ανταλλαγή απόψεων χρήσιμων για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής κοινότητας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο σύμβουλος παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου κ. Βετσόπουλος, ο κύπριος καθηγητής θεολόγος κ. Χριστοδουλίδης και ο συνταξιούχος καθηγητής του Εσπερινού Γυμνασίου κ. Μητρονίκας. Η εβδομαδιαία παραμονή η φιλοξενία των Κυπρίων ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα κλίμα ικανοποίησης από μαθητές και καθηγητές και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για μία νέα συνάντηση στο μέλλον.