Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Να μην αποχαρακτηριστεί η έκταση βελανιδόδασους στην θέση “Σιδεράμαξο” Πενταλόφου».
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης, όπως κοινοποιήθηκε στον Τοπικό Τύπο:
«Μεγάλη είναι η ανησυχία των κατοίκων της Πενταλόφου Αιτωλοακαρνανίας, αφού προχωράνε τα σχέδια των εταιρειών για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και υποσταθμού μέσα στα όρια του Βελανιδόδασους Ξηρομέρου, ενός από τα μεγαλύτερα δάση ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων.
Από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. έχει διαμορφωθεί ένα απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των φορέων και των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι “πράσινες” μπίζνες να αποτελέσουν τη χαριστική βολή για το Βελανιδόδασος Ξηρομέρου.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία ALMARIET ENERGY, αρχικά αιτήθηκε τον χαρακτήρα εκτάσεων εμβαδού 2.390 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και πήρε αρνητική απάντηση από το δασαρχείο Μεσολογγίου λόγω αναδασωτέων εκτάσεων.
Στην συνέχεια η εταιρεία επανήλθε με νεότερη αίτηση προς το δασαρχείο Μεσολογγίου για συνολική έκταση 327.150,151 τμ (327 στρεμμάτων) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία παραπέμφθηκε στην επιτροπή Δασολογίου Αιτωλοακαρνανίας και η οποία χαρακτήρισε την παραπάνω έκταση εν μέρει ως αναδασωτέα (54 στρέμματα). Ενώ το υπόλοιπο τμήμα της έκτασης (273 στρέμματα) το χαρακτήρισε ως «Δάσος» της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν.998/79, υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας εμπίπτουσες στην παρ. 1ε του άρθρου 4 και στην παρ. 2γ του ιδίου άρθρου του Ν.998/79., αναφέροντας ότι «…μέρος του Βελανιδόδασους Ξηρομέρου που καλύπτεται κυρίως από βελανιδιές (αιωνόβιες), αγραπιδιές, αείφυλλα πλατύφυλλα δασικών ειδών (πουρνάρι, φιλίκι) με πυκνότητα κάλυψης >25%….»
Επί της ανωτέρω απόφασης η εταιρεία άσκησε έφεση στην Τεχνική Επιτροπή Δασολογίου Π.Δ.Ε & Ι. της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η όποια έκανε δεκτή την προσφυγή της, και χαρακτηρίζει ως Δασική κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την εγκατάσταση ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ συστημάτων.
Αυτοί οι σχεδιασμοί που προωθούνται διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, στο όνομα της “πράσινης ενέργειας” και της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε., έχουν μόνο στόχο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όσα τμήματα του Βελανιδόδασους γλύτωσαν από την πυρκαγιά δίνονται βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Μάλιστα, με βάση την τελευταία Κοινοτική Οδηγία, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης όλες οι περιοχές θεωρούνται εν δυνάμει “κατάλληλες” να αξιοποιηθούν για τέτοιες εγκαταστάσεις, ενώ άδειες και εγκρίσεις θα δίνονται πλέον με fast track διαδικασίες σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Περιοχές “Natura”, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, δάση, κατατμίζονται και ουσιαστικά αίρεται η όποια προστασία τους.
Η απελευθέρωση της παραγωγής της Ενέργειας και η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα την ιεράρχηση της δημιουργίας έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε βάρος του περιβάλλοντος και του πρωτογενούς τομέα, τη στιγμή μάλιστα που οι αγρότες της περιοχής εγκαταλείπουν την παραγωγή εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής.
Το φυσικό περιβάλλον τελικά αξιοποιείται με σκοπό το κέρδος των λίγων με ευθύνη των κυβερνήσεων, που προώθησαν νόμους με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.. Για αυτό και παρά το ότι με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται πιο ήπιες μορφές Ενέργειας, ούτε το περιβάλλον προστατεύεται, αλλά και τα λαϊκά νοικοκυριά επιβαρύνονται μέσω των πανάκριβων λογαριασμών ρεύματος για να τροφοδοτούνται τα κέρδη των μονοπωλίων και των τραπεζών, που τους παρέχουν δάνεια.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, για,
– Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του Βελανιδόδασους Ξηρομέρου που είναι δάσος και μετατρέπεται σε «Δασική έκταση» στην θέση “Σιδεράμαξο” Πενταλόφου και συνολικότερα, η οποία γίνεται σκόπιμα προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
– Την προστασία και διατήρηση του Βελανιδόδασους Ξηρομέρου, ενός από τα μεγαλύτερα δάση ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων, που χαρακτηρίζεται ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) στην βάση δεδομένων που διατηρεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω