Σημεία από την τοποθέτηση του αν. εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γρηγόρη Θεοδωράκη, στην εκπομπή «επί του Πιεστηρίου» στο Kontra Channel.
Η προεδρία Τραμπ καθιστά επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη:
Για τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ
Όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε αυτές τις μέρες, μετά την εκλογή του κ. Τραμπ στην Αμερική, του νέου προέδρου, και από τον ίδιο και από το περιβάλλον του, μας προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις μας σοκάρουν κιόλας. Όπως, για παράδειγμα, η φασιστική αυτή χειρονομία του συνεργάτη του και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Έλον Μασκ. Είμαστε σε μια εντελώς νέα εποχή. Πράγματα που θεωρούσαμε ως δεδομένα στον Δυτικό Κόσμο και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός σε εργασιακά και ατομικά δικαιώματα, μια αυτονόητη συνεννόηση σε θέματα παγκόσμιας υγείας, σε θέματα περιβάλλοντος ή η αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας και ο σεβασμός στα σύνορα των κρατών μελών, νομίζω ότι όλα αυτά τίθενται σε αμφισβήτηση με έναν εντελώς αυταρχικό και βίαιο τρόπο.
Για την ανάγκη δημιουργίας αναχωμάτων απέναντι στη νέα κατάσταση
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Είναι ώρα ευθύνης, κυρίως για την Ευρώπη, για να μπορέσει επιτέλους να στήσει ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτόν τον αυταρχισμό από την πλευρά του νέου Αμερικανού προέδρου. Η εικόνα που είδαμε, δίπλα στον νέο πρόεδρο της Αμερικής να στοιχίζονται άνθρωποι των οποίων οι περιουσίες αθροιστικά υπερβαίνουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, και αυτοί ουσιαστικά να κουνούν το δάκτυλο σε όλη την υφήλιο και να λένε εμείς θα κυβερνάμε χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς σεβασμό, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.
Για την προσοχή που χρειάζεται από την ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στις αναθεωρητικές τάσεις των ΗΠΑ
Επειδή η χώρα μας δεν βρίσκεται σε μια ήσυχη γειτονιά κι έχουμε κι έναν γείτονα, στην Τουρκία αναφέρομαι, ιδιαιτέρως ανήσυχο, νομίζω ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί αυτές οι αναθεωρητικές τάσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης πρέπει να απαντηθούν και να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και δυναμικά από την ελληνική κυβέρνηση. Το λέω αυτό γιατί προφανώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος χώρα, είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς, προφανώς θα συνεργαστούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική του πρόθυμου, του δεδομένου συμμάχου.
Για το εάν το μοντέλο της γραφειοκρατίας των Βρυξελών μπορεί να είναι η εναλλακτική απέναντι σε αυτό των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ
Αν δεν υπήρχαν και αυτά τα ζητήματα, δεν θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος ο λαϊκισμός του Τραμπ και του κάθε Τραμπ για να εκφραστεί. Επειδή η Ευρώπη φάνηκε αδύναμη σε πολλές περιπτώσεις ή αν θέλετε, επειδή οι προοδευτικές δυνάμεις και εδώ, ενδεχομένως και στην Ευρώπη και διεθνώς, δεν μπόρεσαν πραγματικά να ακουμπήσουν τα προβλήματα της κοινωνίας και να έχουν ισχυρές απαντήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, νομίζω ότι αυτό ήταν το «λίπασμα» στο οποίο άνθησε ο λαϊκισμός και ο ακραίος αυτός λόγος του νέου Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί, παρά τις παθογένειές της, παρά τις ελλείψεις της, παρά τα προβλήματά της, παρά την έλλειψη ισχυρών ηγετών, όπως είχαμε παλαιότερα στη δεκαετία του ’80 για παράδειγμα, ακόμη να αποτελεί έναν φάρο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Εξακολουθεί η Ευρώπη να είναι μπροστά σε θέματα κράτους δικαίου, σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων, σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων. Άρα νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους κι είναι ώρα ευθύνης, κυρίως για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.
Το θέμα των συνεργασιών νομίζω ότι γίνεται πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τις ευρωπαϊκές, αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι και να συνομιλήσουν, όταν έχουμε μπροστά μας αυτόν τον «τυφώνα» Τραμπ.
Για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως προς την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μία ακόμη φορά κινείται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Με στάση ευθύνης απέναντι στους θεσμούς και στη λειτουργία του πολιτεύματος. Επιλέγουμε να υπερψηφίσουμε την πρόταση για να είναι πρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης. Είναι ένας πολιτικός που βεβαίως προέρχεται από τη ΝΔ, με τον οποίο έχουμε διαχρονικά πολιτικές διαφορές, αλλά νομίζω ότι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος και πολιτικός, ο οποίος πραγματικά έχει τιμήσει το Κοινοβούλιο όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό, βέβαια, σε αντιδιαστολή με την ανεύθυνη θεσμικά στάση της ΝΔ, η οποία για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αγνοώντας το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και μια μακρά παράδοση που λέει ότι πρέπει να επιδιώκονται ευρύτερες συναινέσεις για να υπάρχει μία ισορροπία στο πολιτικό σύστημα, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα στενά κομματικό στέλεχος, δυναμιτίζοντας την όποια δυνατότητα για συναίνεση.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πορεία προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε απολύτως θεσμικά, απολύτως υπεύθυνα. Πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία είναι διακεκριμένη ακαδημαϊκός, πανεπιστημιακός, με διεθνές κύρος και που βέβαια έχει ταυτίσει το όνομά της με ένα σημαντικό νόμο που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Νομίζω ότι ήταν μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να υπερψηφιστεί.
Θεωρώ ότι έγινε υπέρβαση. Διότι η κ. Κατσέλη δεν είναι ένα στενά κομματικό στέλεχος και μάλιστα στο παρελθόν έχει διατελέσει υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Περισσότερος κόσμος την έχει συνδέσει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρά με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι και μια απλή έρευνα, τουλάχιστον εγώ αυτό εισπράττω, θα δείξει ότι τυγχάνει μεγάλης αποδοχής στον προοδευτικό κόσμο της χώρας και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μια ευκαιρία εδώ να δείξει πραγματικά μια διάθεση καλής συνεργασίας προκειμένου να στήσουμε ένα ανάχωμα.
Ο κ. Φάμελλος απευθύνθηκε δημόσια στα άλλα κόμματα, από την πρώτη στιγμή, με διαφάνεια, ανοιχτά. Είπε ότι η ΝΔ ήταν αυτή που άνοιξε άκαιρα την ονοματολογία. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να κάνουμε το λάθος που αποδεδειγμένα έκανε το ΠΑΣΟΚ, που περίμενε και εγκλωβίστηκε.
Για την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ των πολιτικών συνεργασιών
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παραμένει αμετακίνητος στη θέση του, παρ’ ότι αυτό το έχουμε πληρώσει με εκλογικό κόστος, παρ’ ότι όταν εμείς φέραμε την απλή αναλογική το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου δεν έβαλαν πλάτη. Αυτό νομίζω έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα και στο να είναι σήμερα κυρίαρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά ταύτα, εμείς επιμένουμε. Είναι θέμα αξιακό. Είναι θέμα αρχών.
Για τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα επόμενα βήματα
Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μία περίοδο με διασπάσεις, μία περίοδο εσωστρέφειας. Θέλω να πω όμως ότι -δεν πετάω στα σύννεφα, σε καμία περίπτωση δεν θα σας πω ότι είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά- για πρώτη φορά μετά από καιρό βλέπω ότι το κόμμα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία του, τη σοβαρότητά του, τον πολιτικό του λόγο. Και βλέπω ότι και στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να διαφαίνεται αυτό. Δεν πανηγυρίζω, μη νομίζετε ότι θα πω μεγάλες κουβέντες, έχει γίνει ζημιά. Υπήρξε μια περίοδος εσωστρέφειας, όμως θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, βγαίνοντας πιο ανοιχτά στον κόσμο, στην κοινωνία, με αποφασιστικότητα, προτάσσοντας το πολιτικό μας πρόγραμμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, αλλά, ταυτόχρονα, επιδιώκοντας και ευρύτερες συναινέσεις με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στη Βουλή, στην κοινωνία, παντού, νομίζω ότι μπορούμε να στήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι σ’ αυτή την κακή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.