Η «Πρωινή» αποκαλύπτει το πλάνο του Πανεπιστημίου Πατρών για τον Τριτοβάθμιο Χάρτη της Ηλείας. Πρώτος στόχος η μείωση των τμημάτων σε 27 από 35. Γίνεται λόγος για μεταφορά στην Πάτρα του Ιστορίας & Αρχαιολογίας όπως και ενδεχόμενη μεταφορά στο Αγρίνιο για τη Γεωπονία.
Χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα αναμένεται να μείνει η Ηλεία το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των τμημάτων, μέσα από καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές. Οι βασικοί άξονες του πλάνου προβλέπουν μείωση των τμημάτων από 35 σε 27 σε πρώτη φάση, αρχής γενομένης από τη Μουσειολογία του Πύργου, τη Γεωπονία της Αμαλιάδας και τη Φυσικοθεραπεία του Αιγίου, ενώ για το Αγρίνιο εκπονείται ειδικό πλάνο που θα αναλυθεί αδρομερώς παρακάτω.
Όπως μεταφέρθηκε από έγκυρες πηγές στην «Πρωινή», το τμήμα Μουσειολογίας είτε θα καταργηθεί είτε θα ενσωματωθεί στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, που εδρεύει στο Αγρίνιο, με ταυτόχρονη μεταφορά τους στην Πάτρα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, καθότι έχει αποψιλωθεί από καθηγητές. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ξανά προς συζήτηση τον περασμένο Δεκέμβριο από την Κοσμητεία της Σχολής, αφού η πλειονότητα των μελών της (πλην της προέδρου του τμήματος, Αν. Ζαφειροπούλου) είχε ταχθεί υπέρ της μεταφοράς της Μουσειολογίας στην Πάτρα. Οι μόλις δύο μόνιμοι καθηγητές και η μηδαμινή ενίσχυση από το υπουργείο Παιδείας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα του τμήματος, οδηγούν –όπως όλα δείχνουν– στο «λουκέτο».
Σε Αγρίνιο ή Μεσολόγγι η Γεωπονία;
Για το τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, το πλάνο του Πανεπιστημίου προβλέπει τη μεταφορά του στην Αιτωλοακαρνανία –Μεσολόγγι ή Αγρίνιο– προκειμένου να συστεγαστεί με τα άλλα τέσσερα τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών που εδρεύουν εκεί, ενώ δεν αποκλείεται και τα ήδη υπάρχοντα να συγχωνευτούν και να μείνουν λιγότερα. Άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει τεθεί σε αναστολή λειτουργίας το τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας. Ως… παρηγοριά στην Αμαλιάδα, το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει στον χώρο του πανεπιστημίου την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πατρών (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ΠΠ) ιδρύθηκε το 2018, σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τη συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόθεση του Πανεπιστημίου είναι να κρατήσει στο Αγρίνιο μόνο τη σχολή Γεωπονικών Επιστημών και να μεταφέρει άλλα τμήματα –μη ανταγωνιστικά– στην Πάτρα, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης του ιδρύματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το ΤΕΦΑΑ, εφόσον το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αυτοβούλως την αναστολή του τον περασμένο Οκτώβριο, επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για πιθανή άρση της αναστολής.
Η «σκούπα» θα επηρεάσει και το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου, αφού πρόθεση της διοίκησης του ιδρύματος είναι να το μεταφέρει στην Πάτρα, για να αναπτύξει στενή συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Προτεραιότητα η Ιατρική
Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η συμβολή στην ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου μέσω της στελέχωσης της Ιατρικής Πατρών. Η νέα διοίκηση έχει θέσει το ζήτημα των μειωμένων προσλήψεων στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας αύξηση των θέσεων, και θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία είναι και πολύ πιθανό να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας έχει επισημανθεί προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και όλων των πανεπιστημίων της χώρας, ότι οφείλουν να προχωρήσουν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανταγωνιστικών τμημάτων με κατάργηση όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές. Το υπουργείο σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει, μέσω ΕΣΠΑ, με 5,3 εκατ. ευρώ όλα τα Πανεπιστήμια, ιδρύοντας Δίκτυο των Γραφείων Διασύνδεσης των ΑΕΙ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας σε άρθρο του στην Καθημερινή, προγραμματίζεται η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση της ένταξης των αποφοίτων κάθε τμήματος στην αγορά εργασίας. «Αν τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι κάποια τμήματα δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους, θα μετεξελιχθούν ή θα κλείσουν», τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι είναι μια διαδικασία αποδεκτή, και πλέον επιθυμητή, από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ηλεία –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– θα είναι ξανά θύμα της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής μετά το σχέδιο «Αθηνά» το 2013, μένοντας χωρίς πανεπιστημιακό ίδρυμα.