Σε πρώτη φάση ΔΕΝ πάμε σε νέες αγορές, αλλά στην βαριά συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου οπλοστασίου -πλοία επιφάνειας, αεροσκάφη, ελικόπτερα, αντιαεροπορικά. Άμεσα η αγορά των 18 Γαλλικών αεροσκαφών Rafale, όλες οι εξελίξεις.
Δεδομένη η άμεση αγορά των δεκαοκτώ Γαλλικών αεροσκαφών Rafale τα οποία θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος – εδάφους Scalpe , αέρος – επιφανείας EXOSET, αέρος – αέρος Mica & Meteoro που αποτελεί το πιο σύγχρονο υπερόπλο στον εναέριο πόλεμο.
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος στο ieidiseis.gr
Αυτό προκύπτει από τη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ωστόσο, από την εν λόγω συνεδρίαση προέκυψαν άλλα δυο βασικά στοιχεία:
• Σε πρώτη φάση ΔΕΝ πάμε σε νέες αγορές, αλλά στην βαριά συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου οπλοστασίου (πλοία επιφάνειας , αεροσκάφη , ελικόπτερα , αντιαεροπορικά). Στην αγορά ανταλλακτικών και όπλων πχ τορπίλες για τα υποβρύχια , βόμβες για τα αεροσκάφη , πυραύλους για τα αντιαεροπορικά….
• Σε δεύτερη φάση αναμένεται η αγορά νέων όπλων, όπως αεροσκάφη 5ης γενιάς και φρεγάτες. Όμως η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτούνται τέσσερα βασικά βήματα :
1) Έρευνα αγοράς.
2) Προσδιορισμός τεχνικών χαρακτηριστικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων από τα αρμόδια Γενικά Επιτελεία.
3) Σκληρών διαπραγματεύσεων
4) Συνυπολογισμός πολιτικών και διπλωματικών κριτηρίων. Δηλαδή ποια η στάση της κάθε μιας υποψήφιας κατασκευάστριας χώρας απέναντι στην ελληνο-τουρκική διένεξη.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας & της Lockheed Martin Corporation για την επιλογή του νέου μαχητικού 5ης γενιάς που θα εντάξει στην δύναμη της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μετά το 2025.
Η συζήτηση επικεντρώνεται στο F-35 σε συνδυασμό με το μέλλον της ΕΑΒ. Ως γνωστό έχει προκύψει εμπλοκή ως προς την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, τα οποία τελικώς θα δοθούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως κίνηση καλής θελήσεως των ΗΠΑ για την ιστορική συμφωνία των ΗΑΕ με το Ισραήλ.
Ωστόσο υπό το νέο αυτό πρίσμα και με δεδομένη την κόντρα των ΗΑΕ με την Τουρκία , οι ΗΠΑ προθυμοποιούνται να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει άμεση ανανέωση του ελληνικού στόλου των F-16 με την αντικατάσταση των καινούργιων F-16 που ήδη έχουν ενταχθεί στην Αεροπορία των ΗΑΕ.
Για την πρόσκτηση έξι καινούργιων φρεγατών που ζητάει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υποψήφιες χώρες είναι οι : Γαλλία – ΗΠΑ – Ολλανδία και Βρετανία. Βασική προϋπόθεση για την επιλογή της χώρας που θα αναλάβει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα είναι η στάση της κάθε χώρας στην ελληνο-τουρκική διένεξη και το ποσοστό/τρόπος συμπαραγωγής με τα ελληνικά ναυπηγεία.