Ως «αχίλλειο πτέρνα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και εκκολαπτήρια του ιού, χαρακτήρισε τα μεγάλα αστικά κέντρα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου με αφορμή τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοιού, σήμερα 15/9 στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε ο Kος Μαγιορκίνης, η επιδημία του κορωνοϊού δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα που έχουν ληφθεί και που εφαρμόζονται ως τώρα για τον περιορισμό της.
Ανέφερε παράλληλα πως ο αριθμός κρουσμάτων του ιού, για την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνούσε τα 300 παρουσιάζοντας αυξητική τάση λόγω των εστιών υπερμετάδοσης.
Παράλληλα υπήρχε αυξητική τάση και στις διασωληνώσεις γεγονός που συνεπάγεται πίεση στο σύστημα υγείας.
Η Αττική που έχει το 1/3 πληθυσμού Ελλάδας δείχνει δυσανάλογες καταγραφές με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου.
Έχουμε ημέρες που πάνω από τα μισά εγχωρία κρούσματα είναι στην Αττική, υπογράμμισε και εξήγησε πως οι αναπνευστικοί ιοί, και ειδικότερα ο κορωνοιός, παρουσιάζουν προτίμηση να διασπείρονται σε αστικά κέντρα όπου υπάρχει αυξημένος συγχρωτισμός και αυξημένος αριθμός κοινωνικών επαφών.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας μακροπρόθεσμα είναι εκκολαπτήρια της πανδημίας, τόνισε ο κος Μαγιορκίνης συνοψίζοντας ότι τα δε μέτρα που λαμβάνονται για την Αττική αποσκοπούν στον περιορισμό της επιδημίας μέσω του περιορισμού του μεγέθους και της συχνότητας υπερμετάδοσης μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.
Τέλος, ο καθηγητής πρόσθεσε πως μέσω των μέτρων θεωρείται πως θα αυξηθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτισης.
Πηγή: skai.gr