Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες για ακόμη μια φορά πάνω από 400 νέα κρούσματα κορονοϊού και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται στους 89, 11 περισσότεροι από την έκθεση της προηγούμενης ημέρας, αλλά και ενόψει της πτώσης της θερμοκρασίας, οι επόμενες ημέρες αποδεικνύονται ιδιατέρως κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, με την Αττική να συνεχίζει να σηκώνει το βαρύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε για ακόμη μια φορά πάνω από 400 κρούσματα (για την ακρίβεια 411) και η Αττική κατέγραψε νέο ρεκόρ, καθώς στην περιφέρεια δηλώθηκαν τα 297 από τα συνολικά νέα κρούσματα, με πάνω από 200 να αφορούν διασπορά στην κοινότητα.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα νούμερα που προβληματίζουν τους επιστήμονες και του φορείς. Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 11 και ανήλθαν στουυς 89 στη χθεσινή ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, από 78 την προηγούμενη ημέρα. Μέχρι το βράδυ αυτός ο αριθμός είχε διαμορφωθεί στους 88. Πρέπει να σημειώσουμε πως ο αριθμός των ατόμων που νοσηλευόνται διασωληνωμένα αντικατοπτρίζει την πορεία της πανδημίας πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν μεχρι χθες βράδυ 672 άτομα με COVID-19, με τα 197 εξ αυτών να είναι σε ειδικές μονάδες, δηλαδή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και μονάδες Αρνητικής Πίεσης. Μόνο σε ΜΕΘ ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε σε 88.
Στην Αττική, δε, από συνολικά 475 ασθενείς με COVID-19, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 370 ασθενείς, ενώ από τους 197 νοσηλευόμενους σε κλίνες ειδικών μονάδων στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται οι 125.
Ιδιαίτερη αίσθηση βέβαια προκαλεί ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός των νέων εισαγωγών που καταγράφηκαν χθες, καθώς ανηλθαν σε 113! Βέβαια, χθες ήταν και η ημέρα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής πάνω από 36 ατόμων από το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα.
Επιστήμονες και φορείς ευελπιστούν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της πανδημίας θα αρχίσουν να αποδίδουν άμεσα. Αν όχι καταγράφοντας μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται, αλλά έστω επιτυγχάνοντας σταθεροποίηση τους. Μάλιστα, σημειώνουν πως αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί πριν αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν περαιτέρω τη διασπορά του κορονοϊού.
Μια σταθεροποίηση, ειδικά του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ μπορεί να αποτελέσει δείκτη απόδοσης των μέτρων. Διαφορετικά, δεν αποκλείεται να δούμε το συγκεκριμένο αριθμό να φθάνει και τους 100!
Αν η πορεία του ιού δεν σταθεροποιηθεί τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να λάβει νέες αποφάσεις για μέτρα, μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που δεν αποκλείεται να συγκεκριμενοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Ας σημειωθεί ότι το ρεκόρ διασωληνωμένων από την εναρξη της πανδημίας σημειώθηκε στις 5 Απριλίου με 93. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Βάσει της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες. Από αυτά, 2.961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχονται στους 393, καθώς καταγράφηκαν άλλα 2 θάνατοι. 144 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή: news4health.gr