Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε σήμερα το πρωί, προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των 27 της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», τόνισε και σημείωσε ότι «κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά». Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσβλέπει στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως δημοσιεύθηκε στο iefimerida.gr:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί».
Σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα από την ΕΕ -Ετοιμη για κυρώσεις αν επιβάλλεται
Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες είχε αίσιο τέλος, καθώς το κείμενο συμπερασμάτων που εγκρίθηκε ύστερα από 9 ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών περιλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις όπως αυτές τέθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πολιτική του καρότου και του μαστιγίου, με την οποία προσήλθε η ελληνική αποστολή στο τραπέζι της Συνόδου, υιοθετήθηκε ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις και στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ο δρόμος της διπλωματίας και του διαλόγου, που μπορεί να αποβεί επωφελής για την Τουρκία, ή ο δρόμος της έντασης και των παράνομων ενεργειών που θα επιφέρει τις ανάλογες συνέπειες. Κομβικό είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη δηλώνει έτοιμη για την επιβολή των συνεπειών αυτών, σε περίπτωση που η Τουρκία φανεί ανακόλουθη με την πολιτική της αποκλιμάκωσης και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.
Χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία για να αποδείξει ότι θέλει διάλογο
Ως προς τις συνέπειες, γίνεται σαφής αναφορά στα άρθρα 29 και 215 των Συνθηκών της Ένωσης που προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της.
Παράλληλα τίθεται σαφές χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία προκειμένου να αποδείξει εμπράκτως ότι παραμένει δεσμευμένη στη διαδικασία διαλόγου, καθώς δηλώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ).
Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να μην υπάρχουν παράνομες ενέργειες εκ μέρους της και «αυτό επιβεβαιώθηκε απόψε».
Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος Κορυφής: Το θρίλερ, η συμφωνία και τα… δώρα στην Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο
Μητσοτάκης-Σύνοδος Κορυφής: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή