Με ήπια, αυξητική τάση συνεχίζει να απλώνεται το επιδημικό κύμα κορωνοϊού στην Αττική, και με αργό ρυθμό να φτάνει σε ολοένα περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, ωστόσο υπενθυμίζουν πως μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα προς το χειρότερο, αρχής γενομένης από το επόμενο διάστημα που θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Επισημαίνουν δε σε κάθε περίπτωση πως γνωρίζουμε πλέον πως οι αστάθμητοι παράγοντες της επιδημίας είναι αρκετοί, ωστόσο γνωρίζουμε και το βασικό πλέγμα των μέτρων προστασίας μας από την συνήθως ύπουλη εισβολή του κορωνοϊού.
Τα 399 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες επιβεβαίωσαν τους επιστήμονες που είχαν μιλήσει για τάση σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε 400 και άνω τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Σπό αυτά, τα 359 είναι εγχώρια και τα 213 έχουν…προέλευση την Αττική. Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται οι περισσότεροι από τους 710 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των 87 διασωληνωμένων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης:
«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400,τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα. Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε και αυτός στην καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε σύγκριση με την αντίστοιχη άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τονίζοντας όμως πόσο εύκολα αυτή μπορεί να ανατραπεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, στη χώρα υπάρχουν 6.234 ενεργά κρούσματα – αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με εκείνων των ενεργών κρουσμάτων τον περασμένο μήνα που κυμαίνονταν στα 4.500. Σχεδόν 11.000 άνθρωποι ασθένησαν και ανάρρωσαν κατ οίκον και άλλοι 2.212 νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο. Συνολικά, από την την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά 19.842 κρούσματα. Από αυτά, τα 1.557 κρούσματα εντοπίστηκαν από την 1 Ιουλίου ως τις 4 Οκτωβρίου στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά μέχρι σήμερα 602.972 στοχευμένα τεστ.
Οι δύσκολοι μήνες που έρχονται
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Παναγιώτας Καρλατήρα για το protothema.gr, από το καλοκαίρι οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας επιχειρούσαν να οργανωθούν ενόψει του δύσκολου διαστήματος των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Το ιδανικό θεωρούνταν να έχουν κρατηθεί τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 300 τον Οκτώβριο ώστε να υπάρχει περιθώριο αύξησης χωρίς να ασκείται αίφνης μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο και με αυτά τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πιστεύεται ότι μπορεί να κρατηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.
Το βέβαιον είναι κατά τον κ. Μαγιορκίνη «η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας».
Ο ειδικός ζήτησε «για τους μήνες που έρχονται, αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας». Επικαλέστηκε μάλιστα και τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων.
«Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε» είπε και επανέλαβε ότι η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια.
«Βάζουμε τη μάσκα διότι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε, γιατί όταν έκανε συμπτώματα ήταν ήδη αργά. Όλοι μας θεωρούμε ότι η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι μέτρια έως χαμηλή. Όταν θα κολλήσουμε, λοιπόν, όσο μικρή και αν θεωρούμε αυτή την πιθανότητα, σε κάποιους από εμάς θα συμβεί, θα αναρωτηθούμε: κάναμε ό,τι πέρασε από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους γύρω μας;» έθεσε το ερώτημα.
Πώς αποτιμάται η κατάσταση στην Αττική
Η επί σχεδόν δίμηνο, από τον Δεκαπενταύγουστο, έντονη, επίμονη κυκλοφορία του ιού στην Αττική, απασχολεί ειδικούς, κυβέρνηση και φυσικά τους πολίτες, τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Σταδιακά όλο και επιδεινωνόταν η κατάσταση στην Αττική, με τα μέτρα να επιδρούν μάλλον…αργά και βασανιστικά και να μην φαίνεται να ανακόπτουν την πορεία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, οι ειδικοί δεν ανησυχούν. Πρώτον, διότι όπως εξήγησε ο κ, Μαγιορκίνης «αναμέναμε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Η ανταπόκριση τέτοιων κέντρων στα μέτρα είναι πιο αργή». Αλλά και κυρίως και βασικά δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Τυχόν μέτρα θα έλθουν αν αλλάξει ο ρυθμός της ήπιας ανόδου και γίνει εκθετική αύξηση της επιδημίας. Κατά πληροφορίες, η αυστηρή σύσταση για χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα γίνει υποχρεωτική, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σε αυτή τη φάση όμως, με αυτό το ρυθμό αυξήσεων με πολύ αργό ρυθμό αύξησης και με τη μικρή πίεση που βλέπουμε στο σύστημα Υγείας, είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σενάριο» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης. Τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα.
Τα ειδικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα
Απάντηση στο ερώτημα γιατί στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας παντού, στην Αττική αυτό δεν γίνεται, αναζήτησαν από τους ειδικούς οι δημοσιογράφοι κατά την ενημέρωση.
Απαντώντας σε αυτό ο κ. Χαρδαλιάς, εξήγησε πως «αυστηροί σε περιοχές με μικρότερες αντοχές και δυνατότητες του συστήματος Υγείας, πάντα συγκριτικά με την Αθήνα και είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα στην κάθε περιοχή, πόσο μάλλον που στα Γιάννενα και στην Πάτρα, μιας και αναφέρατε τις συγκεκριμένες περιοχές, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυτή τη στιγμή υπερτοπικής από τη μία και τοπικής από την άλλη. Στα Γιάννενα είχαμε 89 από τα 101 ενεργά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, στον Δήμο Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, τα χαρακτηριστικά στην Πάτρα ήταν τελείως διαφορετικά. Είχαμε 83 κρούσματα σε όλη την Αχαΐα, από τα οποία τα 52 ήταν στην πρωτεύουσα, δηλαδή στο Δήμο Πατρέων, και μάλιστα τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην Αχαΐα με μεγάλο αριθμό επαφών και μετακινήσεων μεταξύ Δήμων και με αρκετά από αυτά υγειονομικού προφίλ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία των υγειονομικών μας μονάδων».
Η απόφαση για κάθε περιοχή, εξήγησε ο υφυπουργός λαμβάνεται μετά την εκτίμηση και τη στάθμιση των δεδομένων και των μέτρων. «Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προτιμούμε πολλές φορές να είμαστε πιο αυστηροί μέχρι να στεγανοποιήσουμε συγκεκριμένους, διάσπαρτους επιδημιολογικούς κύκλους, παρά να πάμε σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία» κατέληξε ο υφυπουργός.