Δίκη Χρυσής Αυγής: Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο μέχρι να ανακοινωθούν οι ποινές, είναι αβέβαιο πόσα μέλη της θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναγνώρισης ή μη ελαφρυντικών, για την οποία αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέας Αδαμαντίας Οικονόμου και η απόφαση της έδρας του δικαστηρίου. Η εισαγγελέας θα αξιολογήσει τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής που ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών ώστε να μειωθούν οι ποινές κάθειρξης και στη συνέχεια θα ανακοινώσει την πρότασή της. Επί της εισαγγελικής πρότασης, δίνεται ο λόγος στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. H τελική απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών ανήκει φυσικά στο δικαστήριο.
Θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, οι τοποθετήσεις της υπεράσπισης, η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές και η επιβολή τους.
Ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή. Η μόνη περίπτωση να παραμείνει ελεύθερος, είναι το δικαστήριο να μην επιβάλλει ισόβια ποινή και να του δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση.
Αναφορικά με τους επτά κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης -Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο- κομβικής σημασίας είναι κατά πόσο τυχόν αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικού γίνει δεκτό από το δικαστήριο.
Στην περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η ποινή τους κυμαίνεται από τα 2 έως τα 8 έτη. Για να οδηγηθούν στη φυλακή η ποινή θα πρέπει να είναι άνω των 5 ετών.
Αναστολή εκτέλεσης της ποινής
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, εκτός αν κρίνει -αιτιολογημένα- ότι η εκτέλεση της ποινής είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον καταδικασθέντα από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι καταδικάστηκαν μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, εκτός εάν η ποινή τους για κακούργημα «πέσει» κάτω από τα δύο έτη, ή η ποινή τους για πλημμέλημα είναι μικρότερη του ενός έτους.
Πηγή: cnn.gr