Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σήμερα, Σάββατο, κατέληξαν άλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι.
Συγκεκριμένα, ένας 90χρονος με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ στη συνέχεια ένας 82χρονος έχασε τη μάχη νοσηλευόμενος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο 82χρονος κατέληξε από σηπτική καταπληξία και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Επίσης, κατέληξε στον Ευαγγελισμό ένας 73χρονος, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου από τις 12 Σεπτεμβρίου. Αρχικά, είχε εισαχθεί στον Ερυθρό Σταυρό, ενώ κατέληξε λόγω σηπτικής καταπληξίας κι ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, κατέληξε στο 251 ΓΝΑ ένας 90χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Προβληματισμός για τους διασωληνωμένους
Την ίδια ώρα, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στους επιστήμονες επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων από κορωνοϊό που καταγράφεται στη χώρα μας καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ανέρχονται πλέον σε 98.
Στην τελευταία ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 391 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21.772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Τα 3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συνολικά 98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Νέα πακέτο μέτρων από Δευτέρα
Ένα νέο πακέτο μέτρων υιοθετείται από την ερχόμενη Δευτέρα ανά περιοχή επικινδυνότητας για να μπει «φρένο» στην εκτόξευση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική η οποία είναι στο επίπεδο 3 και πιέζει και το σύστημα υγείας λόγω του αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων.
Ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:
Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)
Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)
Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)
Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)
Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Πού θα βρείτε τον χάρτη
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Το επίπεδο κάθε περιφέρειας
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σε τι επίπεδο βρίσκεται κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.
Δείτε ΕΔΩ το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα
Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού
Τι ισχύει με τις μάσκες
Σχετικά με χρήση μάσκας και αν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό το ζήτημα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο θέμα της μάσκας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους εξωτερικούς με συγχρωτισμό. Από εκεί και πέρα υπήρχε μια ισχυρή σύσταση που παραμένει ως ισχυρή σύσταση για τη χρήση γενικά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Και στο επίπεδο 1, και στο επίπεδο 2 και στο επίπεδο 3 ισχύουν αυτά. Στο επίπεδο 4, όταν πάμε σε αυξημένο κίνδυνο, τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους».
Πηγή: cnn.gr