Δίκη Χρυσής Αυγής: «Μάχη» για να μην οδηγηθούν στη φυλακή, παρά τις πολυετείς καθείρξεις που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δίνουν οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 10:00, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά επιχειρήματα ώστε να πείσουν το δικαστήριο να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις και οι εντολείς τους να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, στον οποίο η ποινή των ισοβίων δεν αφήνει περιθώρια για να μην εκτίσει την ποινή του, στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται τα μέλη του «διευθυντηρίου» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ύψος της ποινής και η βαρύτητα του κακουργήματος για το οποίο καταδικάστηκαν, θα βάλει «δύσκολα» σε Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Λαγό, Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρο και Χρ. Παππά στην προσπάθειά τους να πείσουν το δικαστήριο ώστε να δώσει στην έφεσή τους ανασταλτικό χαρακτήρα και να γλιτώσουν τη φυλακή.
Παράλληλα, σκληρή νομική μάχη για να αποφύγει τη φυλακή αναμένεται να δώσει και ο καταδικασθείς ως μέλος του «διευθυντηρίου» σε 10 χρόνια κάθειρξη, πρώην βουλευτής Αρτ. Ματθαιόπουλος, καθώς και οι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που καταδικάστηκαν ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς όμως ελαφρυντικά.
Φυλάκιση με αναστολή θα διεκδικήσουν 53 από τους καταδικασθέντες
Συνολικά, 53 καταδικασθέντες από όλες τις υποθέσεις που εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων ψαράδων, επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης) θα διεκδικήσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, προβάλλοντας ως επιχειρήματα ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ή ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικογενειακά θέματα. Πολλοί από τους καταδικασθέντες θα προτείνουν και μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη, ώστε να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους.
Ήδη τρεις καταδικασθέντες μόνο για πλημμελήματα έχουν εκ του νόμου τριετή αναστολή στις ποινές τους, ενώ για έναν ακόμα η ποινή του είναι εξαγοράσιμη και έτσι κανείς τους δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Οι τελικές ποινές για Ρουπακιά και ηγετική ομάδα
Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο επέβαλε στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ισόβια κάθειρξη και 14 έτη.
Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη και 6 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη και 6 μήνες
Γιάννης Λαγός: 13 έτη και 8 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη
Γιώργος Γερμενής: 13 έτη και 6 μήνες
Χρήστος Παππάς: 13 έτη και 3 μήνες
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές)
Νίκος Κούζηλος: 7 έτη
Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη
Ελένη Ζαρούλια: 6 έτη
Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 έτη
Αντώνης Γρέγος: 6 έτη
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης: 6 έτη
Δημήτρης Κουκούτσης: 6 έτη
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη
Μιχαήλ Αρβανίτης: 5 έτη
Νίκος Μίχος: 6 έτη
Στάθης Μπούκουρας: 5 έτη και 6 μήνες
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Γ. Ρουπακιάς: Ισόβια και 14 έτη
Ι. Άγγος: 9 έτη και 2 μήνες
Α. Αναδιώτης: 7 έτη
Γ. Δήμου: 7 έτη
Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και 2 μήνες
Ε. Καλαρίτης: 9 έτη
Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη
Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και 2 μήνες
Γ. Σκάλκος: 7 έτη
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη
Αθ. Τσορβάς: 9 έτη
Ν. Τσορβάς: 9 έτη
Χρυσαφίτης: 7 έτη
Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων Αλιεργατών
Αγριογιάννης Δημήτρης: 7 έτη
Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη
Μαρίας Θωμάς: 7 έτη
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος: 7 έτη
Επίθεση στο ΠΑΜΕ
Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 3 έτη και 6 μήνες
Καστρινός Ιωάννης: 3 έτη και 6 μήνες
Χατζηδάκης Χρήστος Αντώνιος: 8 έτη
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
Ν. Αποστόλου: 7 έτη
Α. Δασκαλάκης: 5 έτη
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη και 2 μήνες
Α. Πανταζής: 11 έτη
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη
Γ. Πατέλης: 10 έτη και 2 μήνες
Β. Πόπορη: 7 έτη και 2 μήνες
Β. Σιατούνης: 6 έτη
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη
Αθ. Στράτος: 6 έτη
Γ. Τσακανίκας: 6 έτη
Άλλα αδικήματα…
Μ. Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά): 2 έτη για ψευδή κατάθεση
Θ. Σκαρπέλη (σύζυγος Πατέλη): 1 έτος για παράνομη οπλοκατοχή
Θ. Στέφας: 14 μήνες για παράνομη οπλοκατοχή
Α. Χίλιος: 2 έτη για παράνομη οπλοκατοχή
Δηλώσεις από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής
Σε δηλώσεις έξω από το Εφετείο προχώρησαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης σχετικά με τις ποινές που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το δικαστήριο. Όπως είπε ο κ. Καμπαγιάννης, οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο για το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής «τείνουν προς την ανώτατη ποινή», αφού τους επιβλήθηκαν 13 έτη με ανώτατο τα 15 έτη.
«Όσον αφορά τα επιμέρους κακουργήματα, δηλαδή τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, οι ποινές είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες και χαμηλότερες από ό,τι περίμεναν τα θύματα» τόνισε ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων.
Σχολιάζοντας την απόφαση επί των αναστολών η οποία αναμένεται, δηλαδή «για το αν τουλάχιστον οι ποινές θα εκτελεστούν τώρα», ο κ. Καμπαγιάννης δήλωσε ότι «είναι κρίσιμη για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα και αν θα αξιολογήσουμε ως δίκαιο το αποτέλεσμα της δίκης».
Στη συνέχεια ο κ. Παπαδάκης σχολίασε ότι «το δικαστήριο επιχείρησε και πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και με τον βαθμό συμμετοχής» του κάθε καταδικασθέντα ενώ και εκείνος σημείωσε ότι οι ποινές για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «αγγίζουν τα ανώτατα όρια».
Όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες και στους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα «είναι χαμηλές». «Είναι αδιανόητο όταν 5 μαζί και περισσότεροι σηκώνουν λοστούς και χτυπάνε κοιμισμένο άνθρωπο στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης να φεύγουν με 7,5 χρόνια, ιδίως εάν δοθεί ανασταλτική δύναμη» είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε «είναι αδιανόητο αστυνομικός εν ενέργεια που διατηρούσε ολόκληρο οπλοστάσιο να παίρνει το ελάχιστο προβλεπόμενο της ποινής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα της».
«Ελπίζω η απόφαση για την ανασταλτική δύναμη να μετριάσει την αρνητική εντύπωση και να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφαλείας» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.
Πηγή: dikaiologitika.gr