Η Ενωτική Κίνηση Α.Ε.Κ. καταγγέλλει ότι οι εκπαιδευτικοί καλούνται στις 7 Νοεμβρίου, μετά την τροπολογία Κεραμέως, να εκλέξουν δύο εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ με εκλογές που δεν θα γίνουν με κάλπες δια ζώσης αλλά εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικά.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της κίνησης, «η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία, ούτε έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στην εποχή της σχετικής αβεβαιότητας, η μετάβαση στην κοινωνική αποστασιοποίηση, στον ατομικό τρόπο ζωής συνδέεται με το ανταγωνιστικό μοντέλο της οικονομίας με μια βαθιά ανθρωπολογική μετάλλαξη. Μια αλλαγή του ονείρου, για μια σταθερή θέση εργασίας. Το πτυχίο και οι σπουδές εξασφαλίζουν ελάχιστα και σε λίγους πλέον, και θεωρείται πολιτικά ότι είναι ατομική ευθύνη η απασχόληση του κάθε πολίτη. Αυτή η υποχώρηση της συλλογικής συνείδησης οδηγεί και στην αποδυνάμωση του ρόλου των σωματείων. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνώντες φέρνουν καθημερινά και συνεχώς νέα αντιεργατικά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα, να αναδιαρθρώνουν καταστροφικά τα πάντα και το συνολικό κοινωνικό πλαίσιο.
Η μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους πολλούς φαντάζει πλέον ως όνειρο θερινής νύχτας. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση έχουν γίνει «δικαίωμα» της διοίκησης. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές – οι άνθρωποι με τις βαλίτσες στο χέρι- το βιώνουν αυτό χρόνια τώρα. Το 30% των μονίμων -όσων έχουν απομείνει ακόμα – βρίσκονται για χρόνια στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, ενώ με τις αυξήσεις των μαθητών στα τμήματα, τις συρρικνώσεις στα ΕΠΑΛ και τις αποψιλώσεις ειδικοτήτων δείχνουν να έχουν οργανική θέση στην οποία δεν συμπληρώνουν ούτε τις μισές διδακτικές ώρες!!! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάθε χρόνο ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων με λίγες διδακτικές ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα γυρίζουν από χωρίον εις χωρίον, δηλαδή από 3 έως 5 σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Η σύνταξη επιθυμούν και σχεδιάζουν ώστε να καταλήξει σε προνοιακό επίδομα και οι περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι είναι αβέβαιο αν θα πάρουν ποτέ αξιοπρεπή σύνταξη.
ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε στις 7 του Νοέμβρη (μετά την τροπολογία Κεραμέως) να εκλέξουν τους δύο εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε ότι οι εκλογές αυτές δεν θα γίνουν με κάλπες δια ζώσης, αλλά εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά, όπως διατείνεται με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο η τραγική υπουργός παιδείας!
Εμείς, όσο μας αφορά, έγκαιρα εκτιμήσαμε την αρνητική πολιτική συγκυρία σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών και αντί της περιχαράκωσης και ομφαλοσκόπησης, ξεκινήσαμε ένα δημοκρατικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας για την όσο το δυνατό ευρύτερη συσπείρωση, όσο το δυνατόν περισσότερων συνδικαλιστικών μη κυβερνητικών εκπαιδευτικών δυνάμεων και μάχιμων συναδέλφων και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας.
Δοκιμαστήκαμε αρχικά στα ΔΣ των ΕΛΜΕ, χωρίς τη σιγουριά κομματικών μηχανισμών και πετύχαμε την ώσμωση στο μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων με επίκεντρο το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Στόχος κατόπιν ήταν οι επικείμενες εκλογές στις 7 Νοέμβρη για τα Υπηρεσιακά συμβούλια, με κοινή και ελπιδοφόρα κάθοδο σε ΠΥΣΔΕ & ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας ως «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ». Επιδιώκουμε δηλαδή να δημιουργηθεί ένα νέο ενεργό και αγωνιστικό αντίπαλο δέος απέναντι στη διοίκηση, ώστε αφενός να σταματήσουμε την αδιαφάνεια, τις εξυπηρετήσεις, τις αδικίες και την ευνοιοκρατία και αφετέρου να συνδέσουμε πιο δυναμικά το σωματείο με τα Υ.Σ., στα οποία η διοίκηση έχει από χέρι την πλειοψηφία (3-2 ή 5-2).
Βέβαια γνωρίζουμε ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι όργανα ουδέτερα, όπου απλά συζητιέται και προωθείται η καλύτερη ιδέα για τη λειτουργία των σχολείων, μα πλέον μέρος του μηχανισμού προώθησης της αυταρχικής θέλησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που καθιερώθηκε ξετσίπωτα στα πρώτα μνημονιακά χρόνια. (που Να σημειώσουμε για τους νέους εργαζόμενους/ες στην εκπαίδευση ότι το υπουργείο παιδείας και η υπουργός είναι πολλαπλά αντίπαλος ως άμεσος εργοδότης και ως εκφραστής των γενικότερων επιδιώξεων της άρχουσας τάξης στην εκπαίδευση.
Η Τεχνολογία στην υπηρεσία του χτυπήματος της Αξιοκρατίας, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δημόσιας Εκπαίδευσης…
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, με fast track διαδικασίες, νομοθέτησαν την απαράδεκτη θεσμοθέτηση διαδικασιών δυνατότητας «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών. Μάλιστα μαζί με την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» θεσμοθετούν ως την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών το Σάββατο, ημέρα αργίας για τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα ούτε συζήτηση δεν κάνουν για επαναφορά της ευθύνης της διαδικασίας των εκλογών στα σωματεία, δηλαδή στις ΕΛΜΕ για τα ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ και ΟΛΜΕ για τα ΚΥΣΔΕ. Στοχεύουν δηλαδή στην ακόμα περισσότερο στην απομαζικοποίηση του ρόλου των αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ. και τελικά στην πλήρη υποβάθμιση των εκλογών αυτών. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία, ούτε έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων. Τη στιγμή που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση και φουντώνουν οι εστίες αγώνα και αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία. Ήδη νομοθετικά έχει απαγορεύσει τις εκλογές στα σωματεία μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2020 και βλέπουμε. Και εδώ αυτή την αντίφαση θεωρεί ότι μπορεί να τη λύσει η κυβέρνηση με την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, δοκιμάζει,! αφού ακόμη ότι δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει σε δημοτικό, περιφερειακό ή και βουλευτικό επίπεδο για λόγους νοθείας και όχι μόνο.
Οι απώτεροι στόχοι του Υπουργείου επομένως με την εικονική ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι η αποστασιοποίηση από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και λειτουργίες των σωματείων μέσω της καλλιέργειας μιας κατ’επίφαση δημοκρατικότητας. Ο σκοπός στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι προφανής· η άλωση των σωματείων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ανάδειξη αιρετών χωρίς «φωνή», η προαγωγή των πελατειακών σχέσεων και του ατομισμού, του εικονικού αντί του ουσιαστικού διαλόγου, της εικονικής αντί της δια ζώσης αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων στις συλλογικές λειτουργίες, καταργώντας στην πραγματικότητα τις συνελεύσεις τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων. Δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.
Η Υ.Α για την Ηλεκτρονική ψηφοφορία που εκδόθηκε με αριθ. πρωτ. φ.350/51/139940/ε3, σήμερα 14-10-2020, επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας, για λαθροχειρία των εκλογών, όπου δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο, αφού ο λεγόμενος ατομικός κωδικός θα είναι γνωστός στη διοίκηση…!
Θέλει επί πλέον και σήμερα να απαξιώσει τους ενεργούς εκπαιδευτικούς, να διαλύσει την εκπροσώπησή τους, τον διαφορετικό λόγο που έχουν σε Συμβούλια Επιλογής Στελεχών, Τοποθετήσεις, Μεταθέσεις και Προγράμματα Σπουδών, ώστε να περνάει κάθε Κυβέρνηση-Διοίκηση ό,τι γουστάρει χωρίς άμεση γνώση και άμεσο αντίλογο, με άνετες αυθαιρεσίες και πολλαπλασιασμένα «βύσματα» σε Στελέχη και Τοποθετήσεις άνευ ελέγχου. Στοχεύει άμεσα να θεσμοθετήσει σταθερά την “τηλε-εκπαίδευση” με κάθε «αφορμή» ώστε να μην προσλαμβάνει καν εκπαιδευτικούς, μεθαύριο να πραγματοποιεί ηλεκτρονικά και από μακριά αξιολόγηση – επιθεωρητισμό, και πιο πέρα να εισάγει ως «ώριμο φρούτο» κουπόνια και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το επόμενο βήμα στο σχέδιό τους φαίνεται να είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας part time (βλέπε τρίμηνοι αναπληρωτές), η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας εξ αποστάσεως και το νέο σχέδιο νόμο Θεοδωρικάκου για την μεταβίβαση των ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και λοιπών δημόσιων δομών στις αιρετές Περιφέρειες (παλιός πόθος του ΟΟΣΑ από 1996) με τη δημιουργία τεχνικών σχολών κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των σχολαρχών, με ταυτόχρονη δραματική μείωση των ΕΠΑΛ. – ένα πειραματικό σε κάθε νομό!
Η ΟΛΜΕ ομόφωνα σημειώνει: «Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να “μπει χέρι” στη λειτουργία των σωματείων», σημειώνει με τις εκλογές των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Καλούμε επομένως την ΟΛΜΕ να μην ενδώσει στην διάλυση των σωματείων και να απαιτήσει την μη εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας και την εξασφάλιση γνήσιων δημοκρατικών εκλογών με κάλπες. Να επιβεβαιώσει και να φτάσει την απόφασή της στα άκρα και συντεταγμένα για όλες τις παρατάξεις!
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ: Ότι δεν παραχωρούμε τίποτα απ’ ότι έχουμε με αγώνες κατακτήσει, ούτε θα επιτρέψουμε τα υπηρεσιακά θέματα των συναδέλφων να τα διαχειρίζεται μόνη της η διοίκηση, χωρίς αιρετούς, όπως δήλωσε η προς το παρόν υπουργός παιδείας, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε τον ευτελισμό του θεσμού.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ: Την υπουργό παιδείας για το «μπάχαλο», που έκανα την διαδικασία εκλογής των αιρετών εκπροσώπων μας, φαλκιδεύοντας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που υποτίθεται ότι πρεσβεύει.
ΖΗΤΑΜΕ άμεσα την παραίτηση της Κεραμέως, και την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που αν δεν το κάνει, θα καταλήξει σε φιάσκο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Εκλογές αιρετών δια ζώσης με εφορευτικές επιτροπές παντού και κάλπες.
- Να διεξαχθούν οι εκλογές εργάσιμη ημέρα χωρίς διακοπή λειτουργίας των σχολείων, με διευκόλυνση μόνο για τη ψηφοφορία.
- Οι εκλογές να επανέρθουν στην ευθύνη της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ, όπως γίνονταν πριν το 2003.
- Να θεσμοθετηθεί εκλογή 3ου αιρετού εκπροσώπου στα Υ.Σ.
- Να δοθεί η δυνατότητα στις ΕΛΜΕ ή την ΟΛΜΕ, με ασφαλιστικές δικλείδες, να ανακαλούν αιρετούς, οσάκις έχουν σαφή αντικαταστατική δράση στα Υ.Σ.