Με μία αιφνιδιαστική τροπολογία το υπουργείο Εσωτερικών παύει εκατοντάδες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις, καθώς και καταλογισμούς, σε βάρος νυν και πρώην αιρετών, μαζί και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Μεταξύ αυτών, παύει ουσιαστικά η δίωξη και για τους αδελφούς Ψωμιάδη οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων για τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.
Η σκανδαλώδης τροπολογία με αριθμό 489/48 κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών, αφού ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος την έκανε δεκτή.
Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) προβλέπει ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».
Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.
Παραμένει άγνωστο πόσους και ποιους αιρετούς αφορά η διάταξη, η οποία μεταξύ άλλων απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωση της αποτύπωσης της συνολικής ζημίας την οποία υφίσταται το δημόσιο καθώς, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν είναι υποχρεωτική η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη δημοσιονομική επίπτωση που θα έχει η ψήφισή τους. Πάντως με βάση το εύρος ισχύος της τροπολογίας εκτιμάται ότι τα ποσά που θα απολέσει το ελληνικό δημόσιο θα ανέρχονται σε δεκάδες ή και και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η περίπτωση Ψωμιάδη
Αναφορικά με την περίπτωση Ψωμιάδη, υπενθυμίζεται ότι ο πρώην νομάρχης και ο αδελφός του, πρώην αντινομάρχης Διονύσης, μαζί και με άλλους έξι συγκατηγορουμένους τους, στελέχη της διοίκησης της πρώην νομαρχίας, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά άνω των 6 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνται ότι:
Ενεργώντας από κοινού, με πειθώ, φορτικότητα και παραινέσεις έπεισαν πέντε μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης να διαπράξουν πράξεις απιστίας στην υπηρεσία κακουργηματικού χαρακτήρα, από τις οποίες η συνολική ζημία της Ν.Α.Θ. προς όφελος των αναδόχων των επίμαχων έργων (456 45αριών) ανήλθε στο συνολικό ποσό των 5.476.928,23 ευρώ.
Ενεργώντας από κοινού μηχανεύτηκαν την απασχόληση πλήθους ατόμων στην Ν.Α.Θ. υπό τον μανδύα των συμβάσεων έργου. Μεταξύ των άλλων, παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο και ο Π. Ψωμιάδης ορίζονταν για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του εν λόγω φανταστικού έργου. Στη συνέχεια, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα τεχνάσματα και συγκεκριμένα η παραπλάνηση όλων των εκ του νόμου προβλεπόμενων παραγόντων και έτσι επιτεύχθηκε η έγκριση σύναψης των συμβάσεων έργου και η τελική πληρωμή των «αναδόχων» για τη δήθεν εκτέλεση των φανταστικών έργων συνολικού ύψους 1.030.320,12 ευρώ με αντίστοιχη βλάβη της Ν.Α.Θ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε δύο φορές, έπειτα από αίτημα ορισμένων εκ των κατηγορουμένων. Η νέα εκδίκαση είχε οριστεί για τον περασμένο Μάιο, αλλά μετατέθηκε για τον Μάιο του 2021 λόγω της πανδημίας.
Μπορεί να επηρεάσει τη δίκη
Σύμφωνα με νομικό που επικαλείται το voria.gr, «ο σκοπός της διάταξης είναι ξεκάθαρος: να ξεπλυθούν όσες δαπάνες έγιναν παράτυπα αλλά παρ’ όλα αυτά πληρώθηκαν μέχρι 31 Ιουλίου 2019. Παράλληλα, εάν αυτές οι δαπάνες έχουν και ποινικό σκέλος, έχουν ασκηθεί δηλαδή ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, αίρεται το αξιόποινο. Δηλαδή η διάταξη αυτή τα καθαρίζει όλα, ασχέτως του σταδίου διερεύνησης της υπόθεσης. Θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και δίκη που είναι σε εξέλιξη», αναφέρει.
Όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση με τα «45αρια» ο νομικός εξηγεί ότι «το δικαστήριο θα γίνει γιατί υπάρχει αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα. Επειδή η διάταξη οδηγεί σε άρση του αξιοποίνου, το δικαστήριο θα κληθεί εξ αρχής να ερμηνεύσει εάν αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τις δύο κατηγορίες και εάν κρίνει ότι εφαρμόζεται θα πρέπει να αρθεί το αξιόποινο και να παύσει τις διώξεις». Συμπληρώνει, δε, πως «κατά την κρίση μου, εφόσον πληρώθηκαν τα 45αρια, νομίμως ή παρανόμως, δεν έχει σημασία, όπως επίσης και οι άλλες δύο συμβάσεις, εμπίπτουν στην ψηφισθείσα διάταξη και άρα, παύουν οι διώξεις σε βάρος όλων των κατηγορουμένων».
Πηγή: tvxs.gr