Νέα μέτρα είναι έτοιμοι να ζητήσουν από την κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα. Εκτιμήσεις πως τις επόμενες μέρες τα κρούσματα στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 1.000.
Έτοιμη να εισηγηθεί και νέα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να μειωθούν τα κρούσματα (που τις επόμενες μέρες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 1.000) είναι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης (27.10.2020) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Οι λοιμωξιολόγοι ζητούν τρια νέα μέτρα: να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και να κλείνουν εστιατόρια και μπαρ πριν από τις 24:00 που ισχύει σήμερα, να ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και άρα πριν από τις 24:30 που είναι σήμερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.
“Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού” τόνισε ο κ. Τσακρής.
Τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Ακούστε όσα είπε:
Η αποκάλυψη πως οι λοιμωξιολόγοι ζητούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση έρχεται λίγη ώρα αφού ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο newsit.gr είπε πως είναι «εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού να ξεπεράσουν τα 1.000». Είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες ήμασταν κοντά σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, χθες (26.10.2020) είχαμε μια ύφεση των κρουσμάτων αλλά σήμερα περιμένουμε πολλά περισσότερα.
Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτό το στοιχείο δεν θα είναι το καθοριστικό για να αποφασίσει η κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα για τον κορονοϊό». Αυτό βέβαια πριν ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κάνει γνωστό ότι η Επιτροπή θα ζητήσει νέα μέτρα.
Ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε ότι έμφαση δίνεται έτσι στην τήρηση των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της αποφυγής του συγχρωτισμού, καθώς αποδεικνύονται τα πιο αποτελεσματικά μέτρα. Τόνισε δε ότι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας δεν είναι τα ίδια με αυτά του Μαρτίου, ώστε να υπάρχει ένα καθολικό lockdown όπως αυτό του πρώτου κύματος, ενώ παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, βασική πηγή διασποράς είναι οι εργασιακοί χώροι, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 31,3 έτη, ενώ δεύτερη πηγή είναι οι φοιτητές και οι μαθητές, εξηγώντας όμως ότι οι μαθητές είναι μόνο το 1/3 και αφορά αποκλειστικά τις ηλικίες μεταξύ 15 και 17 ετών, συνεπώς τα σχολεία δεν αποτελούν στο σύνολο τους εστία διασποράς. Επανέλαβε δε αφενός ότι η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή απέναντι στους λίγους που προσπαθούν να παρακάμψουν τα μέτρα, αφετέρου ότι είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων “για όσο χρειαστεί”.
Πηγή: newsit.gr