Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς οι ΗΠΑ – το βράδυ της Παρασκευής – άναψαν το πράσινο φως στη χρήση του πειραματικού φαρμάκου Remdesivir σε ασθενείς με κορωνοϊό Covid-19.
Η Remdesivir, η οποία πρωτοαναπτύχθηκε με στόχο την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα στην Αφρική, «πέρασε» μια σειρά κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν σοβαρή αύξηση της προόδου ανάκαμψης της υγείας των ασθενών με Covid-19.
«Είναι μία πραγματικά πολύ υποσχόμενη κατάσταση» σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gilead Sciences – εταιρείας παρασκευής της Remdesivir – Ντάνιλ Ο’ Ντέι.
Πότε θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη
«Όσοι πήραν το φάρμακο είχαν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και βγήκαν γρηγορότερα από το νοσοκομείο. Αυτό αφορά άτομα που ήδη νοσηλεύονται» δήλωσε στο «Open» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώτα Τουλούμη, αναφερόμενη στις σχετικές επιστημονικές εξελίξεις.
Και πρόσθεσε: «Η έρευνα είχε πάρα πολλούς ασθενείς, γι’ αυτό και μπόρεσε να καταλήξει σχετικά γρήγορα σε συμπέρασμα που μπορούμε να το εμπιστευτούμε. Ήταν πάνω από 1.063 άτομα για την ακρίβεια, από όλο τον κόσμο».
Μάλιστα, στις κλινικές δοκιμές συμμετείχε και η Ελλάδα, μέσω τεσσάρων κέντρων νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό.
Πλέον, μετά την έγκριση από τις αμερικανικές αρχές, αναμένεται να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
«Επομένως, σε λίγες εβδομάδες φαντάζομαι ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα, στον βαθμό που η εταιρεία που το παράγει. έχει αρκετή παραγωγή για να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχει δηλώσει ότι έχει αυτή την ικανότητα» κατέληξε η κα Τουλούμη, αναφερόμενη στον χρόνο κυκλοφορίας της Remdesivir.
Πρόοδος και στο πεδίο των φαρμάκων
Πέραν του πεδίου του φαρμάκου, πρόοδος φαίνεται ότι καταγράφεται και στη «μάχη» για το εμβόλιο, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται πάνω από 90 κλινικές δοκιμές.
Ωστόσο, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και την εμπορική χρήση των πρώτων παρασκευασμάτων απαιτείται περίοδος 12 έως 18 μηνών, όπως έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στο μεταξύ, η εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπερβαίνουν το 1,1 εκατομμύριο, ενώ οι νεκροί αγγίζουν τους 65.000.
Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τη «χαλάρωση» των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.
Το Τέξας, για παράδειγμα, είναι η πρώτη από τις μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ, η οποία αποφάσισε να άρει μερικώς τα περιοριστικά μέτρα, υπό την πίεση και των αντι-lockdown διαδηλώσεων σε αρκετές πόλεις της αμερικανικής επικράτειας.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το παράδειγμα της «χαλάρωσης» των μέτρων ακολουθεί και η Ευρώπη, όπου ήδη αρκετές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία από τη Δευτέρα προχωράει στην επαναλειτουργία των πρώτων καταστημάτων.
Πηγή: naftemporiki.gr