Νέο φιάσκο σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές
Νέο ναυάγιο με την πλαστική σακούλα σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές (περίπτερα, μανάβικα κλπ) φέρνει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο καθώς χάνεται η τεράστια ευκαιρία κατάργησης της όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι περισσότερες χώρες που έχουν πραγματική ευαισθησία για την μεώση του πλαστικού στο περιβάλλον.
To Dikaiologitika News που αποκάλυψε την αποτυχία της πρώτης ρύθμισης και προκάλεσε νέα παρέμβαση επαναφέρει το νευραλγικό περιβαλλοντικά θέμα της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας σε σούπερ μάρκετ, λαϊκες αγορές αλλά και σε ολα τα σημεία της αγοράς.
Αφορμή η ρύθμιση του οριζόντιου τέλους που προωθείται στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή.
Αντί να ενημερωθούν οι έλληνες πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη και βρίσκουν μόνο χοντρές πλαστικές σακούλες στα σουπερ μαρκετ που τις πληρώνουν 5 λεπτά και δεν ξέρουν οτι αυτά δεν πηγαίνουν στο περιβαλλοντικό ταμείο, επιχειρείται με περίτεχνο τρόπο να ταφεί η περιβαλλοντική συνείδηση της κυβέρνησης στον βωμό περίεργων σκοπιμοτήτων οι οποίες και δεν εξηγούνται.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Στην έρευνα που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε αδειάλλειπτα, θα βρείτε τις απαντήσεις σε όσα περίτεχνα έχουν κρυφτεί κάτω απ το τραπέζι:
Οι λεπτές πλαστικές σακούλες που είχαμε συνηθίσει για πολλά χρόνια να παίρνουμε τα ψώνια μας απ τα σούπερ μάρκετ θα έχετε παρατηρήσει οτι δεν υπάρχουν πιά.
Αυτές οι σακούλες επιβαρύνθηκαν με τον πρόσφατο “περιβαλλοντικό” νόμο με ένα τέλος στα 9 λεπτά. Από αυτά ένα μέρος πηγαίνει στο περιβαλλοντικό ταμείο.
Στα σούπερ μαρκετ αποφάσισαν να φέρουν πιό χοντρές πλαστικές σακούλες, που φυσικά μολύνουν μερισσότερο το περιβάλλον με το πρόσχημα οτι είναι επαναχρησιμοποιούμενες.
Φυσικά δεν έγινε καμία καμπάνια ενημέρωσης στον κόσμο με αποτέλεσμα να χρεώνονται με 5 λεπά την χοντρή και διπλά βλαβερή για το περιβάλλον σακούλα και τα χρήματα να πηγαίνουν στην τσέπη των επιχειρήσεων και όχι στο περιβαλλοντικό ταμείο.
Τεχνηέντως βέβαια και με μια μονομερή ανάγνωση των στοιχείων έχει καταγραφεί οτι η χρήσης της πλαστικής σακούλας (αυτής της λεπτής που εξαφάνισαν διότι κοστίζει 9 λεπτά) έχει μειωθεί πάνω από 80% τον τελευταίο χρόνο. Φυσικά, αφού την εξαφάνισαν και στην θέση της έβγαλαν τις χοντρές σακούλες.
Οι σακούλες με μικρότερο πάχος , αυτές που παίρνετε στις λαϊκές, τα μανάβικα, παζάρια , περίπτερα κλπ επίσης περιέργως δεν χρεώθηκαν με περιβαλλοντικό τέλος λες και πρόκειται για…οικολογικό πλαστικό.
Η πρόσφατη έρευνα του Dnews αποκάλυψε τα περίεργα ως και ύποπτα κόλπα της προηγούμενης ρύθμισης όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ και τότε το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφερε οτι έχει παρατηρήσει το πρόβλημα και θα το λύσει. Στο σημερινό ρεπορτάζ , αποκαλύπτουμε οτι η λύση που περιμέναμε είναι να πληρώσουμε και την χοντρή σακούλα στο σούπερ μάρκετ με 9 λεπτά, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα πως θα φτάσουμε σε πραγματική απαλλαγή από το πλαστικό ενώ παράλληλα μαθαίνουμε οτι προφανώς στις λαϊκές και τα μανάβικα οι σακούλες είναι όντως…οικολογικές αφού δεν έχουν καν περιβαλλοντικό τέλος.
Ο νέος νόμος
Στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο ( «Nομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»), το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή, η πλαστική σακούλα, αποκτά πια οριζόντιο περιβαλλοντικό τέλος.
Όπως αναφέρει το «Άρθρο 97 : Τέλος χρήσης πλαστικής σακούλας» του νομοσχεδίου:
«Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται η επιβολή ανισταθμιστικού περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, εκτός από τις βιοαποδομίσιμες/λιπασματοποιήσιμες.
Η εξαίρεση επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στις βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες σακούλες, έγκειται στην ευρύτερη στρατηγική για την προώθηση υλικών που δύνανται να βιοαποδομηθούν/λιπασματοποιηθούν, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προκύπτει από τη χρήση πλαστικών σακουλών μεταφοράς. Ως ημερομηνία εφαρμογής της ρύθμισης ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2021, ενώ το περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς πλην από τις βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες ορίζεται στο ποσό των 7 λεπτών, πλέον ΦΠΑ».
Πηγή: dikaiologitika.gr