Η δραματική εικόνα στη Θεσσαλονίκη, το τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους επαναφέρουν στο τραπέζι νέα μέτρα προκειμένου να ανακοπεί με κάθε τρόπο η διασπορά του κορονοϊού που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την πορεία της πανδημίας, από την οποία θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέους περιορισμούς. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες, θα έλεγα η επόμενη εβδομάδα, οι επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι ημέρες δύσκολες, ημέρες εξαιρετικά κρίσιμες”, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thetoc.gr, η ανησυχία είναι έκδηλη στους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς το lockdown ήταν ήδη σε εφαρμογή περίπου μια εβδομάδα πριν μπει ολόκληρη η χώρα, κι όμως ο αριθμός των κρουσμάτων διαρκώς αυξάνεται, φτάνοντας χθες τα 828, παράλληλα επικίνδυνες αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και η Αττική που καταγράφηκαν 756 κρούσματα.
Κόφτης στα sms και λουκέτο στα δημοτικά
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατέψει τη δημόσια υγεία. Στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα και δεν αποσυμπιεστεί άμεσα η κατάσταση στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα. “Όλα είναι πάνω στο τραπέζι” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται την ερχόμενη εβδομάδα αλλά το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να δέχεται ισχυρές πιέσεις. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός των sms για τις μετακινήσεις. Να μπει δηλαδή ένας κόφτης στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για την έξοδο τους από το σπίτι εκτός από εκείνα που αφορούν ζητήματα υγείας.
Παράλληλα, θα αυστηροποιηθούν ακόμη περεταίρω τα μέτρα κατά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Real Fm, περιέγραψε τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση. “Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Μέτρα – όπως το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων – πάντα υπάρχουν στο τραπέζι, αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα”.
Σκέψεις για παράταση της καραντίνας
Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων δυσκολεύει παράλληλα και την έξοδο από την καραντίνα στις 30 Νοεμβρίου. Οι ειδικοί θεωρούν δύσκολο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν, η εικόνα να καλυτερεύσει σε τέτοιο σημείο ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown.
Δηλαδή, από τα 3300 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, να πέσουμε σε 15 ημέρες κάτω από τα 500 κρούσματα και να σταθεροποιηθεί σε αυτό το σημείο. “Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά ξεκίνησε να αίρει τα μέτρα” δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκφράζοντας την αισιοδοξία πως η κατάσταση τις επόμενες ημέρες θα βελτιωθεί.
Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις, στην περίπτωση που δεν αλλάξει η εικόνα, να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου η χώρα να βγει με ασφάλεια και προσεχτικά βήματα από την καραντίνα στις αρχές Δεκεμβρίου. “Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ειδικά ενόψει Χριστουγέννων με την ελπίδα ότι θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει η αγορά, να βρεθούμε ενδεχομένως με τους αγαπημένους μας, αλλά μπορεί να πρέπει να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας, δηλαδή να περάσουμε διαφορετικά Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας”, είπε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας το κοινοβούλιο.
Δημοσκόπηση: 7 στους 10 υπέρ του lockdown
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, που παρουσίασε το Open, 7 στους 10 πολίτες κρίνουν θετικό το μέτρο του lockdown που πήρε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν πως ήταν αναγκαία η επιβολή της καραντίνας, ενώ το 22% την χαρακτηρίζει υπερβολική και το 6% δεν εκφράζει γνώμη. Ωστόσο το 65% υποστηρίζει πως η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του Κορονοϊού και το 30% θεωρεί πως τα πάρθηκαν εγκαίρως, ενώ το 5% δεν απάντησε.