Τη διαμόρφωση μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού της Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή, πρότεινε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και είχε ως πρώτο θέμα τη σχέση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Μπούρας και ο Αντιπρύτανης, Π. Δημόπουλος, οι δήμαρχοι, Κ. Λύρος (Ι.Π. Μεσολογγίου), Π. Αντωνακόπουλος (Πύργου), Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου), Ι. Λυμπέρης (Ήλιδας) και Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Ν. Ασπράγκαθος.
Κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τη σχέση τοπικής κοινωνίας και Πανεπιστημίου, ως μία σχέση «win-win», δηλαδή μία σχέση επωφελής και για τις δύο πλευρές, η οποία πρέπει να διέπεται από αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσεβασμό.
Περιγράφοντας τη σημασία του Πανεπιστημίου για την τοπική κοινωνία, το χαρακτήρισε ως «ένα “εργοστάσιο” που παράγει κάτι μοναδικό: Το ίδιο μας το μέλλον», σημειώνοντας πως αυτό το μέλλον αφορά το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ένα μεγάλο κεφάλαιο και συνάμα, έναν σταθερό μοχλό ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» υπογράμμισε.
Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ότι εξίσου σημαντική είναι και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για το ίδιο το Πανεπιστήμιο. «Δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο δημιούργημα που να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί αυθύπαρκτα. Έτσι και το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, έχει ανάγκη τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να μπορεί να επιτελέσει το έργο του και να συνεχίσει την επιτυχημένη παρουσία του με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» ανέφερε, σημειώνοντας πως η στήριξη της τοπικής κοινωνίας προς το Πανεπιστήμιο είναι διαχρονική και αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στα κονδύλια που διατίθενται από την τοπική κοινωνία και τα οποία, στην παρούσα χρονική περίοδο φτάνουν στο ύψος των 17,5 εκ. ευρώ και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανέρθουν στο ύψος των 22 εκ. ευρώ περίπου.
«Τα κονδύλια αυτά, αποτελούν επί της ουσίας κονδύλια που ανήκουν στους πολίτες του συνόλου της Δυτικής Ελλάδας, γίνεται φανερό πως οι κοινωνίες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας επενδύουν ένα σεβαστό ποσό στο Πανεπιστήμιο που μάλιστα, είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που το κεντρικό κράτος προσφέρει στο Πανεπιστήμιο ως τακτική επιχορήγηση και η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ανέρχεται στο ύψος των 7.300.000 ευρώ περίπου. Αυτό το αξιοσημείωτο ποσό λοιπόν, που διατίθεται από την τοπική κοινωνία προς το Πανεπιστήμιο, αποτελεί μάλλον την πιο μεγάλη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Και επιπλέον, την βαθιά επίγνωση της τοπικής κοινωνίας ότι καμία επένδυση στην εκπαίδευση και την παιδεία, δεν είναι ποτέ μια χαμένη επένδυση, αλλά μια επένδυση στο κοινό μέλλον όλων μας» τόνισε.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι απέναντι σε αυτή τη διαχρονική σχέση συνύπαρξης και αλληλοϋποστήριξης βρίσκεται μία άλλη, γκρίζα και δύσκολη αλήθεια, που έχει να κάνει με τις πολλές αλλαγές του ακαδημαϊκού χάρτη τα τελευταία χρόνια και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος ερήμην των Πανεπιστημίων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλές φορές, από τα Πανεπιστήμια ερήμην των τοπικών κοινωνιών, ως αντίδραση προς τις αποφάσεις των κεντρικών εξουσιών.
«Για τον λόγο αυτό, διατηρούμε εδραία την πεποίθηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής και θεατής των εξελίξεων. Δικαιούται να έχει λόγο και άποψη. Δικαιούται να συνδιαμορφώνει, κατά το δυνατό, το μέλλον του ακαδημαϊκού χάρτη του τόπου μας και η άποψή της, ως κύριου εκφραστή της τοπικής κοινωνίας, να γίνεται σεβαστή, τόσο από τις κεντρικές εξουσίες όσο και από τους ακαδημαϊκούς φορείς» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας πως ακόμα και ο ίδιος ως φοιτητής έχει βιώσει τι σημαίνει για ένα νέο άνθρωπο να φεύγει μακριά από τον τόπο του για να σπουδάσει ένα γνωστικό αντικείμενο που το Πανεπιστήμιο του τόπου του δεν μπορεί να του προσφέρει, αλλά και τι σημαίνει για την ελληνική περιφέρεια ένα ισχυρό και εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα.
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών λοιπόν, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί το μεγαλύτερο περιφερειακό Πανεπιστήμιο στην χώρα, ευρισκόμενο σε μία περιοχή που του προσφέρει πολλές δυνατότητες και ισχυρά πλεονεκτήματα. Με κέντρο την Πάτρα, συνολικά η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν τόπο τεράστιων δυνατοτήτων που όλοι ξέρουμε και αναγνωρίζουμε. Με μοναδικούς ιστορικούς χώρους, παγκόσμιας εμβέλειας και πολλαπλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Συνολικά, έναν μεγάλο θησαυρό δηλαδή, ο οποίος αποτελεί ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση του έργου αλλά και της φήμης του Πανεπιστημίου Πατρών, εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτόν τον μεγάλο θησαυρό πρέπει να αξιοποιήσει το Πανεπιστήμιο και για να συμβεί αυτό, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός» είπε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να επανακαθοριστεί και να ισχυροποιηθεί η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξουν από κοινού διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους, αλλά και μία συμφωνία για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής την «επόμενη μέρα». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στις σχέσεις κράτους – πανεπιστημίου αλλά και στις αποφάσεις που η μία ή η άλλη πλευρά λαμβάνουν», τόνισε και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους παριστάμενους τη δημιουργία μίας «Συμμαχίας για το Πανεπιστήμιο». Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη λήψη απόφασης για την έκφραση στήριξης των αιτημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία, αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η «Συμμαχία για το Πανεπιστήμιο» να λάβει οργανωμένη μορφή. Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι η παρακολούθηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και ο απευθείας διάλογος, με σκοπό την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την εξακτινωμένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και την στρατηγική περαιτέρω βελτίωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της Συγκλήτου προς την Περιφερειακή Αρχή για τη στήριξη που παρέχει προς το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόσθεσε ότι η Σύγκλητος πρόκειται να προσκαλέσει τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών στη συνεδρίαση της όταν θα συζητηθεί το στρατηγικό σχέδιο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο θα τεθεί υπ όψη των τοπικών κοινωνιών. «Θέλω να ξέρετε πως είμαστε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρά τον τίτλο μας, ως Πανεπιστήμιο Πατρών» τόνισε εμφατικά ο κ. Μπούρας.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι και οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.