Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης των νεκρών και των διασωληνωμένων δείχνει να μην έχει τέλος στην χώρα μας, ωστόσο ο δείκτης θετικότητας ίσως είναι το πρώτο καλό νέο μετά από καιρό. Τα αναλυτικά στοιχεία, οι ελπίδες με το εμβόλιο στην Ελλάδα και τα «καμπανάκια» των ειδικών όσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά».
Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί τον Νο1 παγκόσμιο εφιάλτη και δυστυχώς η χώρα μας, στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας πληρώνει βαρύ τίμημα.
Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το newsit.gr, με πληροφορίες από το Live News, οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, αφού ο κορωνοϊός στοιχίζει καθημερινά, εδώ και πολλές μάλιστα ημέρες, την ζωή δεκάδων συμπολιτών μας. Ο αριθμός των νεκρών κινείται σταθερά πέριξ του τριψήφιου, κάτι που αν κανείς κάνει μια “παύση” από όλες τις καταιγιστικές εξελίξεις που ζούμε τους τελευταίους μήνες και το σκεφτεί, είναι σοκαριστικό: 80, 90, 100 ή και περισσότεροι συνάνθρωποί μας χάνονται καθημερινά.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός εκείνων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, είναι επίσης σταθερά και ανησυχητικά αυξημένος. Λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 600, είναι οι συμπολίτες μας που εισάγονται καθημερινά στις εντατικές για να δώσουν την μάχη με τον “αόρατο εχθρό”.
Κοντά στο “πράσινο” ο δείκτης θετικότητας
Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία, η Τρίτη 08.12.2020, έφερε ένα πρώτο θετικό νέο, ενώ ήδη διανύουμε ένα μήνα το δεύτερο καθολικό lockdown. Ποιο ήταν αυτό; Όχι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, που ήταν ξανά υψηλός (σ.σ. 1.382) αλλά ο λεγόμενος δείκτης θετικότητας.
Ο δείκτης δηλαδή που προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που διενεργούνται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται και είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες που εξετάζουν οι επιδημιολόγοι για να εισηγηθούν τα νέα μέτρα.
Το όριο ασφαλείας για τον δείκτη θετικότητας, που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%. Την Τρίτη, 08.12.2020, λοιπόν, ο δείκτης αυτός έφτασε σχεδόν το 4,6%, την ώρα που μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν, είχε “εκτοξευθεί” στο 12%!
Συμπληρωματικά να αναφέρουμε πως τα 1.382 νέα κρούσματα προέκυψαν από 30.050 τεστ, κάτι που δείχνει πως ίσως -επιτέλους- τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Φυσικά μια μόνο μέρα δεν είναι κριτήριο και κανείς δεν μπορεί να νιώσει ανακούφιση επειδή για ένα εικοσιτετράωρο τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα. Ελπίδα όμως όλων είναι αυτή η Τρίτη, 17 μέρες πριν τα φετινά Χριστούγεννα, να είναι η αρχή για καλύτερες ημέρες στην χώρα μας.
Διότι αυτά τα Χριστούγεννα, όπως έχουν… βαρεθεί κυβέρνηση και ειδικοί να λένε, δεν θα είναι όπως τα είχαμε συνηθίσει και η μοναδική ελπίδα στον ορίζοντα είναι το εμβόλιο.
«Ανά δέκα λεπτά θα εμβολιάζεται και ένας ασθενής» – Αποκαλυπτικός ο πρόεδρος του ΕΟΦ
Στο θέμα αυτό, λοιπόν, αντίστροφα μετρά η Ελλάδα για να ξεκινήσει τους εμβολισμούς για τον κορωνοϊό με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου να μιλά για το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας.
Προς τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται η ευρωπαϊκή έγκριση του εμβολίου και στις αρχές του νέου έτους οι εμβολιασμοί στην χώρα μας, είπε ο κ. Φιλίππου μιλώντας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο επισημαίνοντας ότι ανά δέκα λεπτά θα εμβολιάζεται και ένας ασθενής.
«Μια εκτιμώμενη ημερομηνία είναι 29 και 30 Δεκεμβρίου για να δοθεί η έγκριση», σημείωσε ο κ. Φιλίππου λέγοντας πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό συνολική ανοσία προβλέπεται το καλοκαίρι 2021.
Όσο για το πότε θα γίνει ο πρώτος εμβολιασμός στη χώρα, το χρονοδιάγραμμα ορίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, στόχος είναι να γίνονται περίπου 2 εκατ. εμβολιασμοί το μήνα. «Ανά 10 λεπτά θα εμβολιάζεται κι ένας ασθενής», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ στόχος είναι περίπου τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Ρωτήθηκε και για το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο σημειώνοντας ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να «υπάρχει βάση που θα καταγράφονται οι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο».
«Οι συνεννοήσεις με την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη και πρέπει να έχουμε ένα κοινό πλάνο. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει σκέψη για χορήγηση πιστοποιητικού εμβολίου», σημείωσε μεταξύ άλλων o κ. Φιλίππου.
«Βάσει μελετών, για να επέλθει η ανοσία της αγέλης θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, μέχρι τον Απρίλη – Μάη θα έχουμε ένα σεβαστό ποσοστό ανθρώπων που θα έχει εμβολιαστεί», τόνισε.
Ωστόσο το πλάνο που υπάρχει για εμβολιασμό του πληθυσμού στην Ελλάδα αναφέρει ότι συνολική ανοσία θα έχουμε το καλοκαίρι.
Βατόπουλος στο Live News: Είμαστε σε οριακή κατάσταση – Να μην αυξηθεί η κινητικότητα
Από την πλευρά του, σαφής ήταν ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας επίσης στο MEGA και στο Νίκο Ευαγγελάτο όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κ. Βατόπουλος είπε: «Η επιδημία δεν έχει ακόμα τιθασευθεί. Κρούσματα έχουμε σε μεγάλο αριθμό σε όλη την Ελλάδα. Η αύξηση της κινητικότητας είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων. Το άνοιγμα οποιουδήποτε καταστήματος πρέπει να δούμε από αυτό το πρίσμα. Εμείς δεν λέμε να μην ανοίξει η αγορά αλλά να μην αυξηθεί η κινητικότητα».
Click4more: Lockdown: Η Λινού εκφράζει σαφείς προβληματισμούς για το άνοιγμα τον κομμωτηρίων (video)
Ο κ. Βατόπουλος είπε ακόμα: «Αύξηση κρουσμάτων δεν αντέχουμε αλλά επειδή είναι μια οριακή κατάσταση πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερη αύξηση της κινητικότητας. Πρέπει ο καθένας να προφυλάξει τον εαυτό του δεν πρέπει να υπάρχει συνεχώς βούρδουλας».