Παραμένει σε κλοιό κορωνοϊού η χώρα παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας. Τα σενάρια για τις κόκκινες περιοχές και όλο το σχέδιο για τα εμβόλια που έρχονται στην Ελλάδα πριν φύγει το 2020. 1.190 νέα κρούσματα, 85 νεκροί και 552 διασωληνωμένοι ο σκληρός απολογισμός του 24ώρου.
Ο κορωνοϊός επιμένει, οι θάνατοι συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει στο 3,5%, τα Χριστούγεννα δεν σώζονται. Το lockdown συνεχίζεται, ίσως μάλιστα σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές να γίνει και αυστηρότερο, αφού ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Οπότε γιορτές σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο και σχεδόν όλα κλειστά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων και την Τετάρτη (16.12.2020) παρέμεινε τετραψήφιος καθώς καταγράφηκαν 1190 νέα κρούσματα ενώ 85 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 552 ασθενείς.
Όπως δημοσίευσε το newsit.gr, στην Αττική σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 281 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 58 βρίσκονται στον Κεντρικό τομέα Αθηνών, τα 53 στον Δυτικό τομέα Αθηνών, τα 52 στην περιφέρεια Πειραιώς, 42 στον Βόρειο τομέα Αθηνών, 36 στη Δυτική Αττική, 27 στην Ανατολική Αττική και 13 στο Νότιο τομέα Αθηνών. Η ανησυχία για τη Δυτική Αττική είναι τεράστια με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να τονίζει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σφραγιστούν ακόμα και ολόκληρες περιοχές.
Θετικά νέα από τον δείκτη θετικότητας
Ο δείκτης θετικότητας, πάντως, συνέχισε την υποχώρησή του δείχνοντας ότι υπάρχει μια βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει και εφησυχασμό. Την Τετάρτη (16.12.2020) έφτασε στο 3,5% από 3,7% που ήταν την προηγούμενη μέρα και το 5,3% της Δευτέρας (14.12.2020).
Οι ειδικοί λένε πως για να πούμε με μια ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4-5 μέρες κάτω του 4% (σ.σ. δηλαδή το όριο ασφαλείας που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής).
Αυτή είναι η 9η συνεχόμενη ημέρα που ο δείκτης αυτός δεν ξεπέρασε το 5,5%, ωστόσο η μάχη με τον κορονοϊό συνεχίζεται.
Πιο συγκεκριμένα:
Την Τρίτη, 08.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,6%.
Την Τετάρτη, 09.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,5%.
Την Πέμπτη, 10.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,7%.
Την Παρασκευή, 11.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,2%.
Το Σάββατο, 12.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,8% (σ.σ. η πρώτη μέρα εδώ και καιρό που ο δείκτης έγινε… πράσινος).
Την Κυριακή, 13.12.2020, ο δείκτης θετικότητας ήταν 4,3%.
Την Δευτέρα, 14.12.2020, όπως προαναφέραμε, ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,3%.
Την Τρίτη 15.12.202 ο δείκτης θετικότητας έγινε και πάλι πράσινος με 3,7%.
Την Τετάρτη 16.12.202 ο δείκτης θετικότητας υποχώρησε στο 3,5%.
Ανησυχία Κικίλια για τις 10 κόκκινες περιοχές
Ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες» περιοχές. Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε λέγοντας πως παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας κι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ειδικά για την Κοζάνη και την δυτική Αττική.
Εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα“, είπε ο υπουργός αφήνοντας… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμη πιο σκληρών μέτρων εν μέσω του lockdown που “μετρά” πια πάνω από πέντε εβδομάδες.
Ο υπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.
Στις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ το εμβόλιο
«Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας, αυτούς που ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη πως ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία που θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ υπογράμμισε πως μετά τους υγειονομικούς αμέσως μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι γιατί αυτές είναι οι ομάδες που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ από την πανδημία.
Πέτσας: Το εμβόλιο έρχεται στη χώρα μας λίγο πριν βγει το 2020
Στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο. «Από χθες έχουμε την διαμόρφωση ενός κλίματος ευφορίας στην Ευρώπη, επειδή έρχονται γρηγορότερα οι εγκρίσεις από τους αρμόδιους οργανισμούς για τα εμβόλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θέσουμε τα πράγματα σε μια διάσταση πραγματική, θα έρθουν γρηγορότερα, αλλά θα έρθουν λιγότερα εμβόλια.
Αυτό αφορά όλη την παράδοση από την εταιρεία Pfizer προς την Ευρώπη. Η κατανομή γίνεται στις χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Δεν είναι θέμα ελληνικό, είναι θέμα ευρωπαϊκό. Έχει να κάνει με τα συμβόλαια προαγοράς με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Μιλάμε για μια μικρή ποσότητα εμβολίων και πρέπει να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με αυτό ως γνώμονα», ανέφερε.
Ξεκαθάρισε ότι σε προτεραιότητα θα μπουν το υγειονομικό προσωπικό και οι ηλικιωμένοι.
«Θα έχουμε τη δυνατότητα κάποιων εμβολίων πριν το τέλος του έτους, 2-3 ημέρες πριν το τέλος του έτους θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στη χώρα μας», ανέφερε.
Τεράστια επιχείρηση για τη μεταφορά και φύλαξη του εμβολίου – Το στρατηγείο και οι 3.000 αστυνομικοί
Τεράστια είναι η επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά και τη φύλαξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διανομή του στη χώρα μας.
Αστυνομία, Πυροσβεστική και Στρατός θα συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία» προκειμένου η όλη διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά και να υπάρχει ασφαλή μεταφορά, αλλά και περιφρούρηση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Open το στρατηγείο της επιχείρησης θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας και έχει ήδη στηθεί.
Για την επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης θα χρησιμοποιηθούν 3.000 αστυνομικοί, ενώ επτά θα είναι τα σημεία φύλαξης του εμβολίου που στην πορεία θα γίνουν 14, όσο έρχονται δηλαδή οι παρτίδες στη χώρα μας. Κεντρικά σημεία θα είναι σίγουρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, θα υπάρχουν και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ κατά τη μεταφορά τους θα ακολουθεί αυτοκινητοπομπή.
Τα φορτηγά ψυγεία που θα μεταφέρουν τα εμβόλια στις αποθήκες θα συνοδεύουν περιπολικά της αστυνομίας και μηχανές άμεσης δράσης, ενώ επίσης με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων θα μεταφέρονται στα εμβολιαστικά κέντρα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Παράλληλα θα υπάρχει παρουσία της αστυνομίας και στα περίπου 750 κτίρια μέσα στα οποία θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.