«Oι ιστορικοί του μέλλοντος ενδέχεται να αναφέρονται στην πανδημία της COVID-19 ως το σημείο καμπής που εγκαινίασε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αυτή τη φορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», έγραφε την περασμένη Τρίτη στους Financial Times ο Γκίντεον Ράχμαν.
Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις είχε ήδη την προϊστορία της, αναγνωρίζει ο αρθρογράφος, αλλά η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών απειλεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες εξελίξεις, μεσοπρόθεσμα ακόμη και σε θερμό πόλεμο. Στο προσεχές μέλλον, μια ρήξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα μπορούσε να σημάνει την πένθιμη καμπάνα για την παγκοσμιοποίηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε ανοιχτά σενάρια, που ενοχοποιούν το Ινστιτούτο Ιολογίας της κινεζικής πόλης Γουχάν για τον νέο κορωνοϊό, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, ισχυρίστηκε, και πάλι αυθαίρετα, ότι ο ιός ενδέχεται να είναι αμερικανικής προέλευσης.
Πρόσφατα, οι New York Times ανέφεραν ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η βιομηχανία ημιαγωγών, η παραγωγή ιατρικού υλικού και η αυτοκινητοβιομηχανία, επαναπατρίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή, πάντως, μειώνουν την παραγωγή τους στην Κίνα. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προτείνουν να μη γίνονται στο εξής δεκτοί από αμερικανικά πανεπιστήμια Κινέζοι φοιτητές που προορίζονται για τεχνολογίες αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι κβαντικοί υπολογιστές. Στο μεταξύ, Γαλλία και Γερμανία ξανασκέφτονται τη συμμετοχή της Κίνας στα δίκτυα 5G, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση προσφέρει 22 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναπατρισμό ιαπωνικών επιχειρήσεων από τον μεγάλο γείτονα και ανταγωνιστή.
Δεν λείπουν οι πιο ψύχραιμες φωνές, που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μιας στροφής στον επιθετικό εθνικισμό.
Ανοιχτή επιστολή
Εκατό Κινέζοι πανεπιστημιακοί έστειλαν ανοιχτή επιστολή σε αμερικανικά μίντια, καλώντας σε κοινή, συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Την ίδια ανάγκη τόνισαν, σε κοινή επιστολή τους, 93 Αμερικανοί ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρώην αξιωματούχοι (Μαντλίν Ολμπράιτ, Σούζαν Ράις, Τζόζεφ Νάι κ.ά.), αν και δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική στην Κίνα για τη διαχείριση της πανδημίας στα πρώτα της στάδια.
Τα δύο άρθρα που ακολουθούν –το ένα από την αμερικανική εφημερίδα New York Times και το άλλο από το κινεζικό πρακτορείο Xinhua– αποτυπώνουν, από διαφορετικές πλευρές, το ρήγμα του Ειρηνικού και το τι μπορεί να εγκυμονεί για τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: kathimerini.gr