Με την πανδημία του κορoνοϊού και τα δυο lockdown να αφήνουν βαρύ αποτύπωμα στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει στο πρώτο δίμηνο του έτους ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για πράσινα και κόκκινα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Στο πρόγραμμα εξετάζεται να ενταχθούν δάνεια έως 250.000 ευρώ για τα οποία το κράτος θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση σε ποσοστό που θα φθάνει έως και 90%.
Η «Γέφυρα 2» θα έχει διάρκεια 9 μηνών και θα πατάει πάνω στο πρόγραμμα που «τρέχει» για την επιδότηση δόσεων δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η μέγιστη κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης θα φθάνει τα 600 ευρώ στα εξυπηρετούμενα δάνεια , στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ανώτερο ποσό επιδότησης θα ανέρχεται στα 500 ευρώ ενώ στα δάνεια που έχουν καταγγελθεί στα 300 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά εξασφαλισμένα και μη δάνεια με απαραίτητη προϋπόθεση ο δανειολήπτης να έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία. Το ύψος της μηνιαίας επιδότησης θα εξαρτάται από το εάν τα δάνεια εξυπηρετούνται ή εάν έχουν καταγγελθεί.
Ειδικότερα το Γέφυρα 2 θα προβλέπει:
- «Πράσινα» δάνεια: Για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 η επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος θα φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης, το δεύτερο τρίμηνο στο 80% και το τρίτο τρίμηνο στο 70%.Μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 600 ευρώ.
- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Για όσα δάνεια ήταν σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες τον Φεβρουάριο του 2020 προϋπόθεση θα είναι έχει προηγηθεί μια ρύθμιση με την τράπεζα. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος θα φτάνει το 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 70% και το τρίτο τρίμηνο στο 60%. Το ανώτερο ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα ανέλθει στα 500 ευρώ.
- Δάνεια που έχουν καταγγελθεί: Και για τα δάνεια που τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν καταγγελθεί, προϋπόθεση είναι να υπάρξει ρύθμιση ανάμεσα στον οφειλέτη και την τράπεζα. Η επιδότηση σε αυτή την περίπτωση το πρώτο τρίμηνο θα ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης, το δεύτερο τρίμηνο στο 50% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%. Το ανώτερο ποσό ανέρχεται στα 300 ευρώ.
- Οι αιτήσεις θα υποβληθούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και στην εθνική πύλη του Δημοσίου. Εφόσον το δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες θα προβαίνουν σε ειδικούς ελέγχους και στη συνέχεια θα αποστέλουν τον αριθμό λογαριασμού (IBAN), όπου το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση. Εφόσον το δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η αίτηση θα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες θα καλούν τους οφειλέτες να προσκομίσουν τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα παρέχουν μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών, εντός 30 ημερών. Για να λάβει την επιδότηση ένας δανειολήπτης θα πρέπει να έχει συμφωνήσει σε μια ρύθμιση σε συνεργασία με την τράπεζα και να υπογράψει τη σχετική σύμβαση.
Πηγή: bestnews.gr