Υπόσταση αποκτά μέρα με τη μέρα το κολοσσιαίο ενεργειακό έργο του αγωγού EastMed (θα περάσει και από την Αιτωλοακαρνανία) που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.
Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν, κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε υπογραφεί σε ειδική τελετή στο Ζάππειο, στις 2 Ιανουαρίου 2020, από τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ (Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη και Yuval Steinitz), παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Benjamin Netanyahu και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου ακολουθεί την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου στην Ελλάδα και την προκήρυξη βασικών τμημάτων της τελικής μελέτης σκοπιμότητας που έγινε από τον φορέα υλοποίησης του έργου, την IGI Poseidon (κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison) την εβδομάδα που πέρασε.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε χθες στην συζήτηση του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ότι η Συμφωνία δημιουργεί το πλαίσιο συνεργασίας που θα επιτρέψει την ταχεία υλοποίηση του έργου σε ρυθμιστικό και αδειοδοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για τη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «ήδη τα πράγματα κινούνται, όχι σε επίπεδο έκθεσης ιδεών, αλλά σε επίπεδο εργασιών».
Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα ορόσημα που αφορούν, μέχρι στιγμής, το μεγάλο έργο είναι τα εξής:
– Το Υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε με την αδειοδοτική διαδικασία στις αρχές Μαρτίου και προσδοκάται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανάλογη διαδικασία και για την Κύπρο.
– Ο φορέας υλοποίησης του έργου, IGI Poseidon (κοινοπραξία ΔΕΠΑ-Edison) εισέπραξε τα 13,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 34,5 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από τη ΕΕ για τη χρηματοδότηση της τελικής μελέτης σκοπιμότητας (FEED), συνολικού κόστους 69 εκατ. ευρώ
– Η ΔΕΠΑ (παρά τη διάσπασή της σε ΔΕΠΑ Διεθνών και την επερχόμενη ενσωμάτωση της ως θυγατρικής της ΕΔΕΥ) έχει δεσμεύσει τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της δικής της συμμετοχής στη μελέτη, ύψους 16 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση θα εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τις επόμενες ημέρες.
– Πριν δέκα ημέρες, η IGI Poseidon προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου με στόχο την προεπιλογή των δυο υποψηφίων αναδόχων για τον σχεδιασμό, προμήθεια, κατασκευή, μεταφορά, εγκατάσταση και αρχική θέση σε λειτουργία των τεσσάρων υπερακτίων τμημάτων του αγωγού, μήκους 1.470 χλμ.
Η πρόσκληση
Μόλις στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η κοινοπραξία IGI Poseidon, φορέα υλοποίησης του ενεργειακού project, εξέδωσε ανοιχτή πρόσκληση μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου με στόχο την προεπιλογή δύο υποψηφίων αναδόχων, με αντικείμενο του διαγωνισμού τον λεπτομερή σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και το pre-commissioning (EPCI). Το κόστος των σχετικών έργων που περιγράφονται στη σύμβαση αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 2,97 δισ. ευρώ).
Μετά την προεπιλογή των αναδόχων θα ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές υπηρεσίες του έργου με τις εργασίες αυτής της φάσης να περιλαμβάνουν την επανεξέταση και υιοθέτηση των Μελετών Εφαρμογής (FEED) –υποθαλάσσιων τμημάτων και τη Λεπτομερή Υποθαλάσσια Έρευνα και Χαρτογράφηση (DMS)– οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης της ανάθεσης, καθώς και την παραγωγή πρόσθετων μελετών, όπου κριθεί αναγκαίο.
Η παραπάνω πρόσκληση αφορά τα offshore (υπεράκτια) τμήματα του αγωγού, που θα κάνει πραγματικότητα τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης (Νοτιοανατολική Μεσόγειος) στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ανάπτυξη του έργου θα επιστεγαστεί με την τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision) σε περίπου 2 χρόνια.
Πηγή: ypodomes.com