«Η κυβέρνηση επί 18 μήνες απαξιώνει συστηματικά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο», ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.
«Εισάγει το νομοσχέδιο για την Παιδεία με μοναδικό σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κολεγίων και της παραπαιδείας και να αυξήσει την πελατεία τους», τόνισε, λέγοντας πως «στη λογική αυτή μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, δρομολογεί το κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων ή σχεδιάζει τη μετατροπή τους σε τεχνικές σχολές τριών ετών και κάνει ένα μεγάλο δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση, που είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της».
«Δε δίστασε να ψέξει τη συμπολίτευση για «αποσιώπηση των σπουδαίων διακρίσεων των ελληνικών Πανεπιστημίων διεθνώς», αλλά και για «υποκρισία στους ισχυρισμούς της πως θέλει καλύτερα Πανεπιστήμια και “μεταρρύθμιση”».
«Αν έτσι ήταν πράγματι», είπε ο βουλευτής, «δε θα μείωνε τους πόρους τους στον Προϋπολογισμό του 2021» και «δε θα προωθούσε την υποστελέχωσή τους, τη στιγμή που η αναλογία φοιτητών – καθηγητών στη χώρα μας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη».
«Είναι προφανές», κατέληξε, ότι «το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει τίποτα το μεταρρυθμιστικό».
Όπως επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης, «η κυβέρνηση έχει συνειδητά στοχοποιήσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο», ενώ «ψάχνει να βρει άλλοθι, για να χτίσει το μύθο της απαξίωσής του». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «εκμεταλλεύεται μεμονωμένα περιστατικά εισαγόμενης βίας, παρουσιάζοντάς τα ως “κανονικότητα”» και ότι «δημιουργεί συνθήκες αστυνομοκρατίας, φέρνοντας 1.030 ειδικούς φρουρούς και κάμερες επιτήρησης στα αμφιθέατρα», για να «”χαϊδέψει” το ακροδεξιό της ακροατήριο».
Υπογράμμισε, δε, πως «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ενάντια στη φύλαξη», ωστόσο εξήγησε πως «είναι άλλο πράγμα η φύλαξη κι άλλο η αστυνομοκρατία και η ανελευθερία».
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση «στερεί λεφτά από την έρευνα για να τα διαθέσει στη “φρούρηση” των Πανεπιστημίων» και πως αυτό αποκαλύπτει ότι «γι’ αυτήν έχει μεγαλύτερη αξία η αστυνόμευση από την έρευνα, την παραγωγή γνώσης, την ενίσχυση των καθηγητών και των ερευνητών μας».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μωραΐτης είπε ότι «σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία που η ελληνική οικογένεια βιώνει πανδημία, δυσπραγία, ανασφάλεια, φόβο, χρειάζεται να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και την ελευθερία, να αγωνιστούμε για το δημόσιο Πανεπιστήμιο» και «να δείξουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά».