Αύξηση των κρουσμάτων της νόσου covid-19 σε παιδιά παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα χωρίς όμως τα παιδιά που βγαίνουν θετικά στον ιό να νοσούν ουσιαστικά, βαρύτερα από ότι κατά το παρελθόν.
Μάλιστα ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Γαβριήλ Δημητρίου, χαρακτηρίζει την περίπτωση του 9χρονου Μάριου, η κλινική εικόνα του οποίου ήταν ανάλογη των ενηλίκων, με πνευμονία, «εξαίρεση».
Στο πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και τον Μάιο, που ήταν κλειστά τα σχολεία, σε 300 τεστ, που είχαν γίνει σε παιδιά, για να διαπιστωθεί αν νοσούν από κορωνοϊό, μόλις ένα είχε βρεθεί θετικό, επρόκειτο για έναν 15χρονο. Έκτοτε φαίνεται ότι από τον Αύγουστο, στην αρχή του 2ου κύματος άρχισαν να νοσούν όλο και περισσότερα παιδιά.
«Συνολικά από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι και 30 Ιανουαρίου 2021 σε 356 τεστ, που έχουμε κάνει, έχουμε γύρω στα 40 θετικά σε σχέση με το ένα, που είχαμε τον Μάιο. Και να φανταστείτε ότι πολλά από τα παιδιά δεν έρχονται να κάνουν τεστ, διότι δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν πολύ λίγα» ανέφερε ο κ. Δημητρίου μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».
Στη συνέχεια ερωτηθείς μήπως αυτή η αυξημένη μεταδοτικότητα οφείλεται στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, που έχει εντοπιστεί και στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα απάντησε ότι «δεν είναι σίγουρο και αυτό, που ξέρουμε είναι ότι στην Πάτρα υπάρχουν 15 κρούσματα με αυτό το στέλεχος, ξέραμε ότι η μητέρα του Μάριου ήταν θετική στο βρετανικό στέλεχος, άρα και ο 9χρονος μάλλον αυτό είχε. Αυτό, που είναι γνωστό είναι ότι πρόκειται για ένα στέλεχος, που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, αυτό θα επικρατήσει στο τέλος».
Από πέρυσι μέχρι και τις 8/2 στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ έχουν εξεταστεί 359 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και από αυτά είχαν χρειαστεί να νοσηλευτούν μόλις 15 θετικά.
«Το πρώτο θετικό νοσηλεύτηκε 22/10. Τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι βαριά, παρά ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι όμως παιδιά, ακόμη και βρέφος 9 ημερών από την Ζάκυνθο, που είχε πυρετό. Συνήθως ο πυρετός είναι χαμηλός και επειδή κάποιες φορές είχαν και άλλες ορισμένες ιδιαιτερότητες, τα νοσηλεύσαμε. Γενικά προσπαθούμε να μην τα νοσηλεύουμε, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση. Άρα έχουμε 15 θετικές νοσηλείες από το τέλος Οκτωβρίου, ενώ πριν δεν είχαμε καμία» εξήγησε ο διευθυντής της κλινικής.
Για την διάθεση 20 κλινών της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ για νοσηλείες παιδιών με κορωνοϊό, εφόσον υπάρξει ανάγκη, έκανε λόγο για ένα ακραίο σενάριο. «Δεν είναι νέες κλίνες, απλά είναι μετατροπή κλινών. Αυτή την στιγμή η κλινική έχει 42 κρεβάτια, που σημαίνει ότι, αν εγώ την κάνω αποκλειστικά covid την κλινική, θα είναι 20 κλίνες και τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στο Καραμανδάνειο, που δεν θα είναι δυνατόν να σηκώσει το φόρτο, αλλά αυτό το σενάριο δεν νομίζω να συμβεί, γιατί αν εγώ διαθέσω 20 κλίνες covid σε παιδιά, σημαίνει ότι στους ενήλικες θα έχει καταρρεύσει το νοσοκομείο».
Αναφορικά αν έχει υπάρξει ενίσχυση της κλινικής με επιπρόσθετο προσωπικό λόγω της πανδημίας εξήγησε ότι «έχω έναν επικουρικό γιατρό και χρειάζομαι άλλον έναν, και τουλάχιστον δυο νοσηλεύτριες ακόμα. Επίσης, χρειάζεται και εξοπλισμός, το έχω ήδη ζητήσει. Είναι διαφορετικό να έχεις παιδιά με κορωνοϊό και το δωμάτιο θα πρέπει να έχει όλα τα όργανα (μόνιτορ, πιεσόμετρο, κ.α.), δεν μπορώ να γυρνώ γύρω γύρω».
Συνέστησε στους γονείς ψυχραιμία, να φορούν τα παιδιά τους χειρουργικές μάσκες, που έχουν καλύτερη κάλυψη από τις υφασμάτινες, αν έχει ένα σύμπτωμα κρυολογήματος, «ο μόνος λόγος να κάνει τεστ, είναι για να προφυλαχθούν, όσο μπορούν, οι ενήλικες».
Τέλος, μέχρι και την Πέμπτη το μεσημέρι στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ νοσηλεύονταν με τη νόσο covid-19, 2 παιδιά, εκ των οποίων ο ένας είναι ο 9χρονος Μάριος, ο οποίος μετά από ημέρες νοσηλείας στην ΜΕΘ Παίδων, αύριο θα πάρει εξιτήριο και θα επιστρέψει στο σπίτι του, εφόσον ολοκλήρωσε την θεραπευτική του αγωγή. Επίσης νοσηλεύονται και 4 ύποπτα ηλικίας 10-12 ετών, ένα βρέφος περίπου 2 μηνών και ένα μόλις 48 ημερών με την κλινική τους εικόνα να είναι καλή.
Πηγή: thebest.gr