Η 15Η Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO)
Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν σε όλο τον κόσμο από καρκίνο και περισσότεροι από 150.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.
Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.
Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.
Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας.
Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Απαιτείται ευαισθητοποίηση από πλευράς παιδιάτρων και γενικά της ιατρικής κοινότητας, έτσι ώστε ύποπτα συμπτώματα ή ευρήματα να αξιολογούνται και να παραπέμπονται έγκαιρα για εξειδικευμένο έλεγχο.
Τα ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα περιλαμβάνουν:
⦁ Εμφάνιση μάζας, όγκου ή οιδήματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του παιδιού (πρόσωπο, λαιμό, μασχάλη, κοιλιά, βουβωνικές χώρες, όρχεις, πόδια)
⦁ Απώλεια ενεργητικότητας του παιδιού, επίμονη κούραση
⦁ Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού
⦁ Ανεξήγητη χλωμάδα
⦁ Ξαφνική εμφάνιση μελανιών και μωλώπων στο παιδί
⦁ Επίμονος εντοπισμένος πόνος, πόνος στα οστά, πρήξιμο ή πρόβλημα στο βάδισμα του παιδιού
⦁ Ανεξήγητος παρατεταμένος πυρετός
⦁ Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
⦁ Συχνοί πονοκέφαλοι που συχνά μπορεί να συνοδεύονται από εμετούς
⦁ Ξαφνικές αλλαγές στα μάτια όπως στραβισμός και αλλαγές στην όραση του παιδιού
⦁ Εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία του παιδιού
⦁ Διαπίστωση ότι υπάρχει άσπρη κηλίδα που φαίνεται δια μέσου της κόρης των ματιών
⦁ Ανεξήγητη, υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού
Η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων επιβάλλει εξετάσεις που θα αποκλείσουν ή όχι, το ενδεχόμενο το παιδί να έχει κάποια μορφή καρκίνου
Οι Παιδικές μορφές καρκίνου είναι : Λευχαιμία, Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, Λεμφώματα, Νόσος Hodgkin, Νόσος μη-Hodgkin, Κοιλιακοί όγκοι, Σαρκώματα, Όγκοι των οστών, Ρετινοβλάστωμα, Ηπατοβλάστωμα, ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, όγκοι από αρχέγονα γεννητικά κύτταρα.
Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει! Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου!
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΟΙΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΣΊΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ