Την ώρα που οι μηχανές σύντομα θα μπουν στο φουλ, ώστε ο Σκορπιός να περάσει στην επόμενη μέρα και να γίνει ένα νησί μοναδικό στην Μεσόγειο, το μεράκι, ο σεβασμός στο περιβάλλον και οι γνώσεις για την προσφορά της φύσης οδήγησαν την ομάδα των δημιουργών των βιολογικών λαχανόκηπων αλλά και των κήπων με τα δεκάδες είδη λουλουδιών στο νησί να περιμένουν με μεγάλη υπερηφάνεια την ύψιστη των πιστοποιήσεων για τα εξαιρετικά τους προϊόντα.
Αυτή δεν είναι άλλη από την πιστοποίηση του επίσημου οργανισμού ΔΗΩ ο οποίος, είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επισήμως πιστοποιεί και ελέγχει την βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα.
H παραγωγή οπωροκηπευτικών στο νησί από το Δεκέμβρη του 2018 έχει ενταχθεί στην επιτήρηση του επίσημου οργανισμού (ΔΗΩ) και τα υπό ένταξη προϊόντα λαχανικών – στην Βιολογική καλλιέργεια , μετά και την τελευταία επιθεώρηση από τον Οργανισμό, έχουν πλέον περάσει παραπάνω από επιτυχώς, την περίοδο ένταξης και θεωρούνται επισήμως προς πιστοποίηση!
Δεκάδες οι ποικιλίες λαχανικών, φρούτων και το εντυπωσιακό, εξωτικών φρούτων που κατάφεραν να καλλιεργηθούν στο Σκορπιό και τώρα να παράγουν καρπούς. Οπωροφόρα δέντρα αλλά και αμέτρητα λουλούδια μεγαλώνουν και δίνουν καρπούς μόνο με την φροντίδα των υλικών της φύσης. Τι σημαίνει αυτό; Ο πλέον κατάλληλος για να μας λύσει όλες τις απορίες βλέποντας το μικρό αυτό θαύμα της φύσης δεν είναι άλλος από το Διευθυντή του Σκορπιού, Ανδρέα Λεωνίδου όπου μαζί με την ομάδα του εργάζεται για τους κήπους (και όχι μόνο) με προσήλωση και μεράκι, βάζοντας νέους ακόμη μεγαλύτερους στόχους. Και όλα αυτά την στιγμή που οι κατασκευές στο νησί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη!
κ. Λεωνίδου να ξεκινήσουμε με αυτό που περιμένετε και πρόκειται για την ανταμοιβή των προσπαθειών σας. Την πιστοποίηση των καλλιεργειών στο νησί.
Η καλλιέργεια λαχανικών του 2021 , μετά και τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο ως προς την τήρηση των κανόνων που απαιτεί ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας, θα είναι πλέον πιστοποιημένη και αναγνωρισμένη από τα μητρώα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είμαστε και επίσημα έτοιμοι και από τους επόμενους μήνες τα λαχανικά μας θα έχουν την πιστοποίηση.
Πως φτάσαμε ως εδώ;
Όλα τα είδη και οι ποικιλίες λαχανικών του νησιού προέρχονται από σπόρους οι οποίοι συλλέγονται, διατηρούνται – αποθηκεύονται, στην τράπεζα σπόρων του νησιού. Χρησιμοποιούμαι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών οι οποίες παραδοσιακές ποικιλίες παράγουν καλύτερη γεύση, αρώματα χρώματα και είναι πιο θρεπτικά τα λαχανικά από τις παραδοσιακές ποικιλίες. Παράλληλα διατηρώντας την τράπεζα σπόρων που έχουμε στο νησί συμβάλουμε κατά ένα μέρος στον σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών και στην μείωση της εξαφάνισης παραδοσιακών ποικιλιών ένα το παγκόσμιο. Με αυτό τον τρόπο συντελούμε στην διάδοση της κληρονομιάς μας και διαφύλαξη της για τις επόμενες γενεές. Στο νησί δημιουργήσαμε ένα φυσικό οικοσύστημα με ζωντανούς οργανισμούς , ζώα, φυτά, δέντρα , μικροοργανισμούς , βακτήρια, μύκητες , πρωτόζωα και γαιοσκώληκες, τα οποία αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και συνεργάζονται για να υπάρχει μια φυσική ισορροπία και αρμονία.
Στην ουσία συνεργαζόμαστε με την φύση με αρμονία και σεβασμό και όχι να κυριαρχούμε την φύση. Σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα υγιές περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών μας ,και έχουμε σαν αποτέλεσμα τα πιο κάτω:
1) Πολύ καλής ποιότητα λαχανικών και φρούτων
2) Αυξημένες αποδόσεις – υψηλή παραγωγή
3) Προστασία από παράσιτα και ασθένειες
4) δεν χρησιμοποιούμαι φυτοφάρμακα
5 )Μειωμένες απαιτήσεις άρδευσης με εδαφοκάληψη
6) Δεν χρειάζονται λιπάσματα
7) Καταστολή ζιζανίων χωρίς την χρήση ζιζανιοκτόνων
8) Προστασία από τη διάβρωση του εδάφους, δομής και κλίσης
9) Κατάσχεση άνθρακα – Carbon Sequestration
10) Προστασία και προσέλκυση εντόμων και πτηνών ( προστατεύουμε τα ωφέλιμα έντομα και πουλιά παρέχοντας τροφή , νερό , ξενοδοχεία εντόμων και φωλιές) .
11) Προσέλκυση μεγάλου αριθμού γαιοσκωλήκων και ωφέλιμων μικροοργανισμών.
12) ζωντανό και υγιές έδαφος
Για πόσα είδη μιλάμε δηλαδή πως έχουν κατατεθεί για πιστοποίηση;
Τα είδη που έχουν κατατεθεί είναι πάνω από ενενήντα και τα οποία υποδιαιρούνται σε πάνω από 300 διαφορετικές ποικιλίες .
Ενδεικτική αναφορά ως προς τα είδη και τις ποικιλίες:
Ντομάτες: 26 διαφορετικές ποικιλίες, με ποικιλία σε σχέδια καρπών και χρώματα.
Ντοματίνια: 17 διαφορετικές ποικιλίες, με ποικιλία σε χρώματα καρπών και μεγέθη.
Ορισμένες σπάνιες ποικιλίες από τα ντοματίνια λόγω της ιδιατερότητάς τους, ταξινομούνται στα φρούτα.
Κολοκύθια: 19 διαφορετικές ποικιλίες
Αγγούρια: 18 διαφορετικές ποικιλίες
Γλυκές πιπεριές: 18 διαφορετικές ποικιλίες
Φασόλια: 15 διαφορετικές ποικιλίες
Καυτερές πιπεριές: 10 διαφορετικές ποικιλίες
Μελιτζάνες: 7 διαφορετικές ποικιλίες
Στο νησί υπάρχουν κι πολλά είδη βοτάνων κάποια από αυτά είναι αυτοφυή στο νησί και άλλα τα οποία είναι καλλιεργούμενα, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν πηγή υλικών για να κατασκευάζουμε τα φυσικά μας σκευάσματα για επιπλέον θρέψη των φυτών μας όπως επίσης και για την καταπολέμηση βλαβερών εντόμων. (παίρνουμε βότανα και φτιάχνουμε βιολογικά «φάρμακα»)
Η ομάδα μας μαζεύει, ταξινομεί , θρέφει, διατηρεί και πολλαπλασιάζει βακτήρια, μικρόβια, μικροοργανισμούς, μύκητες , μικροοργανισμούς του δάσους, π.χ λακτοβάκιλλους, μισέλλιουμ, φωτοτροπικά βακτήρια , μικόριζα, ριζοβακτήρια και πολλά άλλα ,τα οποία χρησιμοποιεί για να φτιάχνει υγιές ζωντανά εδάφη για τις καλλιέργειες στο νησί όπως επίσης με αυτά φτιάχνει διάφορα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την θρέψη φυτών , διαφυλλικά είτε με υδρολύπανση με αποτέλεσμα δυνατό αμυντικό σύστημα στα φυτά, απαλλαγή από ασθένειες, βλαβερά έντομα και με αποτέλεσμα δυνατά και υγιές φυτά.
Πλήρης η συνεργασία με τη φύση, οπότε φτάσατε και στο σημείο να φτιάχνεται το δικό σας κομπόστ.
Ακριβώς. Πλήρης συνεργασία. Στο νησί υπάρχει μεγάλη πηγή οργανικών υλικών τα οποία ανακυκλώνουμε και φτιάχνουμε το δικό μας ποιοτικό κομπόστ.
Χρησιμοποιούμαι επίσης μποκάσι – Bokashi . Η λέξη Bokashi είναι ιαπωνική και σημαίνει ζημωμένη οργανική ύλη . Φτιάχνουμε στο νησί το δικό μας μποκάσι για να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια στις κουζίνες ,φτιάχνουμε ένα πολύ καλής ποιότητας φυσικό λίπασμα και συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος Ουσιαστικά επιστρέφουμε τα θρεπτικά συστατικά πίσω στο χώμα και βοηθάμε να συνεχιστεί ο κύκλος ζωής .
Να υποθέσω δεν χρησιμοποιείτε τα γνωστά φυτοφάρμακα.
Σε καμία περίπτωση. Διατηρούμε αρκετές ποσότητες δικών μας φυσικών φαρμάκων στον Σκορπιό τα οποία χρησιμοποιούμαι για τις ανάγκες στις καλλιέργειες μας .
Γνωρίζω ότι έχετε βραβευθεί όμως και για το εξαιρετικό λάδι παραγωγής σας.
Σωστά η παραγωγή ελαιόλαδου, στο νησί έχει ήδη λάβει βραβείο για την περιεκτικότητα του προϊόντος σε πολυφαινόλες.
Πλέον το νησί επικεντρώνεται στην αυτονομία όσον αφορά και την εξαγωγή ελαιολάδου με δικά του μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας . Επίσης στα άμεσα σχέδια του νησιού είναι η καλλιέργεια πολύ ιδιαίτερων οινοποιήσιμων ποικιλιών, που θα αποφέρουν εξαιρετικό προϊόν. Κάτι που έκανε και ο Ωνάσης και θα συνεχίσουμε να κάνουμε και εμείς.
Επιπροσθέτως, φέτος εγκαταστάθηκε και νέος οπωρώνας, με σκοπό το μεγαλύτερο εύρος ποικιλιών σε κάποια είδη φρούτων. Με την συμβολή ειδικών στην καλλιέργεια και εγκατάσταση οπωρώνων η ομάδα του νησιού, παρουσίασε ένα μοντέλο γραμμικής καλλιέργειας οπωροφόρων δέντρων με στόχο το μέγιστο δυνατόν εύρος στην περίοδο συγκομιδής ( Μαιος – Σεπτεμβριος ), χωρίς ωστόσο να μειωθεί η καθημερινή ποσότητα συγκομιδής.
Νέoι Οπωρώνες :
Ροδάκινα: 9 διαφορετικές ποικιλίες.
Βερίκοκα: 8 διαφορετικές ποικιλίες.
Παλαιοί Οπωρώνες :
Αχλάδια: 4 διαφορετικές ποικιλίες
Πορτοκάλια: 4 διαφορετικές ποικιλίες
Μανταρίνια: 3 διαφορετικές ποικιλίες
Κουμκουάτ
Γκρευπ φρουτ: 3 διαφορετικές ποικιλίες
Κεράσια: 8 διαφορετικές ποικιλίες
Μήλα: 10 διαφορετικές ποικιλίες
Βανίλιες
Νεκταρίνια: 4 διαφορετικές ποικιλίες
Σύκα
Ρόδια
Βατόμουρα: 4 ποικιλίες
Φράουλες
Τροπικά φρούτα:
Μπανάνες
Παπάγια
Αβοκάντο
Passion Fruit
Dragon Fruit
Και το επόμενο στάδιο καλλιέργειας;
Το επόμενο στάδιο στο οποίο επικεντρώνεται το προσωπικό, που πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι είναι ντόπιοι αλλά και από τις γύρω περιοχές, είναι ο πλέον φυσικός τρόπος καλλιέργειας με ύψιστα αποτελέσματα ως προς την ποιότητα των προϊόντων, την βιοδυναμική καλλιέργεια.
Ο βιοδυναμκός τρόπος καλλιέργειας ενσωματώνει βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας και βασίζεται σε αυτές, ωστόσο, οι κανονισμοί είναι πιο αυστηροί, στον βαθμό που δεν επιτρέπονται ορισμένες μεθοδολογίες της βιολογικής καλλιέργειας.
κ.. Λεωνίδου όλα αυτά τα προϊόντα που παράγονται πως καταναλώνονται;
Οι ποσότητες είναι τόσες ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να εξυπηρετούν τους ιδιοκτήτες του νησιού, τους επισκέπτες τους αλλά και το προσωπικό. Όσο για τις υπόλοιπες εποχές παίρνουν οι εργαζόμενοι στο νησί , προσφέρουμε σε φίλους και το σημαντικότερο φτιάχνουμε πολλά προϊόντα. Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, πάστες όπως ντομάτας , ελιάς κλπ. Γενικά προσπαθούμε να γεύονται όσοι περισσότεροι μπορούμε αυτή τη βιολογική μας προσπάθεια.
Και ποιοι τελικά είναι αυτοί οι άνθρωποι που με τόσο μεράκι έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο αυτές τις παραγωγές;
Είναι όλοι οι εργαζόμενοι, αυτοί που πίστεψαν στην αναγέννηση του εδάφους και της φύσης στο Σκορπιό και καθημερινά δουλεύουν γι αυτό. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω και να δώσω συγχαρητήρια στην Αντιγόνη Αγαθοκλέους που χωρίς τις πολύτιμες γνώσεις της , το πάθος και την αγάπη της για τις καλλιέργειες δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι εδώ. Και επίσης τον Στέλιο Κωστάκη , που με την σκληρή δουλειά του και τον άψογο συντονισμό του μας βοήθησε αφάνταστα να φτάσουμε στο στόχο μας.
Βιβιάννα Βαρδή
Πηγή: lefkadapress.gr