Εμφανίστηκαν μόνο 42 καταπατητές
Ο πραγματικός αριθμός εκτιμάται πως ανέρχεται σε εκατοντάδες
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της δυτικής Ελλάδας οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης οικοδόμησης εντός δασών και δασικών εκτάσεων στην περιοχή, γύρισε την πλάτη στη δυνατότητα που τους δόθηκε να δηλώσουν το ακίνητο και να αποκτήσουν πρόκριμα «ασυλίας» και διάσωσης του ακινήτου τους.
Από τις 5 Οκτωβρίου του ’22 που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι και την 31η Μαρτίου του ‘23, ημέρα λήξης της προθεσμίας, δήλωσαν το αυθαίρετο ακίνητό τους μόνο 42 καταπατητές, αριθμός ο οποίος σύμφωνα με την πραγματική εικόνα των καταπατήσεων στην περιοχή, θεωρείται απειροελάχιστος.
Συγκεκριμένα στην Αχαΐα κατατέθηκαν 28 αιτήσεις που αφορούν σε 110.205 τετραγωνικά μέτρα (110 στρέμματα) από τα οποία τα 1.206,9 στρέμματα δηλώθηκαν ως γενική κάλυψη και τα 1.080 ότι έχουν κτιστεί.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αιτωλοακαρνανία όπου οι ενδιαφερόμενοι για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δασών κατέθεσαν μόλις 11 αιτήσεις, δηλώνοντας καταπατημένη δημόσια έκταση 17.262 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 17 στρέμματα) με κάλυψη γης 1.200 τετραγωνικά μέτρα και δομημένη επιφάνεια περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων.
Στο νομό Ηλείας ο αριθμός των αιτήσεων ήταν απελπιστικός καθώς παρόλο που αποτελεί κοινό μυστικό ότι η καταπάτηση δημόσιας γης στο συγκεκριμένο νομό είναι στα ύψη, υποβλήθηκαν μόνο 3 αιτήσεις με τα δηλωμένα τετραγωνικά να ανέρχονται στα 49.000 (49 στρέμματα) εκ των οποίων τα 322 εμφανίζονται ως κάλυψη επι της έκτασης και την δομημένη «ζώνη» να κινείται στα ίδια επίπεδα.
Η εκτίμηση που υπάρχει από στελέχη των κτηματολογικών γραφείων είναι πως οι εκτάσεις που δηλώθηκαν δεν ανταποκρίνονται ούτε στο 1 με 2% των συνολικών καταπατημένων και δομημένων δασικών περιχών που υπάρχουν στους τρείς νομούς.
Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία με αρνητικό ρεκόρ στη δήλωση καταπατημένων δασικών εκτάσεων 2
Συμπεριφορά ατιμωρησίας
Τα πρώτα στοιχεία επαληθεύουν την εκτίμηση πως η τοπική κοινωνία δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πολιτείας βασιζόμενη στην οικοδόμηση συνείδησης ατιμωρησίας που επικράτησε εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η δήλωση των αυθαιρέτων στην πλατφόρμα οδηγεί σε αναστολή των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στις παράνομες κατασκευές (δηλαδή καταλογισμένα πρόστιμα, κατεδαφίσεις) και στην προστασία από νέες κυρώσεις έως ότου προσδιοριστεί η τύχη τους από την Πολιτεία. Προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση δεν προβλέπεται για όσα αυθαίρετα έχουν κριθεί ή θα κριθούν ως επικίνδυνα.
Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση δεν είχαν ιδιοκτήτες κτιρίων που δεν είναι κατοικίες, και που ανεγέρθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 ως επίσης και κατοικιών που βρίσκονται εντός αναδασωτέων περιοχών, ή εντός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000, Ramsar)
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος – dete.gr